Vraag & Antwoord

Grafisch

Ingescande foto te klein(bestandsgrootte) om af te drukken.

Anoniem
analvabeed
9 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb oude foto's ingescant (hoogste resolutie, 1200dpi), om ze opnieuw te laten afdrukken.
  Bij bijv. het Kruitvat geven ze een minimum en maximum formaat en bestandsgrootte op.
  Als ik een foto wil laten afdrukken van 10 X15 cm moet een bestand minimaal 150 kb/590 X 886 pixels zijn en maximaal 600 kb/1180 X 1770 pixels. Als ik mijn ingescande foto's verklein naar die 1180 X 1770 pixels(ongeveer) haal ik maar net de minimale bestandsgrootte(200kb).

  Hoe kan dit?

  Jpg-compressie staat op 8 (Psp 7).
  Ik ben bang dat ik zo slechte kwaliteit foto's krijg.

  Groetjes,

  Mark
 • Mogelijk zit het in het aantal kleuren dat wordt gescand. Als je slechts 256 kleuren hebt ipv 16M of 24M wordt het bestandsformaat beduidend kleiner bij een gelijk aantal pixels.
 • De gescande foto's bestaan uit 16M/24M kleuren. Daar ligt het dus niet aan.

  Groetjes,

  Mark
 • Je moet je foto's aanleveren in RGB modus met 8 bits per kanaal, dus 3 x 8 is 24 bits. Daarbij moet het een JPG file zijn (JPG is een compressie techniek). Gebruik echter niet de hoogste compressie (als er om gevraagt word) dan geet er beeld kwaliteit verloren.

  Suc 6

  Greetz by mike
 • [quote:a7637fe039]Jpg-compressie staat op 8 (Psp 7).
  [/quote:a7637fe039]

  zet die dan op 10 en je probleem is van de baan, je krijgt direct plaatjes die groter zijn dan 200Kb, maar zelfs al zijn ze kleiner zou ik me niet echt zorgen maken over de kwaliteit hoor, zo goed zie je het verschil nu ook niet
 • OK, bedankt voor de info. Maar ik vraag mij af hoe je überhaupt dan aan de maximale bestandsgrootte komt, lijkt mij dan onhaalbaar.

  Grtz,

  Mark
 • [quote:a01c695e8d]OK, bedankt voor de info. Maar ik vraag mij af hoe je überhaupt dan aan de maximale bestandsgrootte komt, lijkt mij dan onhaalbaar.
  [/quote:a01c695e8d]  nu zelf fotografeer ik veel en dit altijd in RAW mode, als ik dan de RAW files omzet naar JPG files in hoogste kwaliteit en die bevatten heel veel details en kleuren, dit dan nog eens bewerk in photoshop en ook opslaan met minste compressie heb ik soms files van meer dan 10Mb

  vor bestanden op 1180-1700px moet ik al redelijk wat comprimeren om onder die 600Kb te komen, meestal zit ik zo rond de 4Mb per bestand op die resolutie.
 • Bedankt voor de info, ik ben een echte Noob op dit gebied (het was een erg domme opmerking over de onhaalbaarheid van de maximale bestandsgroote :oops: :D ) en kom net een beetje achter de mogelijkheden van scannen van foto's.
  Ik ga ze opnieuw inscannen en opslaan als Tiff en dan bewerken.

  Grtz,

  Mark
 • Hoi,

  Ik wil nog even iets toevoegen aan dit verhaal..

  minimaal 150 kb/590 X 886 pixels

  Dit vind ik een beetje een vreemde eis. Laat ik even voor de duidelijkheid erbij zeggen dat een JPG van 200kb ontzettend scherp kan uitkomen op een foto. Dat is zeg maar een heel groot buroblad achtergrond bestand. Verklein dit naar 10x15, neem ook nog genoegen met de kwaliteit van het kruidvat en het zit wel goed. Vaak heb je bij de zelfstandig fotograaf om de hoek wat meer mogelijkheden met aanleveren. Daar kan je bijvoorbeeld gerust vragen om een miniposter van je foto. Moet je maar eens kijken wat er dan al weer verandered in de specificaties…

  Succes ermee..

  Gr. J-P

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.