Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

stroomverbruik voeding

computerbacterie
3 antwoorden
 • kan iemand mij vertellen of een 300 watt voeding daadwerkelijk steeds 300 watt verbruikt als mijn pc aan taat?
  alvast dank
  voor jullie antwoord
  gr ad koch
 • Ja dat gebruikt hij niet .

  Het is afhankelijk van wat er allemaal secundair van de voeding aan staat.

  300 watt is dan het max wat hij kan leveren voor een stabiele voeding, je kan hem wel iets zwaarder belasten , maar dan zal de spanning secundair iets zakken.
 • [quote:c6ed9f0013="J.A.Maurer"]Ja dat gebruikt hij niet .
  .[/quote:c6ed9f0013]Is het nou ja of nee? :D

  Nee, 300 watt is inderdaad het maximum vermogen dat hij kan afgeven. Het werkelijk verbruik kan enorm wisselen Ik wil het altijd nog eens opmeten onder verschillende omstandigheden, dus de getallen weet ik niet precies, maar neem gerust aan dat b.v. het branden van een CD behoorlijk vermogen vergt, en een situatie in rust, gewoon stilstaand beeld en geen verdere activiteit, relatief weinig.

  Ook het rendement van een schakelende voeding weet ik niet precies, maar ik schat dat bij volle belasting op ongeveer 90%. Dus moet je bij vollast rekenen op ongeveer 10% meer verbruik, dus die 300 W wordt dan ongeveer 330 W.

  Mogelijk komt de vraag voort uit de gedachte aan gestabiliseerde voedingen van vroeger. Deze waren niet schakelend, hadden vaak een zware trafo en waren aan de gelijkspanningskant voorzien van een enorme reserve, die bij lage belasting weggewerkt moest worden. Vergelijk het regelcircuit (zware vermogentransistor) met een snel regelbare serieweerstand waarin alle teveel aan spanning moest worden weggewerkt. Zulke voedingen verbruikten daardoor inderdaad ook in nullast al een aanzienlijk vermogen. Een schakelende voeding verbruikt daarentegen alleen wat hij nodig heeft.

  Jan de Boer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.