Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Parallel dus printen vanuit dos? Of niet?

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Ik heb een Canon SmartBase MPC600F gekocht, printer/fax/scan/copy. Dit apparaat heeft een USB en een parallelle aansluiting. Ik dacht parallel = LPT1 = printen vanuit een dos programma. Maar er komt geen letter op papier. Vanuit windows programma's geen enkel probleem maar vanuit dos lijkt het net alsof ik geen opdrachten geef. Zelf iets simpels zoals "type x.txt > LPT1" gaat zonder foutmeldingen maar ook zonder printout. Is een parallelle aansluiting dan geen garantie voor printen met dosprogramma's of moet ik een truukje uithalen? Op de site van Canon staat hierover niets.
 • Veel printers bieden tijdens de installatieprocedure de optie om wel of niet vanuit DOS te kunnen printen. Als je dat niet correct hebt aangevinkt, zal er inderdaad niet veel gebeuren.

  Jan de Boer
 • ik dacht dat het commando was copy c:\x.txt lpt1

  maar sommige mensen moeten leren lezen.
  Ik dus.
 • Ik deed het ook welleens met 'copy bestand.txt lpt1'.
  Als er wel pappier uitrolt dan komt het dus wel over…
  Heb je de biosinstelligen wel goed ?
  Tegenwoordig kun je de lpt instellen als EPP, ECP en nog iets.
  Het kan zijn dat daar je probleem ligt.
  Verder moet de printer over een eigen geheugen / lettertype beschikken…heeft ze dit niet dan moet de software (driver) deze 'aanleveren'.
 • Alle vermelde opties:[i:e369f6cb11]
  copy bestand.txt lpt1
  type x.txt > LPT1
  c:\x.txt lpt1 [/i:e369f6cb11]

  Ze moeten allemaal werken, evenals het txt-bestand openen met het aloude DOS-programma EDIT.COM en van daaruit afdrukken. Als dit niet werkt, ligt dit aan de instellingen (zie mijn eerdere bericht op dit topic). Doorloop de installatieprocedure nog eens.

  Jan de Boer
 • Welk OS draai je eigelijk en je hebt de printer wel met een lpt-kabel aangesloten ? (dus niet usb).
 • Vanaf…, uit mijn hoofd windows ME kan het printen vanuit een DOS- programma niet meer zo heel makkelijk. Om te kunnen printen vanuit nieuwere versies van windows moet een zogenaamde printerspooler aangemaakt worden. Op de site van microsoft is er wel het één en het ander over te vinden
 • ik ken je apparaat niet, maar van andere apparaten weet ik dat je in het apparaatmenu (ofwel op het apparaat zelf, ofwel in de apparaatbedieningssoftware op je pc) moet instellen welke poorten het ding moet lezen.
  m.a.w.: misschien moet je helemaal niet in windows naar een oplossing zoeken.
 • [quote:0f80bc1992="derkdejong"]ik ken je apparaat niet, maar van andere apparaten weet ik dat je in het apparaatmenu (ofwel op het apparaat zelf, ofwel in de apparaatbedieningssoftware op je pc) moet instellen welke poorten het ding moet lezen.
  m.a.w.: misschien moet je helemaal niet in windows naar een oplossing zoeken.[/quote:0f80bc1992]Die poort is allang ingesteld, want (zie topic start) in Windows doet hij het prima. Dus nogmaals: Tijdens de installatieprocedure wordt doorgaans (bij HP is dat wel het geval) gevraagd of vanuit DOS ook geprint gaat worden. Mogelijk is daar nee op geantwoord.

  Jan de Boer
 • ik les alleen dat in de pc ee aantal instellingen is gepleegd.
  vandaar mijn tip: bestudeer het apparaat zélf eens goed!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.