Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

aantal pc´s op wireless access point

Anoniem
Peter Vooges
8 antwoorden
 • LS,

  Ik peins erover om een wireless netwerkje aan te leggen. Als ik zo in huis tel wat er aan pc´s staat (mezelf, vrouw, kids, werk), dan zijn dat er al gauw 4. Kan dat allemaal gelijkertijd werken op 1 access point? Hoe zit dat dan met bandbreedte aan de draadloze zijde, is die per pc 54 mBit of moet die 54 mBit gedeeld door het aantal pc´s dat op dat moment gekoppeld is ?
  Wat als ik met de buurman wil delen en er zeg 8 - 12 pc´s op wil aansluiten. Gaat dat allemaal gelijkertijd?

  Wie heeft ervaring hiermee en kan adviseren wat een goed access point is.

  Maarten
 • Ik werk met een Linksys WRT54G, dat is een 54 Mbit router met 4 vaste aansluitingen. Er kunnen 256 draadloze apparaten aan, maar de totale bandbreedte wordt gedeeld door het aantal aangesloten apparaten. Als er één wat minder trekt dan de ander, verschuift de verhouding natuurlijk, maar meer dan de 54 Mbit kan er niet uit komen.
  Als je bovendien ook nog op internet wil, wordt de doorvoer daarvan nog iest lager, aangezien de meste internet verbindingen die 54 Mbit niet eens halen.
  Ik heb zelf de wireless router beneden in huis staan en kan daar vandaan door het hele huis draadloos werken. Naar de buren gaat ook nog wel, mits ik beneden blijf. Ga ik daar naar zolder, dan is de verbinding weg. Het is dus belangrijk om over de plaats van je router na te denken.
 • Peter,

  Dank voor je reactie.
  Ik ben ondertussen ook wat aan het grasduinen elders geweest, en kom in de documentatie van veel wireless access points de kreet "14 kanalen" tegen. Ik interpreteer dat als dat er maximaal 14 apparaten gelijketijd aanwezig kunnen zijn. Die kanalen zorgen immers voor de scheiding tussen de apparaten? Of gaan er meer apparaten op 1 kanaal ?

  Betekent jouw opmerking dat jij een access point met 256 kanalen hebt ?

  Maarten
 • Nee, dat betekent niet dat dat access point 256 kanalen heeft. Meerdere apparaten kunnen gewoon gebruik maken van hetzelfde kanaal (maar delen samen wel de totaal beschikbare bandbreedte). Het AP kan sowieso ook maar op 1 kanaal tegelijk werken.
 • Precies zoals Uiterlix uitlegt. De kanalen hebben te maken met de frequentie waarop je AP werkt. Die zou theoretisch bezet kunnen zijn als je in de buurt nog een aantal WAP 's hebt draaien. Vandaar dat er dus meerdere gebruikt kunnen worden. Dat gaat overigens automatisch.
 • foei, je kabel/adsl delen met de buurman: twee voor de prijs van een
 • Nou dat valt toch wel mee, of je het nou in huis over een paar PC's verdeelt of met de PC van de buurman/vrouw deelt, dat maakt toch niet zo 'n verschil. De meeste providers doen in ieder geval niet moeilijk (meer) over delen.
  Uiteindelijk heb je jezelf er mee als je door delen je eigen bandbreedte verminderd. (Toch ?)
 • Nou, ik begrijp weer wat meer van een wap.
  De volgende vraag dringt zich op wat een goede is. Ik ben nogal beducht voor beperkingen in ontvangst door muren e.d (slechte ervaringen op het werk met een draadloze dect telefoon: 1 muur en weg is de verbinding).

  Wat is een goede met voldoende zendbereik.

  En wat is dan een goede wireless kaart voor de pc ?

  ps: dat van dat delen ben ik met Peter Vooges geheel eens. We hebben onszelf als we de bandbreedte dicht metselen met teveel pc´s / gebruik: de wal gaat dan vanzelf het schip keren. Maar goed dit is off-topic geloof ik.

  Maarten

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.