Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Harde Schijf VOLLEDIG formateren

paultjuh
19 antwoorden
 • Beste mensen,

  Ik wil mijn harde schijf zodanig formatteren dat er geen mogelijkheid tot data recovery is. hoe kan ik dit het beste doen?
 • Je kunt East-tec Eraser gebruiken. Je kunt ook een paar keer een heel groot bestand (DVD-vobje?) naar je hd kopieren, verwijderen en dan nog een paar keer een vob schrijven.
  Medeforummer Passer heeft een keer geschreven:
  [quote:21adae3fb5]
  Een bestand op je schijf wordt voor je systeem herkenbaar door een typische begin- en eindcluster (= kleinste deeltje van een bestand) Vergelijk het met een zin: een hoofdletter duidt het begin aan, een punt duidt het einde aan.

  Wat doe je bij het 'wissen' van een bestand? Je wist gewoon die begincluster. Als je computer even later een ànder bestand moet opslaan, dan ziet hij die begincluster niet meer. En vermits een begincluster eigenlijk een boodschap is van: 'van hieraf mag je dit gedeelte van een schijf niet overschrijven tot waar de eindcluster staat', weet de computer dat hij dat gedeelte van de schijf terug mag overschrijven.

  Zolang dit overschrijven niet is gebeurt, kan je het bestand terug herstellen met zo'n undeleteprogramma. Wat doet dat? het snort verwijderde bestanden op en geeft je de gelegenheid om terug een nieuwe begincluster aan te maken.

  Even naast de zaak, maar toch de moeite om te weten: als je àl je bestanden op een schijf wist, zijn die normaal heel makkelijk terug te halen (tenzij ze opnieuw overschreven worden en dan nog)

  Bij de Nasa wordt als stelregel gebruikt dat je een gewist bestand 7 maal moet overschrijven om 'voldoende' zeker te zijn dat het niet meer kan hersteld worden! Vandaar dat 'washers' je de kans geven bestanden een x aantal maal te overschrijven…

  Een hele boterham. (maar die verklaart sommige antwoorden die hierboven reeds gegeven zijn)[/quote:21adae3fb5]
 • maar ik wil letterlijk mijn hele hd wissen

  heel de tijd vobjes maken is best lang werk voor 40 gig
 • http://download.com.com/3000-2092-10188745.html
 • [code:1:62b5670084]
  format c:/s
  [/code:1:62b5670084]

  of:

  [code:1:62b5670084]
  format c:/mbr
  [/code:1:62b5670084]

  Wat je ook kunt doen is een windows 98 opstart diskette maken en je hele paratitie tabel weggooien.
 • Als je het echt grondig wilt doen, dan moet je een low-level format uitvoeren. Dan wordt je hele schijf volgeschreven met allemaal nullen.
 • [quote:3ea40bc8c8="water"]Als je het echt grondig wilt doen, dan moet je een low-level format uitvoeren. Dan wordt je hele schijf volgeschreven met allemaal nullen.[/quote:3ea40bc8c8]

  en als ie failt, dan ben je je hd kwijt. Data ook dus dat is weer geluk :wink:
 • Format <driveletter>: /U

  /U = Unconditional.
 • Volgens mij kun je het beste gewoon dat tooltje dat BirgitteW aangaf gebruiken. De rest lijkt me een beetje moeilijk doen voor niks…
 • De meeste fabrikanten van HD's hebben wel een progje om een lowlevel format mee uit te voeren, zoek daar dus even naar.
 • [quote:403b4f4d46="water"]Als je het echt grondig wilt doen, dan moet je een low-level format uitvoeren. Dan wordt je hele schijf volgeschreven met allemaal nullen.[/quote:403b4f4d46]Mij is heel vroeger al geleerd om dat nooit te doen, omdat je dan bijna zeker de schijf naar de Filistijnen zou helpen. Werd nogal luidkeels tegen gewaarschuwd. Zou alleen voorbehouden zijn aan de fabrikant/leverancier, en als je het wel deed, verviel onmiddellijk de garantie. Of is dat tegenwoordig anders?

  Overigens, beantwoordt format C:/u niet aan deze vraag?

  Jan de Boer
 • [quote:8f06b87d3b="J. de Boer"][quote:8f06b87d3b="water"]Als je het echt grondig wilt doen, dan moet je een low-level format uitvoeren. Dan wordt je hele schijf volgeschreven met allemaal nullen.[/quote:8f06b87d3b]Mij is heel vroeger al geleerd om dat nooit te doen, omdat je dan bijna zeker de schijf naar de Filistijnen zou helpen. Werd nogal luidkeels tegen gewaarschuwd. Zou alleen voorbehouden zijn aan de fabrikant/leverancier, en als je het wel deed, verviel onmiddellijk de garantie. Of is dat tegenwoordig anders?

