Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Terratec Xfire 1024 met -147 Dba ruis ?!

J. de Boer
8 antwoorden
 • Ik heb de rightmark audio analyser test gedaan en daar uit kwam een ruisniveau van -147 Dba en op de site zie ik dat andere kaarten op 90 Dba zitten. Is mijn score acceptabel of moet ik contact opnemen met Terratec ? Zijn er nog andere geluidskaart benchmark tests die ik kan doen?
 • [quote:ab2ce0107c="koekeeghan"]Ik heb de rightmark audio analyser test gedaan en daar uit kwam een ruisniveau van -147 Dba en op de site zie ik dat andere kaarten op 90 Dba zitten. Is mijn score acceptabel of moet ik contact opnemen met Terratec ? Zijn er nog andere geluidskaart benchmark tests die ik kan doen?[/quote:ab2ce0107c]Waarom denk je dat dit niet acceptabel zou zijn? In mijn beleving is dit juist een bijzonder laag ruisniveau, nl. 57 decibel [b:ab2ce0107c]lager[/b:ab2ce0107c] dan de die gespecificeerde -90 db. Bedenk dat het om een negatief getal gaat.
  Ik schat zo in dat de ruis die je hebt voor het gehoor niet waarneembaar is.

  Jan de Boer
 • Er is nou juist wel ruis die ik kan horen. Storende ruis zelfs. Ik heb mn geluidskaart optisch met mijn versterker verbonden en luister via Jamo Dynamic 80 3 weg speakers. Maar als ik het volume hard zet ontstaat er ruis. Ook als er verder geen geluid afgespeeld wordt hoor ik ruis (met name op hoog volume dus). Ik heb totaal geen verstand van ruismetingen en een min waarde zegt mij dus nix. Maar ik begrijp dat een min waarde gunstig is.
 • Wat die decibel betreft, daarover bestaat wel eens wat spraakverwarring. Maar het drukt altijd een [b:8c918062a9]verhouding[/b:8c918062a9] uit. Bij audioapparatuur spreekt men doorgaans over signaal
  uisverhuiding. Als deze wordt uitgedrukt in decibel, dan betekent dat 10x de logaritme van die verhouding. Zo is 10 decibel = 1 bel, en 1 is de logaritme van het getal 10, en zo is nul decibel de logaritme van het getal 1, ofwel een signaal
  uisverhouding van 1, wat betekent dat het signaalniveau gelijk is aan het ruisniveau. Ik denk niet dat er zo'n slecht product bestaat.

  Hierop voortredenerend: 90 db betekent dus 9 bel, en 9 is de logaritme van het getal miljard. Bij een signaal
  uis verhouding kun je dit vervolgens op twee manieren definiëren:
  1e. Als signaal
  uisverhouding van 90 db.
  2e. Als ruisniveau van -90 db.
  De laatste definitie betekent dus dat het ruisniveau 90 db [b:8c918062a9]beneden[/b:8c918062a9] het signaalniveau ligt, vandaar dat min-teken.

  Dat je toch behoorlijk ruis hebt, kan ook andere oorzaken hebben. Allereerst, waar gaat die meting over. Over een TerraTec geluidskaart of over een set geluidsboxen. Als het een geluidskaart betreft, die subliem kan zijn, en je hangt er een matige boxenset aan, waarin zich eveneens een matige eindversterker bevindt, ben je nog nergens.

  Jan de Boer • Ok. Uitleg voor gevorderden, maar wel duidelijk. Ik snap het nu.

  Wat mijn installatie betreft. Ik heb dus een Terratec geluidskaart, een Panasonic (instapmodel 5.1) versterker en Jamo boxen, niet de allerduurste poep maar ook geen rommel. Zelf hoopte ik dat ik nu geen ruis zou hebben. Ik had eerst een PII systeem met onboard geluid en een oud afdanker-versterkertje erbij en u heb ik een AMD XP systeem met een nieuwe versterker en een IDE geluidskaart via een optische kabel erop aangesloten en ik heb nog steeds best veel ruis als ik het volume hoog zet. Waar het vandaan komt is mij nu een raadsel.
 • koppel de optische kabel eens los en zet de versterker dan ver open. Als je dan ruis hebt ligt het aan je versterker/luidsprekers.
 • Dan gaat het goed. Geen ruis. Had ik al gebrobeerd. Dus ik vermoed dat het aan de geluidskaart ligt.
 • Ik heb zelf ook die kaart, ik zal een deze dagen ook eens een test uitvoeren. Ik heb wel geen versterker met optische digitale ingang, maar dan kan ik de optische ingang van mijn MD-deck wel voor gebruiken. Ik zal de resultaten hier wel posten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.