Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

PC afsluiten

Anoniem
Chrusher
9 antwoorden
 • Weet iemand vanaf wanneer een computer aflsuiten rendabeler is dan hem gewoon aan te laten staan, -desnoods in een energiebesparende modus-, aangezien ik meen te hebben vernomen een pc opstarten nogal wat energie vraagt…


  Thx a lot!
 • Het opstarten van een PC kost nauwelijks extra energie. Laat je daar niet door misleiden, want dit is het zelfde fabeltje als dat van TL-lampen. Ook daar heerst bij sommigen nog steeds het hardnekkige misverstand dat je die voordeliger kan laten branden. Alleen als je denkt dat je hem na zeer korte tijd weer inschakelt, is de energiebesparing die je denkt te bereiken met het tussentijds uitschakelen nauwelijks interessant. Maar is het voor wat langere tijd, zou ik het altijd doen. Voor wat vlotter opstarten kun je dan inderaad een energie besparende standby-mode overwegen.

  Jan de Boer
 • Ok! Bedankt!
 • Over energie besparing weet ik niks; doe ik ook niet aan :lol: .

  Sterker nog; dat moet iedereen bij zijn pc uitzetten en dan met name de energie beheer van je hardeschijf.
  Bij veel mensen, heb ik wel gemerkt, staat dat aan en wel dat die schijf moet uitschakelen na 5 minuten geen activiteit.
  Die gebruikers zitten dan wel heel de avond achter de pc en dan spin de schijf zo'n 40 a 50 keer op.
  En dat is het meest slechte voor een harddisk.
  Laat lekker draaien dat ding, dan gaat hij veel langer mee.
 • Wrm zou je dat doen ? Electrisiteit kost haast niks dus bespaart je misschien 2 euro per jaar. Wil je echt zuinig wezen , zet hem dan gewoon nit aan :)
 • De harde schijf niet te vaak aan/uit zetten (die iedere 5 minuten dus), dat is misschien niet zo goed, maarre nooit uitzetten is volgens mij fataler. Zet de tijd bijvoorbeeld op een half uur, of zorg dat die niet uitgeschakeld kan worden.
  Van dit detail afgezien, is het volgens mij best wel zinvol om een computer, beeldscherm en zo uit te zetten als die niet wordt gebruikt. Dat elektriciteit niets kost, tja, ik weet niet waar je je inkomen vandaan haalt, maar de hele dag aanstaan kost mij toch echt wel stroom. Volgens mij kost me dat zo 50-100 euro en misschien wel meer per jaar. Voor de 1 niks, voor de ander toch wel een interessant bedrag.
  Om geheel andere redenen zou ik de computer sowieso uitzetten als die niet wordt gebruikt: brandgevaar, stroomstoring (tja, weet je ik woon dus wel in Almere, alles kan hier, dus ook regelmatige stroomuitval). Risico van brand is nihil, evenzo voor bliksem inslag. Maar het zal je maar gebeuren. In dat geval is de schade veel groter. Materiele schade meestal wel redelijk gedekt door de verzekering maar de rest dus niet.
 • Ik dacht gewoon ergens gehoord te hebben dat bij het opstarten de elektriciteit ergens door massa's elektroden gejaagd werd en zo redelijk wat verbruikte, én het nog eens slecht was voor je pc ook…

  Fabeltjes dus….
 • yup :)
 • [quote:51d2013dd9="Chrusher"]Wrm zou je dat doen ? Electrisiteit kost haast niks dus bespaart je misschien 2 euro per jaar. Wil je echt zuinig wezen , zet hem dan gewoon nit aan :)[/quote:51d2013dd9]Wie betaalt bij jou thuis de energierekening? Zo te horen ben jij dat vast niet. Twee euro per jaar? Reken me dat eens voor. Of bedoel je aan laten staan in stand-by mode? Dat zal inderdaad niet zo veel kosten. Maar compleet dag en nacht aan laten staan? Denk toch gauw aan een continu vermogen van gemiddeld 200 watt, dat is per jaar 200/1000 x 24 x 365 = 1752 kWh. Me dunkt toch wel iets om over na te denken. Bedenk dat het gezinsverbruik in Nederland ligt tussen globaal 2500 en 3500 kWh per jaar. In verhouding daarmee lijkt me dus die 1750 kWh extra een fors aandeel.

  Overigens ben je met je commentaar een beetje tegenstrijdig, want je schrijft "Wil je echt zuinig wezen, zet hem dan gewoon niet aan". Dit zou echter volgens je uiteenzetting ook niets opleveren.

  Jan de Boer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.