Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Afbeeldingen binnenhalen met HP 812 met maximale resolutie

Hans.Vosman
6 antwoorden
 • Ik heb een HP photosmart 812 digitaal fototoestel.
  Ik stel het toestel in op de maximale kwaliteit (4 sterren).
  Met het binnenhalen van de foto's naar mijn computer zie ik dat ze een resolutie hebben van 72 dpi. Ik had minimaal een resolutie van 300 dpi verwacht omdat ik heb gekozen voor de beste kwaliteit!
  Het maakt niet uit in welk formaat ik de afbeeldingen op sla: TIFF, JPEG, etc.
  In photoshop zie ik dat de afbeeldingsgrootte behoorlijk groot is. Betekent dit dat - wanneer ik de foto verklein naar een standaard foto-formaat - automatisch een grotere resolutie wordt bereikt?

  Wie weet hier meer van?
 • Het dpi verhaal is best wel lastig. 72 dpi/inch is op zich een factor, maar die waarde moet je zien in relatie met het het totaal aantal punten. Als de camera bijvoorbeeld een foto van 2400 x 1700 punten geeft dan komt dat bij 72 dpi neer op een foto van 72x23,6 inch. BIj 300 dpi dus op 8x5,6 inch. Die inch afmetingen en de dpi zijn gewoon factoren. Wat echt telt zijn het aantal puntjes.
 • Het is me nu wat duidelijker geworden. Als ik de afbeelding dus verklein, wordt de dpi-waarde automatisch groter.
 • die sterretjes betekenen toch de compressie factor?
 • [quote:77a119b7b4="Helmy"]Het is me nu wat duidelijker geworden. Als ik de afbeelding dus verklein, wordt de dpi-waarde automatisch groter.[/quote:77a119b7b4] Was dat maar zo. Het pakket waarin je in ieder geval ziet wat er gebeurt, is Adobe Photoshop. Voor vele andere grafische pakketten is het een verrassing. Paint Shop Pro is geloof ik ook wel duidelijk, maar dat pakket gebruik ik zelf niet. Die dpi factor is voor velen heilig, tja … Verder rommelen grafische pakketten met de dpi factor en vertalen die meestal naar 72 dpi vanwege de beeldscherm resolutie. Op zich niet erg als het aantal punten niet wijzigt. Bij het afdrukken heb je dan de volgende verassing, het formaat is gegroeid of kleiner geworden, en/of past niet meer. Een goed pakket biedt de mogelijkheid de foto goed op de pagina te positioneren en te schalen. Tot zover deze aandachtspunten.
  Houd alle factoren in de gaten met als belangrijkste factor het werkelijke aantal punten van de foto! Een pakket die deze factor niet kan tonen, is onbruikbaar. Ga je achteloos dpi's of afmetingen wijzigen in willekeurige verhoudingen, dan is de kans groot dat de echte scherpte dramatisch vermindert. Dus als laatste tip: bewaar het echte orgineel erg goed en zorg ervoor dat je die nooit wijzigt.
 • je kunt gewoon bij resize in photoshop ingeven hoeveel dots per inch je wilt, zo simpel is het, de reden waarvoor men het meestal in 72 dot per inch weergeeft is omdat uw monitor gewoon niet meer aankan.

  als je ze wil laten afdrukken is het totaal niet nodig om je foto's te resizen, laat ze gewoon staan, het is niet omdat photoshop of gelijk welk prog je foto weergeeft aan 72 dots per inch dat je foto ook werkelijk 72 dots per inch is, als je de foto afdrukt word de foto op het papier of op het fotopapier bij de lokale fotohandel afgedrukt op bv 15*10 wel dan zal je boven de 300dots per inch zitten, indien jij ze zou resizen verminder je je kwaliteit dus dit moet je zeker niet doen.

  conclusie, jouw fototoestel trekt op bv 2000*3000, je computer geeft je foto weer op 72dots per inch omdat je scherm niet meer aanken, als je de foto afdrukt zal de dots per inch waarde afhangen van het formaat waarop jij de foto laat afdrukken, heel klein is heel veel dots per inch, heel groot is heel weinig dots per inch

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.