Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Ouwe computer, wat moet ik ermee? EDIT: Probleem met em...

Hans.Vosman
23 antwoorden
 • Hoi,

  Ik heb hier een ouwe pc liggen (P120mhz, 16 mbram) zit verder nix in. Kan er wel een hardeschijf in hangen.

  Echter, ik heb geen idee wat ik er mee moet. Hebben jullie enig idee wat ik er mee moet doen.

  Windows zal trouwens een beetje lastig gaan, aangezien het mobo geen muisport hebt…

  Jochem
 • Verkopen aan een ontwikkelingsland.
 • [quote:23cc6fbfaa="Jaap H"]Verkopen aan een ontwikkelingsland.[/quote:23cc6fbfaa]Ik ben ni zo vrij gevig.

  Nee, echt ik wil er iets mee, server oid draaien, alleen gaat dat moeilijk zonder muis… En dan nog… wat voor server moet ik dan draaien??? Ik heb nu af en toe een ftp server, maar volgens trekt deze computer ni echt een ADSL lijn.

  Jochem
 • er zal toch wel een seriele poort in zitten?

  dan kan er zo'n echte ouwe muis aan 8)
 • Nou je het zeg, jah… had ik helemaal ni gezien… :D. Leuk joh… alleen heb ik ni zulke muizen (1 heb ik er maar die zit al aan een computer, andere ouwe pc van 1 van m'n zussen).

  Iemand in de buurt van Castricum die toevallig zo'n ouwe muis heb?

  Jochem
 • Gooi er een netwerkaart in en zet er Linux op. Een muis heb je niet nodig. En als server: ftp, www, mail, backup, file-share.

  Verder zou je er ook een router van kunnen maken.

  Overigens heb je dan geen muis nodig. Je zal wel wat Linux-commando's moeten gaan leren, maar als je die eenmaal kent, dan werk je sneller.
 • Zat ik ook aan te denken, aan linux. Kan je vanaf het internet installeren, aangezien er geen floppy drive en cdrom drive in zit…

  En een netwerk kaart heb ook ni zo snel bij de hand. Dat wordt dus ff naar de winkel.

  Oja… En ik heb wel een muis, heb ff zo'n verloop stukkie gezocht voor ps/2 naar serieel.

  Welke linux distro raden jullie aan voor deze pc, ik heb ni zoveel ervaring met linux (nix eigenlijk).

  Jochem
 • Je kunt er vectorlinux of slackware op draaien. Slackware heb ik niet geprobeerd maar vectorlinux draait met een GUI (bijv. IceWM) op die computer. Kan wel dat ie af en toe flink gaat swappen omdat ie maar 16 MB geheugen heeft. Je kunt linux van een netwerk installeren via FTP of NFS maar je moet wel een floppy hebben in het begin. Je kunt de computer ook als server gebruiken ja, waarom zou dat ding geen ADSL trekken? Lijkt me dat een pentium120 daar snel genoeg voor is. Je kunt hem ook uitbreiden met USB-poorten m.b.v. een PCI kaart. Hij is te gebruiken als (file-) server, MP3 en ogg vorbis afspeel-apparaat, internet-computer als je lang te downloaden hebt, je kunt er webcams aan hangen om de hele buurt in de gaten te houden, firewall, elektronische agenda en voor de rest weet ik het niet.
 • Ok, dus wel een hoop…

  Denk dat ik er maar een webcam aanhang, leuk idee!

  Verder, hoe werkt dat, via FTP installeren? Of moet ik daarvoor maar ff op het linux forum zoeken.

  En over dat-ie geen ADSL zou trekken: De minimum specs voor ADSL liggen ergens op 200 mhz, 32 mbram. En voor de macintosh Mac OS 8.6 64 mb ram. Dat heeft mijn vader, en loopt wel aardig vast (kan ook aan site opbouw liggen, wat niet geschikt is voor Macintosh).

  Iig bedankt, ik denk dat ik morgen ff naar een computer winkel loop, voor een floppydrive.

  Jochem
 • Hoe je linux via FTP kunt installeren weet ik niet. Kan overigens ook zijn dat je een 'NFS' server moet maken. Dan moet je in de handleiding kijken of in een how-to of bij google zoeken of zo, ik weet niet uit mijn hoofd hoe je dat moet doen. Kan trouwens best ingewikkeld zijn als je nog nooit linux hebt gebruikt. Anders haal je even een cdrom speler uit de pentium3 en die stop je in de pentium1 om linux te installeren vanaf cd-rom. Als je een netwerkkaart in een pentium 1 zet kun je hem aan de adsl-modem hangen en vervolgens gaan internetten. Dat je daarvoor minimaal een pentium200 met 32MB nodig hebt lijkt me flauwekul. Misschien om het besturingssysteem (win98 of hoger) of andere software fatsoenlijk te draaien, maar niet om gewoon te internetten.
 • heb hier afgelopen week nog en 486 aan de adsl gehad, dus dat trekt hij wel 8)
 • Ik heb ooit mijn kabelverbinding gedeeld met een 386 met 16MB RAM en Linux. Geen probleem, net zo snel (180KB/s) als wanneer ik mijn PC direct op het kabelmodem aansloot.

