Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Verschillende soorten partities; waar zit het verschil??

Anoniem
De huismeester
6 antwoorden
 • Ik zit hier mijn tweede hd op te delen, en nu kan ik kiezen tussen:

  Primaire partitie
  Uitgebreide partitie
  Logisch station

  Wat is het verschil tussen deze soorten partities??
 • Hierover kun je waarschijnlijk ontzettend veel vinden op internet, zoek even met een zoekmachine. Paar uurtjes lezen en de meeste 'basics' zijn je bekend. Trouwens vrij elementaire zaak.
 • Elementaire zaken vind je vaak op breekpunt

  http://www.breekpunt.nl/result.asp?keyword=partitie&tabel=0

  Succes :wink:
 • Twas ff zweten, maar ik heb toch wat gevonden!
  http://www.sjoerd-visser.demon.nl/multiboot/partitie.html
 • Ga je nou naar google?
  Edmond heb op onderstaande verhaal weken zitten zweten, daar staat alles over partitie en jij leest het nog geneens :wink:

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=93702
 • Oja, ik had wel een keer de faq gelezen, maar niet nadat Edmond een nieuwe gemaakt had :oops: :oops:
  Dit bedoel je toch:
  [size=9:732bd984e0]Tip 24. Harde schijf indelen voor meer gemak
  Mogelijk heeft u tot heden uw harde schijf altijd in zijn geheel gebruikt. Dat was handig, maar biedt niet de meeste comfort. Het is beter en veiliger de harddisk in enkele stukken te knippen, ?partities? geheten. Uw pc ziet deze partities als aparte harde schijven en zal ze ook zo behandelen. Eén harde schijf kan wel vier of meer partities bevatten, met allemaal een eigen stationsletter: D:, E:, F:, en zo voort.

  Tip 25. Over partities gesproken
  Onder DOS en Windows zijn meerdere partities mogelijk, maar ook meerdere soorten partities. De belangrijkste zijn de ?primaire partitie?, dit is de eerste partitie op een harde schijf. Een primaire partitie is verplicht omdat Windows alleen van een primaire partitie wil opstarten. De primaire partitie heeft altijd de stationsletter C. Verder kunt u op een harde schijf ook nog een ?uitgebreide partitie? maken. Binnen deze uitgebreide partitie kunt u vervolgens één of meerdere logische stations maken. Bij het toewijzen van de stationsletters komen de logische stations achter de primaire partities.

  Tip 26. Een goede indeling
  Een goede manier om de harde schijf in uw pc in te delen is het maken van een primaire partitie voor Windows en de Windows-applicaties. Maak deze partitie minimaal 1 GB groot, liever nog groter tot wel 5 GB. Maak van de rest van de harde schijf één uitgebreid station met minimaal twee logische stations. Deze laatste twee worden dan gebruikt voor een voor de opslag van tijdelijke bestanden, en de eigen gegevens. Het op een aparte partitie plaatsen van de bestanden met uw eigen gegevens maakt het beheren ervan stukken makkelijker! We gaan dit dadelijk stap voor stap doen! [/size:732bd984e0]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.