Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Vervanging van brander en Pinnacle software

Jonge Rot
9 antwoorden
 • Ik ben genoodzaakt een nieuwe brander te kopen. Bij Paradigit is er nu een Philips 52-24-52 te koop voor 49Euro . Echter kan ik deze probleemloos gebruiken op mijn oude commputer een PII 350. Het bij geleverde brandprogramma is van Pinnacle. Werkt dit net zo probleemloos als Nero?
 • Wat betreft de hardware heb ik niet 1-2-3 een antwoord. Wat de software betreft; je bent niet verplicht om Pinnacle te gebruiken. Installeer gewoon weer Nero als je dat bevalt. :wink:
 • [quote:5a66efe6d7]Ik ben genoodzaakt een nieuwe brander te kopen. Bij Paradigit is er nu een Philips 52-24-52 te koop voor 49Euro . Echter kan ik deze probleemloos gebruiken op mijn oude commputer een PII 350. Het bij geleverde brandprogramma is van Pinnacle. Werkt dit net zo probleemloos als Nero?[/quote:5a66efe6d7]
  52x is toch wel 7800kb -> 7,6 MB/sec. Ik weet niet of een P350 dat aankan. Wat voor een harde schijf heb je? Kijk ff met nero wat je max. leessnelheid is. Als je gaat branden met die pc en brander, voer dan tenminste GEEN programma's uit terwijl die brandt. Dan kun je de cd gelijk in de prullenbak gooien. (nog beter, wat je brandt, op een aparte harde schijf zetten)
 • het zal best kunnen, maar je zal vele schijven verprutsen en niks tijdens het branden kunnen doen. en wat zijn die 2 minuten nou waard
 • Voor een bedrag lager dan 49 euro kan je ook de favoriet van dit forum kopen : Lite-On. (scheelt dan in het aantal topics :wink: )
 • Hallo,

  Ik zal eens proberen om een zinnig antwoord op deze vraag te geven. Allereerst stel je dat je genoodzaakt bent om een nieuwe brander te kopen. Hieruit leid ik af dat je oude kapot is. Nu het volgende:

  1. Je kunt gerust een nieuwe generatie brander monteren in je 350 MHz.
  (Persoonlijk gebruik ik een LiteOn, nooit een bierviltje mee gemaakt)
  2. Je zult er echter rekening mee moeten houden dat het verstandig is om niet op "topsnelheid" te branden. 12X of zo moet wel te halen zijn. Misschien wel sneller, een kwestie van proberen.
  3. Als je Nero weer gaat gebruiken (zou ik doen) zorg dan wel dat je versie is ge-update naar een versie die jouw nieuwe brander ondersteunt!
  4. Je kunt ook gerust tegelijkertijd andere, niet te zware, programma's draaien omdat deze branders zijn voorzien van "buffer underrun protection" zodat er eigenlijk nooit iets mis kan gaan.
  5. Je kunt, zoals je weet, in Nero wel zien of je te snel brandt en/of te veel of te zware andere programma's draait. Je buffermeters zullen dan terugvallen naar lage waarden. Overigens zonder nadelige gevolgen vor het schijfje omdat dit door de bovengenoemde "protection" wordt opgevangen.
  6. Zet, indien mogelijk, je DMA's van zowel de harde schijf als de brander aan; dit scheelt aanmerkelijk in de prestaties.

  Hoe dit laatste moet hangt van je OS af maar ik ga er even vanuit dat het wel Windows 98 zal zijn.

  Rechtsklik op je bureaublad op "Deze computer" en kies voor eigenschappen. Klik nu op het tabblad "Apparaatbeheer" Je ziet nu een lijst met allerlei hardware die op je systeem geïnstalleerd is. Klik nu op het plusje voor CD-Rom. Dubbelklik nu op je brander en kies voor het tabblad instellingen. Vink hier DMA aan als het nog niet is aangevinkt.

  Herhaal dit voor je eventuele andere CD station, dat staat onder hetzelfde plusje. Klik nu op het plusje voor schijfstations en doe hetzelfde met je harde schijf. Je dient wel elke keer als je dit doet te bevestigen door op OK te klikken (of Toepassen en OK, dat weet ik uit mijn hoofd niet). Het is zo dat je elke keer een waarschuwing kan krijgen, negeer deze met een OK. Windows wil nu dat je de computer opnieuw opstart, doe dit en controleer de instellingen opnieuw. Het kan zijn dat op sommige apparaten DMA (Directe geheugen toegang) niet mogelijk is en dan is het vinkje weer weg. Daar is helaas dan niks aan te doen; het wordt simpelweg niet door de betreffende hardware ondersteund.
 • Allereerst allemaal hartstikke bedankt voor de reakties.
  Ik heb inderdaad windows 98 SE. In het verleden deed ik ook al branden vanaf een andere schijf en dat blijf ik ook doen. Ik brandde met een HP CD writer 7200. ( Dus voor de huidige begrippen ontzettend langzaam) Als ik ga branden zal ik inderdaad geen andere programma's uitvoeren. Ik heb wel door dat Lite on bij de forumleden goed aangeschreven staat en ga er ook maar zo een halen. Kan ik snel weer cd'tjes bakken en geen bierviltjes kweken. En wat goed is moet ik niet wegdoen dus Nero blijft erop.Ook dat van DMA ga ik zodra ik er een heb ff instellen.
  Bij een volgende vraag ( en ik ben niet ongerust dat deze zeker zal volgen op computergebied) zal ik uitgebreider zijn. Nogmaals bedankt voor de adviezen/tips.
  Groetjes Ron
 • [quote:7ee91d52b3]2. Je zult er echter rekening mee moeten houden dat het verstandig is om niet op "topsnelheid" te branden. 12X of zo moet wel te halen zijn. Misschien wel sneller, een kwestie van proberen. [/quote:7ee91d52b3]
  Wat heeft RPK aan een brander van 52x als hij maar max. op +/- 12x kan. Dan kan hij net zo goed een andere (lees: goedkopere) kopen.
  [quote:7ee91d52b3]4. Je kunt ook gerust tegelijkertijd andere, niet te zware, programma's draaien omdat deze branders zijn voorzien van "buffer underrun protection" zodat er eigenlijk nooit iets mis kan gaan. [/quote:7ee91d52b3]
  Ligt eraan hoeveel MB de brander kan opslaan. Een 52 brander waarschijnlijk heel wat, maar je moet er niet van uitgaan dat er dan niks fout kan gaan.
 • [quote:8147e925e1="paultjuh"]het zal best kunnen, maar je zal vele schijven verprutsen en niks tijdens het branden kunnen doen. en wat zijn die 2 minuten nou waard[/quote:8147e925e1]

  Zowat alle huidige branders zijn "Burnproof", dwz dat ze zich kunnen herpakken indien er niet snel genoeg data worden aangevoerd.
  Je kan dus gerust andere dingen doen terwijl je aan het branden bent, alleen gaat de snelheid dan naar omlaag.

  Eddy

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.