Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

BANG!! zeg maar dag cdrom

Red Dragon
19 antwoorden
 • avond,,
  laatst ontplofte een cd in mn drive weet iemand waarom
  zoiets gebeurt??

  twas geen cd-r maar gewoon gekocht spel.

  leijerrrrrrr
 • slik..
  ontploffen, wat deed die cd.
  wat gebeurde er met de cd-rom
  is de cd-beschadigd, hoe erg,
  omschrijf het voorval es
 • o hehee (dit wordt leuk)

  nou viel wel mee , niet echt spannend ofzo maar tomb raider 3 lag helemaal aan diggelen,,

  ik was al een uur aant spelen nix ant handje , toen dus beng (breek zelf maar es een cd door midden, precies hetzelfde geluid)

  de computer draaide gewoon door want hij had op dat moment even geen data nodig van de cd,

  bij apparaatbeheer geen problemen, ik dacht 'dit apparaat gebruiken' ff uitzetten(btw wordt de stroom voor dat apparaat dan gewoon afgecut?)

  maar goed gewoon afgesloten (pc+spel) en uitgezet en bij pczaak laten vervangen de drive, geen schade verder aan de pc, maar goed ik vraag me wel echt af hoe zo'n cd nou ik allerlei stukjes kan breken

  zo snel draait die bak toch niet dat ie gewoonweg uit elkaar scheurt(knalt)
  ????
  en zo'n laser zie ik ook niet voor een snijbrander aan….

  sja..
 • Ik snap niet dat een cd in de speler kapot knalt. Zo'n cd heeft totaal geen grip of enige punten waar die zich aan vast kan houden. Zat er toevallige een label aan de cd, misschien heeft die losgelaten en heeft zodoende de cd vernielt.
  Hoedanook, het blijft voor mij een onvoorstelbare zaak.
 • Gebeurt een enkele keer wel vaker. Zeker een vrij snelle drive. Komt gewoon door de centrifugaalkracht. Als er dan een krasje of een pikje in de cd zit, is het zo gebeurd.
 • Komt vaker voor bij snelle CD-romspelers meestal is het apparaat zelf dan ook naar de eeuwige jachtvelden.
 • Ik meen dit probleem vaker te zijn tegengekomen op het forum. Er werd wel eens geadviseerd, om softwarematig de snelheid van de CD speler te verlagen. Maar de naam van het programma ben ik kwijt.
 • Nero heeft o.a. die optie.
 • Verhaal is niet geheel onbekend. Hier speelt uiteraard de middelpuntzoekende-/vliedende kracht (wat is het ook alweer) een aardige rol.
  Om die reden, zo heb ik vaker gelezen, wordt aanbevolen om data CD's niet te voorzien van labels, omdat deze de onbalans (voor zover al aanwezig) nog verder verstoren. Voor een muziek CD'tje, wat in de audioinstallatie thuis of in de auto wordt gebruikt, schijnt dit wat minder belangrijk te zijn…..
  Ton
 • draaien audio cd's dan op een lagere snelheid ofzo?

  en nero cd speed kan de drive speeds omlaag pletteren …

  Verder doe ik al jaren geen labels op me cd's plakken wegens bovenstaand probleem …
 • [quote:ff2c11063c="FoXiERotjEknoR"]draaien audio cd's dan op een lagere snelheid ofzo?[/quote:ff2c11063c]Wel in je auto cdspeler en je audiocdspeler.
  [quote:ff2c11063c="lion"]Voor een muziek CD'tje, wat in de audioinstallatie thuis of in de auto wordt gebruikt, schijnt dit wat minder belangrijk te zijn…..[/quote:ff2c11063c]

  Jochem
 • www.hifi.nl/nieuws.php?keuze=2665

  De draaisnelheid is variabel in een cd speler. Dat begint met 500 tpm en eindigt met 200 tmp aan het einde van de cd.
  Dit alles in de wetenschap, dat een cd van binnen naar buiten wordt gelezen en een lp van buiten naar binnen. Maar lp's draaien op constante snelheid. :roll:
 • Audio cd's draaien bij normaal afspelen in principe single speed, dus op 1x. Nieuwere drives hebben voorzieningen om vibraties tegen te gaan, en zouden dus hier dus ook minder snel last van moeten hebben. Maar ja, iets wat ondertussen 52x zo snel draait als waar het ooit voor ontworpen is, is misschien ook wel vragen om problemen.
 • [quote:f7d1c5cc2c="Jank"]Dit alles in de wetenschap, dat een cd van binnen naar buiten wordt gelezen en een lp van buiten naar binnen. Maar lp's draaien op constante snelheid :roll: .[/quote:f7d1c5cc2c]Op zich logisch. Een cd moet een constante gegevensstroom krijgen; altijd evenveel bits. Aangezien de putjes altijd met gelijke afstand van elkaar staan, moet de cd sneller draaien bij het begin. Op een klein rondje kunnen minder putjes dan een groot rondje.
  Een lp werkt niet met bits, maar met trillingen. De punt gaat in de gleuven die krom lopen. Naald gaat trillen, met een versterker wordt dat versterkt. Het maakt niet uit of het rondje groot of klein is. De ruimte die 'een trilling' inneemt is altijd even groot. Dan maakt de snelheid dus niet uit.
 • heb laatst ook nog een cd gelanceerd zien worden uit een cdrom drive, cd kapotgespat tegen de muur. De cdrom werdt gewoon niet afgeremd voordat de lade openging.

  [EDIT]zag pas later dat de topic al 10 maanden oud was (gevonden via de zoekfunctie) :o[/EDIT]
 • Ja, dat klopt, ik heb het ook één keer meegemaakt, met een al wat oudere cd-romspeler. Deze draaide slecht 32 speed maar het was toch voldoende om de cd uit elkaar te laten knallen. Laatje open en daar vloog de cd tegen de muur. Nog mazzel, op dat moment moet je volgens mij niet voor de speler staan, want dan krijg je ook een klap mee :o

  Nadat in diezelfde speler ook nog eens een keer een cd die in de tray zat uit elkaar is gespat heb ik dus maar een nieuwe speler aangeschaft :D
 • En dat was een topickick van 10 maanden waard?
 • lees mijn edit…
 • ik heb het ook gehad een tijdje geleden met een 52x brander
  toen heb ik samsung gemaild en kreeg dit terug:
  Dit probleem kan voorkomen bij de nieuwere generatie drives, en wordt ondervonden
  door de gehele Optical Disc Drive industrie.

  Dit wordt vooral veroorzaakt door kleine barstjes in de CD. Aangezien de CD's met zeer hoge
  snelheid rondgedraaid worden is de druk die op deze uitgeoefend wordt ook heel groot,
  wat in het breken van de CD kan uitmonden.
  Het is daarom aan te raden uw CD's voor gebruik na te kijken op eventuele barstjes en zonodig
  een backup kopie te maken.

  Indien een CD in uw drive "geexplodeerd"" is, kunt u de drive het beste naar de winkel terugbrengen,
  waar men hem naar een service center opsturen kan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.