Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Probleem met voeding: transformator resoneert?

Anoniem
computerbacterie
10 antwoorden
 • Om de computer stiller te maken heb ik een potmeter op de fan van de voeding gezet. Nou hoor je de fan niet meer en je kunt de fan ook uitzetten. Maar als je de fan uit zet hoor je de voeding nog steeds! Ik begrijp niet hoe dat komt. Het is zo dat er 220 volt wordt omgezet naar andere voltages in een transformator, ik vraag me af of de transformator nu resoneert of zo: er komt een laag zoemend geluid uit de voeding en de behuizing fungeert als klankkast. Het is nu de grootste bron van geluid uit mijn computer en ik wil dat ook graag stil hebben. Iemand die dit probleem ook heeft en weet wat er aan te doen? Of is dit iets wat alle voedingen hebben?
 • Ik zou de ventilator niet stil zetten, minimaal 6V à 7 V lijkt me veilig genoeg. Als je zeker weet dat de ventilator niet draait, tja, dan resoneert er vermoedelijk een spoel of transformator. Vaak niet op te lossen omdat een trafokern meestal ingegoten is. Als een plaatje in die kern toevallig trilt, tja, … Vaak ook moeilijk te achterhalen welke spoel/trafo dwars ligt.
 • Ik dacht dat voedingen in PC's transformatorloos waren. Een trafo van rond 300 watt of meer zou ook een kolossaal zwaar geval worden. Mogelijk dat voor weinig vermogen vragende spanningen kleine ferrietkern trafootjes worden gebruikt (inderdaad geheel ingegoten) om voor die spanning toch een galvanische scheiding te bewerkstelligen. Heb nog nooit een voeding gesloopt om dat te bekijken.

  Jan de Boer
 • [quote:090d7aad8a="J. de Boer"]Ik dacht dat voedingen in PC's transformatorloos waren. [/quote:090d7aad8a] Jij hebt kennelijk nooit een voeding van binnen gezien. Als je keer in de buurt bent, kan ik je dat laten zien. Meestal zitten er meestal 4 tot 10 in spoelen en bij oudere voedingen ook trafo-achtige dingetjes. In hele goede voedingen zitten er nog meer in voor de ontstoring.
 • Trafo's (die grote zware) zul je niet zo snel meer tegenkomen, zeker in schakelende voedingen.
  Daar zitten inderdaad nogal wat spoelen in. Vanwege het wisselend elektrisch/magnetisch veld kan het gebeuren dat een winding "zich loswerkt"en lawaai gaat maken.
  Soms wil het wel eens lukken dit te snokken door wat blanke lak (haarlak van je vriendin?:) op het betreffende spoeltje te spuiten/druppelen. Wees daar wel uiterst voorzichtig mee! (Boerenverstand en zo gebruiken)
  Als de behuizing van de voeding mee gaat trillen kun je proberen de gehele voeding los te schroeven van het pckast-chassis. Dan doe je om elk boutje eerst een dun rubber ringetje - b.v. die je bij de bouwmarkt kunt vinden als kraanleertjes - en dan schroef je alles weer vast. Niet te vast aandraaien, en de kans is groot dat je probleem een stuk minder of zelfs over is!
 • Ik heb de voeding (codegen) open gemaakt om te kijken waar het aan lag. Er zit inderdaad een transformatortje in, die op het 'dak' vast geschroefd zit. En ik heb de voeding van m'n andere computer open geschroefd en daar zit er geen in. Voor de rest zitten er ook nog wat spoeltjes in e.d. Maar ik heb het als volgt "opgelost": de voeding van de andere computer bleek volledig stil te zijn als er geen fans draaiden, dus nu heb ik de voedingen omgedraaid. Ik dacht er al aan om een zalman of een nexus voeding te gaan kopen, maar dat hoeft nu dus gelukkig niet. Blijkbaar een specifiek probleem voor die voeding, ik was bang dat alle voedingen dat hadden.
 • Prima oplossing, al vind ik het wel rigoreus! :D
  Maar nu draait je andere computer weer te luidruchtig?
 • [quote:492d59de37="p.blauw"]Prima oplossing, al vind ik het wel rigoreus! :D
  Maar nu draait je andere computer weer te luidruchtig?[/quote:492d59de37]

  Nee, die andere computer is gewoon m'n computer voor dagelijkse bezigheden zoals internetten en games spelen en dergelijke. Die maakt uit zich zelf al veel lawaai en dat maakt me niet uit. Maar de andere computer gebruik ik voor het afspelen van films en het doorrekenen van povray-animaties en het rippen van dvd's en zo, dus die staat ook 's nachts aan, dus die moet zo weinig mogelijk geluid maken.
 • Er is ook nog een andere oplossing (voor de mensen die dat ook hebben):
  De transformator die op het dak van de voeding zit vast geschroefd schijnt een 'smoorspoel' te heten en schijnt er in te zitten in verband met europese richtlijnen. Het schijnt iets met 'cosinus phi' te maken te hebben, wat dat ook is. De smoorspoel zou twee aansluitingen hebben en die zou je gewoon door kunnen knippen en met elkaar kunnen verbinden. Je kunt de smoorspoel dus uit de voeding slopen zodat je er geen last meer van hebt, alleen heb ik dat niet geprobeerd.
 • [quote:7938ad89f4="computerbacterie"]De transformator die op het dak van de voeding zit vast geschroefd schijnt een 'smoorspoel' te heten en schijnt er in te zitten in verband met europese richtlijnen.[/quote:7938ad89f4] Het ligt er maar aan wat die smoort. Iets aan de 220V lijn? De 12V, 5V of de 3,3V uitgang? TJa, blijft toch echt een risico. Een schakelende voeding is met recht schakelend. Een smoorspoel is de makkelijkste manier om de schakelpulsen glad te strijken of tegen te houden. Weghalen van zo'n spoel lijkt me dan niet gewenst, vervanging wel. Maar dan is het wel nodig te weten hoeveel stroom erdoor heen kan gaan. Soms is zo'n grote spoel een ferriet trafo. Zitten er geen andere componenten omheen? Zo ja, dan is de spoel ook niet zo effectief. De draden ernaar toe zijn prima antennes.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.