Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

van photoshop naar illustrator...

Ener Nestraa
13 antwoorden
 • Hallo,

  Ben een leek op het gebied van Illustrator.

  Ik heb in Photoshop een tekstje bewerkt (tekst verdraaien; stijl 'poort', horizontaal buigen en horizontaal + verticaal vervormen).

  Kan ik deze in Photoshop gemaakte tekst kopieren/importeren/gebruiken in Illustrator, op zo'n manier dat het een vector-gebaseerd, schaalbaar bestand wordt? Is dit op enige manier mogelijk?

  Ik kan de tekst wel van Photoshop kopieren en plakken in Illustrator, maar dan kan ik niet onbeperkt schalen zonder kwaliteitsverlies…

  (Ik kan wel rechtstreks in Illustrator een 'golvend' pad maken waarop de tekst loopt, maar dan krijg ik de horizontale en verticale vervormingen niet zoals ik ze wil…)

  Alvast bedankt!

  René.
 • ben bang dat je pech hebt. Alles wat je in PhotoShop doet zijn geen vectoren. Je hebt dus altijd kwalitiets verlies.
 • Mooi onderwerp:

  Twee verschillen,

  Pohotoshop werkt met pixels, dat zijn vlakjes die een kleur krijgen. Het aantal vlakjes dat PhotoShop op een vierkante centimeter/inch set is bepalend voor de output (afdruk)
  Als je een afbelding van PhotoShop met een resolutie van 72 DPI (puntjes per inch (beeldscherm kwaliteit)) wilt afdrukken met een hoge resolutie (drukwerk) dan krijg je een beetje een blokkendoos effect. Of je moet de afbeelding verkleinen (dan neemt de resolutie toe)

  Illustrator werkt met rekenkundige formules (vector graphics). Deze kunnen zonder verlies vergroot en verkleidn worden.

  Er zijn dus eenvoudig gezegt twee soorten (EPS ) bestanden. EPS-PIxel (resolutie gebonden) en EPS-Vector (resolutie onafhankelijk).

  Het is wel mogelijk om je PhotoShop tiff of eps in illustrator te importeren maar je bent en blijft afhanklijk van de resolutie van je PhotoShop bestand.

  GReetz bye mike
 • Ja, van de pixels en de vectoren wist ik. Ik hoopte alleen dat er een tool in Photoshop zou zijn dat Photoshop zijn pixels-object om kan zetten in een vector-object. Maar dat bestaat dus niet…

  Is er ook geen programmaatje voor?
 • Tig varianten…de een beter als de ander…

  zoeken op google of hier een overzichtje..

  http://graphicssoft.about.com/cs/bitmaptovector/
 • Ik werk geregeld met Coreldraw/photopaint en dat programma heeft een conversiemogelijkheid. Verwacht er echter niet te veel van, zeker als je bitmap wat ingewikkeld wordt (en nu spreek ik nog niet van photo's).
  Als het een eenvoudige bitmap is lukt het wel tamelijk goed.
 • Hoi,

  Photoshop werkt dus WEL met vectoren. Alleen noemen ze het dan Paths..

  Een omslachtige manier zou zijn:

  1 Bestand maken op een hoge resolutie.
  2 Wat je in vectoren wil laten omzetten selecteren met het toverstafje
  3 selectie omzetten naar vectoren/paths via het Path tabblad. (je moet onderin het tabblad het rondje met het "dakje" aanklikken.
  4 Ga naar >>File>>Export>>Paths to illustrator
  5 Openen in illustrator en de vectoren invullen met een kleur.

  Ik zei dus al, omslachtig…
  Hoe hoger de resolutie, des te beter de hoekjes worden omgezet. Dit is namelijk geen schone manier ivm de vele overbodige ankerpunten. Maar het is wel een antwoord op je vraag :)

  Gr. J-P
 • Hartstikke bedankt allemaal. Ik ga er dit weekeinde mee aan de slag.

  Eerst maar eens de Photoshop-manier van J-P proberen, maar ook zeker de andere genoemde programmaatjes bekijken.

  René
 • @J-P: als ik doe wat je beschrijft, krijg ik in Illustrator een leeg document te zien… (Ik gebruik Photoshop 7 en Illustrator 10). Ik zie niets om te vullen…
 • De methode van JP werkt wel als je je bestand als EPS opslaat.

  Greetz bye mike
 • Hoi,

  Je moet in Illustrator een slectie trekken met het zwarte pijltje door te slepen ruim over de paskruisjes… Als de selectie staat, moet je met het color tabblad de kleur wijzigen. Hij staat nu waarschgijnlijk op een wit vakje met rode streep. Dat moet dus een kleur worden…

  Het heeft op zich weinig met EPS te maken.

  Succes!

  Gr. J-P
 • Ik wil hier even op inhaken:

  Ik heb in PhotoShop een sticker ontworpen in 600 dpi.
  Als ik de sticker als .ai naar de drukker stuur, schellt dit mij €20,- in zetkosten.
  Rechtstreeks openen in Illustrator geeft niet het gewenste resultaat, maar kan dit op een andere manier (of heb ik net hierboven over het antwoord heengelezen :oops: )
 • Als je een sticker ontwerpt voor bijvoorbeeld autobelettering. Dan gebruiken ze vectoren om de plotters aan te sturen bij het snijwerk. Ik weet dus niet wat photoshop met export bestanden doet die bv als .ai opgeslagen worden. Dat je de sticker op 600 dpi hebt gemaakt maakt niks uit. Tenzij je de sticker laat drukken. Dat was nog niet helemaal duidelijk.. Bij vectoren gaat het grotendeels om verhoudingen en formaten. Ikzelf gebruik illustrator ook wel eens voor drukwerk. Zeg maar als een vervanger van Quarck. Beetje fout misschien, maar met mijn vriendje photoshop erbij komt er altijd wel goed werk uit :) (in dit geval heeft DPI weer wel wat met de bestanden te maken..)

  Gr. J-P

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.