  Dus een P120 moet zeker lukken.
 • :D :D Heel erg blij om, als zelf een 386 het trekt.

  Verder kwam ik erachter dat ik geen IDE kabels heb voor het mobo. Ik heb namelijk alleen IDE 100 (das toch die 1 pinnetje mist in het midden?) en ik moet een IDE 33 hebben (hoop dat dat het goede nummer is).

  Helaas worden die niet meer gemaakt/worden ze niet meer verkocht in de pcsjop op de hoek.

  Enig idee hoe ik daar aan moet komen?!

  Oja… nog iets… op de HDD staat waarschijnlijk geen OS (weet niet eens of er wat op staat, heb hem ook maar gekregen), dus zal een FTP install heel moeilijk worden (hoe moet je anders de FTP server benaderen).

  Dat wordt dus of een linux distro bestellen via site (waar ze em dan branden en dan koop je em voor 7 euro) of van iemand krijgen/kopen of branden (heb alleen geen brander :-?) of toch maar windows 98 erop…

  Eerst maar die HDD erin krijgen, net als een Cd-rom drive en een floppy drive (koop wel een nieuwe, die in m'n PIII zit met schroefjes vast, op een plek waar je er ni bij kan (kast zit er bijna tegenaan), om em los te krijgen moet ik een hele stellage eruit vissen, zodat ik het los kan draaien *sigh*.)

  Jochem
 • Het feit dat er een pinnetje mist in je IDEkabel heeft (volgens mij) niks met UDMAxxx te maken. Ik heb me er ook over verbaasd dat sommige kabels die ene pin blokkeren. Gelukkig let ik er nu op dat de kabels die ik allemaal gaatjes hebben.

  Het is trouwens wel zo dat voor hogere UDMA (ik geloof vanaf 66) je een kabel moet hebben met 80 aders ipv 40, maar de stekker is nog steeds hetzelfde: 40 pins.
 • UDMA is de naam van de kabel/soort kabel wat wordt aan gegeven met een nummer?

  Ik heb namelijk die info over die kabels ook maar van zo'n mannetje in de computerwinkel.

  Volgens die man zijn de nieuwere kabels allemaal min 1 zo'n pinnetje, waarschijnlijk om het zo makkelijker allemaal aan te sluiten (de hdd en cdromdrives hebben namelijk ook allemaal 1 pinnetje minder).

  Jochem
 • UDMA + cijfer is de aanduiding voor de methode die gebruikt wordt om het IDE apparaat en de rest v.d. PC te laten communiceren.
  UDMA= Ultra DMA = Ultra Direct Memory Access.
  Daarmee wordt bedoeld dat de schijf direct in het hoofdgeheugen van je PC kan schrijven/lezen zonder dat hij de CPU nodig heeft (wat de performance dus ten goede komt).
  Voor de komst van UDMA communiceerden IDE apparaten en het geheugen via zgn. PIO (programmed Input/Output).
  UDMA zegt dus in wezen niks over kabels, alleen over hoe het geheugen wordt aangesproken.

  Het cijfer dat erachter staat geeft de theoretisch maximale snelheid in MB/s aan. Nu is het zo dat de hogere waarden alleen behaald kunnen worden met de 80 aderige kabel, omdat je daarmee minder last hebt van interferentie tussen de 40 aders onderling (de extra 40 aders zijn verbonden met de aarde). Maar goed, dat voert misschien wat ver hier.

  Alle UDMA methoden zijn backwards compatibel, dus je kunt best een UDMA133 schijf aansluiten op en UDMA66 controller of omgekeerd. Of zelfs op een PIO apparaat. Het kost je dus alleen wat snelheid.

  Volgens mij is dat missende pinnetje + dichtgestopt gaatje inderdaad alleen maar om het verkeerdom aansluiten tegen te gaan (en daar hadden we het rode draadje op pin 1 al voor, maar goed).

