Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

cluster beschadigd

4 antwoorden
  • hallo na dat ik scandisk hebt uitgevoerd hebt op mijn externe hd komt die met de melding dat er clusters beschadigd zijn. :( wat kan iker aan doen? bestaan programma's die clusters herstellen? ik maxtor 40 GB hd en als OS heb ik Windows XP alvast bedankt
  • Je kunt op de website van Maxtor terecht voor een tool om dit te verhelpen. Daarbij wordt wel de data verwijderd dus eerst een backup maken.
  • Clusters worden aangeduid door scandisk als 'niet te gebruiken'. Ze worden dus niet meer gebruikt, ze zijn ook niet te herstellen. Scandisk probeert er zo veel mogelijk dat uit te halen.
  • Enkele bad clusters zijn inderdaad geen probleem, je bent er alleen maar een (klein) deeltje van je HD mee kwijt. Ze worden geïsoleerd, zoals Jhonny321 al schreef, en voortaan als niet meer te beschrijven gedeelte door het systeem aangegeven. Let wel op: je kan jarenlang een HD met enkele bad clusters hebben zonder dat er problemen optreden, maar het kan evengoed dat je HD de geest aan het geven is en dat ze het (voorbeeld) geen week/ weken / maand meer uithoudt. Kopier dus al je data maar naar een ànder medium (schijf/partitie) voor het geval dat. Regelmatig een scandisk (in XP chkdsk) doen en kijken of er binnenkort niet mèèr bad clusters gevonden worden! Zo ja: uitkijken naar een nieuwe. (ik heb er eens eentje gehad die het toch nog enkele jaren goed deed!)

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.