Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

110V vs 220-240V?

J. de Boer
11 antwoorden
 • Hoi.

  1. Ik wil een apparaat kopen uit de Verenigde Staten en
  hier in Nederland gebruiken. Het enige probleem is dat
  dit apparaat op 110V (US standaard) netstroom werkt.
  Nou heb ikzelf totaal geen verstand van elektra, netstroom
  en hoe dit allemaal precies werkt.
  Kan ik dit apparaat (bedoeld voor 110V netstroom) hier in
  nederland op een 220-240V net probleemloos gebruiken ?
 • Ik weet in ieder geval dat je hem niet zo rechtstreeks in het stopcontact moet steken, dat zal zeker weten niet werken…

  Volgens mij bestaat er wel iets van een omzetter ofzo, dat zal iemand anders op dit forum wel weten, denk ik :wink:
 • [quote:c2b19c1841="Capone"]Ik weet in ieder geval dat je hem niet zo rechtstreeks in het stopcontact moet steken, dat zal zeker weten niet werken…

  :wink:[/quote:c2b19c1841]Nee, want dan blaas je hem meteen op. De rookwolkjes zullen heel gauw verschijnen ;). In feite heb je twee opties:
  1e. Nieuwe voeding kopen (volgens mij de beste).
  2e. Zo'n omzetter heet transformator. Alleen een transformator van circa 300 watt is zondermeer een enorm zwaar en groot geval. Ze zijn er wel, destijds ben ik ze wel eens tegengekomen onder de naam "verhuistrafo's". In elk geval zou je er wel eentje moeten hebben met wat oververmogen, anders wordt hij nogal heet.

  Jan de Boer
 • Er bestaan inderdaad omzetters voor 220v naar 110v. Je kunt bij www.conrad.nl kijken en dan zoeken naar "omzetters" of "omvormers" of iets dergelijks.
 • Dat zijn dus inderdaad trafo's

  Met spullen uit de VS moet je alleen ook nog op iets anders letten, ze hebben daar namelijk ook een 60 Hz net, en wij hebben 50 Hz. Nou zal het voor de meeste apparaten wel geen probleem zijn, maar het zo zijn dat het daardoor niet werkt.
 • [quote:c2529cd1f6="Aht uh Mi Hed"].
  Kan ik dit apparaat (bedoeld voor 110V netstroom) hier in
  nederland op een 220-240V net probleemloos gebruiken ?[/quote:c2529cd1f6] Heel soms is de lichtnet frequentie ook van belang. In de VS is dat 60Hz. Meestal is dit niet van belang, alleen als er een klokje in zit of zo die van die frequentie gebruik maakt, tja …
  Voor de rest, sluit ik me aan bij de overige adviezen. Het volgende wil ik nog toevoegen. Heel soms zit er een schakelaar op om de netspanning in te stellen. Maar meestal tref je die alleen aan op de Europese apparaten. Afhankelijk van het stroomverbruik zijn er meer en minder praktische oplossingen mogelijk. Als het apparaat een externe voeding heeft, dan heb je kans dat je op zoek kan gaan naar de Europese equivalent. Dan heb je meestal niet de duurdere 220/110 (verhuistrafo) oplossing nodig.
 • Waarschijnlijk zal die frequentie van 60 Hz geen probleem zijn. Alles in de PC werkt tenslotte op gestabiliseerde gelijkspanningen, en het klokje werkt meen ik op een kristal. Verder kan die transformator een zogenaamde spaartrafo zijn (één wikkeling in plaats van twee, 110 V aftak zit op de helft van de wikkeling). Scheelt een stuk in gewicht en prijs.

  Dan nog een tip: Een ongelukje zit in een heel klein hoekje (denk ook aan argeloze huisgenoten), zorg ervoor dat [b:11016241c0]nooit[/b:11016241c0] de stekker in een 220-230 V stopcontact gestoken kan worden, want dat betekent gegarandeerd einde verhaal. Dat betekent dat het netsnoer het beste voorzien kan worden van een stekker die niet op de Europeesche stopcontacten past. Waarschijnlijk past de bijgeleverde Amerikaanse stekker al niet, in dat geval dus even een daarbij bijpassend stopcontact er bij zoeken om op die trafo te monteren. Als het even kan ook even de aarde doorvoeren.

  Jan de Boer

  Edit:
  Dat van dat klokje, ik ging er min of meer perongeluk van uit dat het een PC betrof. Andere apparaten kunnen inderdaad een klokje hebben dat op de netfrequentie werkt, dat zal dus op 50/60 van zijn snelheid gaan lopen. En ook apparaten met een motor zullen soms lanzamer gaan lopen.
 • Hallo,

  allemaal bedankt voor de heldere en duidelijke uitleg.
  Ik was zelf al bang dat zo'n omzetter voor 220 naar 110V
  erg heet kan worden, groot is en niet erg handig op
  sommige plaatsen (stekkerdoos in nauwe omgeving)

  bedankt.
 • Om wat voor apperaat gaat het eingelijk? Alle hoogwaardige elektronica werkt op veel lagere voltages dan 110/220 V en hebben (al dan niet ingebouwd) een trafo er tussen zitten. Denk maar aan gsm's, printers, computers enz.

  Mijn Compaq bv heeft achter op de voeding een schakelaartje, dat je met een schroevendraaier kunt omzetten. En misschien zit er al een externe adapter bij en hoef je alleen die te vervangen.
 • Er zit geen extrene adapter bij het apparaat en zit dus allemaal
  ingebouwd.
  Het gaat om een paar monitor-geluids speakers twv 1298 euro
  hier in nederland.
  Als ik ze uit de VS haal scheelt het me 230 euro na verzend en
  import kosten.

  Ik vraag me af hoe goed zo'n 220 naar 210V omzetter werkt.
  Zoiets moet wel erg heet worden en het is waarschijnlijk een groot log ding.
  verspil je dan ook niet heel wat energie dat wordt tegengehouden door
  zo'n omzetter? Of begrijp ik het verkeerd ?
  Ik heb gelezen dat zo'n omzetter ook stroom trekt al heb je het
  apparaat uit staan.


  daniel
 • [quote:fda5876192="Aht uh Mi Hed"]Er zit geen extrene adapter bij het apparaat en zit dus allemaal
  ingebouwd.
  Het gaat om een paar monitor-geluids speakers twv 1298 euro
  hier in nederland.
  Als ik ze uit de VS haal scheelt het me 230 euro na verzend en
  import kosten.

  Ik vraag me af hoe goed zo'n 220 naar 210V omzetter werkt.
  Zoiets moet wel erg heet worden en het is waarschijnlijk een groot log ding.
  verspil je dan ook niet heel wat energie dat wordt tegengehouden door
  zo'n omzetter? Of begrijp ik het verkeerd ?
  Ik heb gelezen dat zo'n omzetter ook stroom trekt al heb je het
  apparaat uit staan.


  daniel[/quote:fda5876192]
  Voor die € 230,- op bijna € 1300,- zou ik persoonlijk niet het risico lopen, wat te doen bij een defect als er iets stuk is of verkeerd geleverd???

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.