  't Is in elk geval wel kloten dat er dus nog zat moederborden zijn die alle 40 pinnetjes hebben en waarbij je dus die kabels niet kunt gebruiken. Of dat er dus van die kabels met afgedekte pinnetjes zijn, 't is maar net hoe je het bekijkt ;)
 • Na lang zoeken, heb een vriend van me 1 IDE kabel die ik nodig heb gevonden, evenals een floppy drive. Ik kan er nu dus linux opzetten!

  Alleen het leuke is (of minder leuk, als je microsoft niet zo'n warm hard toe draag) dat er windows 98 op die hardeschijf stond!

  Minder leuk is wel weer dat m'n muis ni werkt. Heb geen idee wat het kan zijn *sigh*.


  Weten jullie het mss? Ik heb 2 muizen geprobeerd: een serieële en een ps/2 met een verloopstukkie naar serieel.

  De serieeële port is, net als m'n paralelle port, met een kabeltje op het mobo aangesloten, en is dus niet ingebouwt oid.

  Kabeltjes zitten vast en ik heb geen idee wat het anders kan zijn. Jullie?

  Jochem

  PS: Ik editte net wat, maar dat moest met Internet Explorer, omdat in Mozilla het weizig knopje wegvalt!
 • De poorten kunnen vaak in de bios aan en uitgezet worden, soms kan je ze ook een bepaald I/O adres toekennen. Misschie dat de poort niet in is geschakeld. Verder kan de connector er fout op zitten. Meestal is pen 10 van de kabel niet in gebruik. Maar ja, op zich even controleren op welke pen de massa zit. Dan weet je of de kabel goed is aangesloten.
  Verder moet je voor een muis in het algemeen een geschikte driver en het juiste I/O adres met IRQ opgeven. vaak is COM1 3F8 met IRQ4 standaard. Anders COM2 2F8 IRQ3 proberen.
  Dat van die IDE kabel kan ik nu iets beter volgen. Alleen die 80 polige IDE kabel is zo'n speciale UDMA kabel. Die 40 polige kabels zijn wat grover met een vergelijkbare aansluiting. Dat ontbrekende pennetje is dus best wel functioneel. Als het goed is voorkomt dat dat je de kabel verkeerd kan aansluiten. Helaas begrijpen niet alle fabrikanten dit. Dit werkt namelijk alleen als de connector op een kaart, harde schijf of moederbord dan ook geen pen hebben. Tja, dat blijkt niet altijd het geval te zijn, dus is het vrij eenvoudig een kabel foutief aan te sluiten met heel soms: desastreuze gevolgen.
 • [quote:28b038e83d="lckarssen"]Volgens mij is dat missende pinnetje + dichtgestopt gaatje inderdaad alleen maar om het verkeerdom aansluiten tegen te gaan (en daar hadden we het rode draadje op pin 1 al voor, maar goed).[/quote:28b038e83d] Vertrouw niet teveel op dat rode draadje, maar controleer ook de kabel zelf. Ik heb hier thuis een (oude) Compaq IDE kabel die zich niet aan de regels houdt. Je bent alvast gewaarschuwd.
 • [quote:2bc33cca14="Hans.Vosman"]De poorten kunnen vaak in de bios aan en uitgezet worden, soms kan je ze ook een bepaald I/O adres toekennen. Misschie dat de poort niet in is geschakeld. Verder kan de connector er fout op zitten. Meestal is pen 10 van de kabel niet in gebruik. Maar ja, op zich even controleren op welke pen de massa zit. Dan weet je of de kabel goed is aangesloten.
  Verder moet je voor een muis in het algemeen een geschikte driver en het juiste I/O adres met IRQ opgeven. vaak is COM1 3F8 met IRQ4 standaard. Anders COM2 2F8 IRQ3 proberen.[/quote:2bc33cca14]Zo stond het ingesteld… En ook de kabel zat er goed op. Kan de poort stuk zijn? Hoe kan ik dan de muis vervangen?
  [quote:2bc33cca14="Hans.Vosman"]
  Tja, dat blijkt niet altijd het geval te zijn ([i:2bc33cca14]over IDE op oud mobo -Jochem aka XBL[/i:2bc33cca14]), dus is het vrij eenvoudig een kabel foutief aan te sluiten met heel soms: desastreuze gevolgen.[/quote:2bc33cca14]Wat voorn gevolgen kan dat hebben? Ik heb gewoon de kabels erop gedrukt… zag nergens aan hoe om ze moesten (geen rood dingejte oid).

  Verder heb ik het nu al weer van de computer een troep gemaakt. Ging proberen Windows opnieuw te installeren, de stroom viel echter uit (stoppen eruit, iets te veel op 1 groep, denk ik). Ik krijg het niet meer voor mekaar de boel opnieuw te installeren, dus eerst maar weer een Format C:.

  Jochem

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.