  Overigens, beantwoordt format C:/u niet aan deze vraag?

  Jan de Boer[/quote:8f06b87d3b]

  Volgens mij geldt het nog steeds. Low level format doe je alleen als laatste redmidddel. Heb het de afgelopen 10 jaar slechts 2 keer gedaan en beide keren ging het goed.

  Tooltje zoals Brigitte zegt is beter denk ik
 • [quote:5d5b2c8bb3="J. de Boer"]Overigens, beantwoordt format C:/u niet aan deze vraag?[/quote:5d5b2c8bb3]Nee. In het verleden werd er informatie weggeschreven om een unformat te kunnen doen. Het verschil tussen een gewone format en een format /u is alleen dat die informatie niet wordt weggeschreven
  Overigens bestaat bij mijn weten de /U optie niet meer sinds W9x.

  Een format zal een HD misschien overschrijven met bv nullen of enen. Echter het magnetisme dat op de HD achterblijft nadat een logische 1 is overschreven met een logische 0, is nog te detecteren. Idem voor de omgekeerde weg waar het magnetisme niet 100% op sterkte zal zijn. Dit is met speciale apparatuur terug te halen.

  Een goede wipe-routine overschrijft een bestand (of partitie) een aantal keer met verschillende data zodat je de boel niet meer kunt terughalen.
 • Volgens mij wordt bij een format alleen de file table (de 'inhoudsopgave' van een schijf) overschreven met nieuwe 'lege' file table. Daarmee is je oude data (de informatie op de schijf) dus nog niet overschreven; die kun je met de juiste tools wellicht nog terug halen. Om de data radicaal te wissen, moet je dus een tool hebben die het spul random overschrijft.
 • En als de data echt vernietigd moet worden, dan moet je een gespecialisseerd bedrijf bellen. Het is namelijk mogelijk om zelfs nadat de schijf tig keer is overschreven, nog de oorspronkelijke data terug te halen. En dat lukt niet meer als de schijf door de schredder is gehaald.

  Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn van de topic-starter.
 • [quote:d9f8f3d206="water"]. . . . . . Het is namelijk mogelijk om zelfs nadat de schijf tig keer is overschreven, nog de oorspronkelijke data terug te halen>. . . . .[/quote:d9f8f3d206]Dat geldt natuurlijk alleen voor fragmenten, niet voor de hele data. Op plaatsen waar nieuwe data staat kan geen oude data meer staan. Probleem is vaak dat files. tenzij je regelmatig defragmenteert, nogal verspreid op de HD kunnen staan. Met als gevolg inderdaad dat je nog geruime tijd flarden ervan kan tegenkomen. Overigens meen ik dat je bij de wat luxere defragmentatieprogramma's ook de optie hebt om de lege ruimte te vullen met nullen.

  Jan de Boer
 • Er bestaan vele (DOS) programmatjes die een vast patroon naar de gehele harddisk schrijven. Daarmee is de data niet 100% weg, maar wel voor 99.9%. Alleen forensische experts en geeks kunnen dan nog (met heeeeeel veel moeite) misschien iets terughalen.

  Zoek maar op "WIPEDISK" en gij zult vinden..

  Bijvoorbeeld http://www.celebritybase.net/atari8/WipeDisk.shtml

  Succes, Frank
 • Lees Workshop in c!t jul/aug
  'maak uw eigen redder in nood' onder 'data wissen'.
  Low level progjes worden idd gewoon via de websites aangeboden.
  (bijv seagate)
 • [quote:f696b5c969="J. de Boer"][quote:f696b5c969="water"]. . . . . . Het is namelijk mogelijk om zelfs nadat de schijf tig keer is overschreven, nog de oorspronkelijke data terug te halen>. . . . .[/quote:f696b5c969]Dat geldt natuurlijk alleen voor fragmenten, niet voor de hele data. Op plaatsen waar nieuwe data staat kan geen oude data meer staan. Probleem is vaak dat files. tenzij je regelmatig defragmenteert, nogal verspreid op de HD kunnen staan. Met als gevolg inderdaad dat je nog geruime tijd flarden ervan kan tegenkomen. Overigens meen ik dat je bij de wat luxere defragmentatieprogramma's ook de optie hebt om de lege ruimte te vullen met nullen.

  Jan de Boer[/quote:f696b5c969]

  Dat geldt dus ook voor data die tig keer is overschreven. Daarom bestaan er ook bedrijven die harddisk vernietigen. Een tijdje terug was daar een draadje op www.tweakers.net over.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.