Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

50Hz en/of 60Hz

Jose Pablo
11 antwoorden
 • Eigenlijk een vraag over electra en niet specifiek computer gebeuren maar…….toch maar even vragen.
  Wat doet een 50Hz 230V AC motor op 220V AC 60Hz en dan gaat het zowel om een serie motor als een synchroon motor en wat doet de trafo die voor 50Hz bedoelt is op 60Hz?
  Vast bedankt.
  Jos.
 • In de praktijk zal het weinig verschil maken. Op veel apparatuur staat ook standaard al 50/60Hz gespecificeerd. De synchroonmotor zal wat sneller draaien, namelijk 3000 resp. 3600 toeren. Het zou kunnen dat de trafo wat warmer wordt, maar of dat echt merkbaar is, waag ik te betwijfelen.
 • Het maakt in principe zoals gerben zei niet zo veel uit maar ik heb van een trafo fabrikant in het verleden eens begrepen dat trafos toch wel gespecificeerd moeten zijn voor 60 Hz, heeft te maken met brom en strooiveld enzo…

  tegenwoordig is de meeste apparatuur gemaakt voor 50/60 Hz
 • [quote:39d0641885="rwilligen"]Het maakt in principe zoals gerben zei niet zo veel uit maar ik heb van een trafo fabrikant in het verleden eens begrepen dat trafos toch wel gespecificeerd moeten zijn voor 60 Hz, heeft te maken met brom en strooiveld enzo…

  tegenwoordig is de meeste apparatuur gemaakt voor 50/60 Hz[/quote:39d0641885]Dat geldt alleen voor grote trafo's zoals die worden toegepast door de energiebedrijven. Die kunnen een lager maximum vermogen hebben op een andere frequentie. Voor die piepkleine trafo's in voedingsadapters b.v. maakt het niets uit, althans daar is het verschil te verwaarlozen.

  Jan de Boer
 • Allemaal hartelijk bedankt.
  Jos.
 • Denkfout!!!

  Het verhaal over de motors klopt maar een trafo voor 50 hertz zal juist koeler blijven op 60 hertz. Naarmate de frequentie hoger wordt neemt het rendement namelijk toe! Dit is ook de reden dat in schakelende voedingen de frequentie van 50 hertz wordt verhoogd naar enkele tientallen Kilohertz zodat een (zeer) kleine trafo kan worden gebruikt.

  Mijn maat en ik bouwden in Nederland twee identieke zware lineaire voedingen. Mijn maat is verhuisd naar west Canada en gebruikt de voeding nu op 60 hertz. De trafo (ringkern maar dat doet niet ter zake) blijft inderdaad iets koeler.

  Overschrijd echter de ontwerpfrequentie niet al te veel omdat het remanent magnetisme in de kern ook sneller moet worden afgebroken en daarvoor is de kern niet ontworpen.

  Groet, Tjalling
 • Zou kunnen, maar ergens gaat het tegen de logica in. De impedantie van een spoel neemt toe bij verhoging van de frequentie. Dus zou het rendement eigenlijk minder moeten worden, en er dus meer warmte geproduceerd moeten worden.
 • …Nu is het in Canada natuurlijk net wat kouder dan in Friesland… :D
 • [quote:3c3a3ae968="gerben"]Zou kunnen, maar ergens gaat het tegen de logica in. De impedantie van een spoel neemt toe bij verhoging van de frequentie. Dus zou het rendement eigenlijk minder moeten worden, en er dus meer warmte geproduceerd moeten worden.[/quote:3c3a3ae968]Met die impedantieverhoging zit het toch iets complexer. Impedantie bestaat nl. zoals bekend uit een relatief lage ohmse weerstand, die gelijk blijft bij wisselende frequenties, en uit een veel hogere reactantie (inductieve weerstand). Een hogere frequentie veroorzaakt alleen een hogere reactantie, en in die reactantie zit (faseverschil van 90º) geen vermogenverlies. Maar door die hogere reactantie zal de stroom wel afnemen, en daarmee ook het maximum af te nemen vermogen. Dus dat verhaal over dat koeler blijven bij 60 Hz kan best kloppen, want die warmte wordt opgewekt in de ohmse weerstand van de trafo.

  Bij grote transformatoren speelt er meer, nl. de wervelstromen in het blikpakket. Het wordt te complex om daar uitgebreid op in te gaan. Weet alleen dat het daar heel nauw steekt met maximum vermogen, en dat daar een belangrijk deel van de warmte mede wordt veroorzaakt door die wervelstromen.

  Wat het rendement betreft: Dat is zoals je weet de verhouding tussen afgegeven en opgenomen vermogen. Wel, met die hogere reactantie zal het opgenomen vermogen sowieso afnemen, en daarmee ook het afgegeven vermogen. Het rendement veranderd dus niet.

  Conclusie: Met trafo's in voedingen gaat het doorgaans om dermate kleine vermogens, die de verschillen waarover we het hebben niet een al te grote rol spelen.

  Jan de Boer
 • Dus als je een smoorspoel gebruikt, en daar wisselspanning doorheen jaagt, wordt die wel tegengehouden, maar niet omgezet in warmte? Dus bijvoorbeeld in een luidsprekerfilter, de hoge tonen komen er niet door, en verder gebeurt er niks met die energie?
 • [quote:bf2afce773="gerben"]Dus als je een smoorspoel gebruikt, en daar wisselspanning doorheen jaagt, wordt die wel tegengehouden, maar niet omgezet in warmte? Dus bijvoorbeeld in een luidsprekerfilter, de hoge tonen komen er niet door, en verder gebeurt er niks met die energie?[/quote:bf2afce773]Inderdaad, behoudens dan door de ohmse weerstand van die spoel. Als de spoel bestaat uit vrij dunne draad, is die niet altijd te verwaarlozen. Maar door die ohmse weerstand worden lage tonen net zo veel afgeknepen als hoge. Wat door de inductieve weerstand wordt afgeknepen wordt inderdaad niet omgezet in warmte.

  Jan de Boer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.