Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

pixels en dots: verhoudig tussen beide?

None
17 antwoorden
 • Een jpg van 80x80 pixels en eentje van 80 x 80 dpi: betekenen beide hetzelfde?
  Dus 1 pixel = 1 dpi of hoe verhouden ze zich anders?
 • pixel is een beeldpunt waaruit een afbeelding is opgebouwd.

  dpi is dots per inch, dus het aantal puntjes wat de printer per inch kan printen. Dit zegt dus meer over de dichtheid waarmee de printer de afbeelding opbouwd, hoe hoger de dpi hoe scherper de foto.
  (dit zelfde geldt uiteraard voor een scanner)
 • Nu weet ik al iets meer. Dank je, PS.

  Nog iets: als ik in Photopaint mijn dpi vergroot, vergroot ook de bestandsgrootte (ik krijg dus een groter bestand)
  UIt jouw uitleg kan ik alleen afleiden dat bij verhoging van dpi een foto beter wordt afgedrukt, maar 'k zie geen direct verband met het vergroten van het bestand.
  (natuurlijk is het vergroten van de printkwaliteit wel als gevolg van meer bestandsgegevens, dat wel, maar waarom krijg je die keuze van dpi dan niet bij het àfprinten? Ik bedoel maar: als het alleen maar met àfprinten te maken heeft, zou ik die keuze niet bij Opslaan verwachten, maar telkens bij het afprinten… Of is het zò dat een printer niet die keuzemogelijkheden heeft die een grafisch programma wèl heeft?)

  Tevens: (vraag aan iemand die ook met Photopaint werkt): wààr ergens zie ik hoeveel pixels een foto van … dpi heeft? Ik dacht vroeger: een foto van 40x40 dpi zal ook wel hetzelfde betkenene als 40x40 pixels, maar daar zat ik blijkbaar verkeerd?
 • dpi is niet zozeer alleen van toepassing tijdens het printen, maar geeft gewoon aan hoeveel dots er per inch zijn, dus al in het bestand verwerkt. Als je dus het aantal dpi verhoogt van een foto, komen er meer dots in de gehele foto en wordt je bestand dus groter. Bij veel printer (ik denk wel de meeste) kan je aangeven in hoeveel dpi je af wilt drukken, je kan dus een foto hebben die 600 dpi is, en die vervolgens afdrukken in 300 dpi.
 • Met mijn Jip en Janneke verstand 1 en ander getracht uit te leggen, maar kwam dit op internet tegen en ziet er toch wat profesioneler uit :-)

  Wat is het verschil tussen dpi en pixels ?

  Dots per inch (dpi) is een indicatie van resolutie zoals deze gebruikt wordt in de drukkerij wereld. Een tweede begrip in de drukkerijwereld is raster (= 2x lpi = lines per inch). Het raster wordt gebruikt om de afbeelding om te zetten in het puntjes patroon voor gebruik op de drukpersen.

  Een pixel is in feite een enkele punt op uw beeldscherm. Deze pixel kan kleur (256 voor gifformaat en hoger voor jpeg) en/of grijswaarde informatie bevatten. Praktisch gesproken is een pixel gelijk aan een dot.

  Het raster wordt in de drukkerijwereld (en ook voor home computer printers) gebruikt en de te gebruiken resolutie in dpi voor het afdrukken vast te stellen. Een printer met 72 lpi, gebruikt dus raster 144 om de afbeelding naar puntjes om te zetten. Om nu een zo goed mogelijke omzetting te verkrijgen, dient de afbeelding een passende dpi resolutie te gebruiken. Hiertoe wordt de afbeelding in een resolutie van een even veelvoud van het raster aangeleverd. De te gebruiken theoretische waarde is 2x het raster dus 288 dpi. Een zekere marge is aanwezig vandaar dat men meestal 300 dpi gebruikt. Vergroot of verkleint men de afbeelding, dan dient men dit te doen in de afbeelding zelf en niet in de uitvoer met een procentuele factor omdat anders de resolutie en raster gaan interfereren en een moiré effect kan optreden. Uw computerprinter gebruikt geen raster, echter er is wel degelijk een verband tussen de optimale resolutie van uw afbeelding en de verticale resolutie (lpi) van uw printer. De fabrikanten hangen dit niet aan de grote klok, maar u moet dit kunnen terugvinden in de technische gegevens van uw printer. Om een goede afdruk te verkrijgen, is het beste een factor 4 van deze lpi als dpi resolutie te gebruiken

  In de computerwereld gebruikt men voor de beeldschermweergave bij 100% grootte één numerieke pixel voor één beeldscherm pixel. Wil men een afbeelding uitsluiten op zijn eigen computerscherm afbeelden en men heeft b.v. een VGA scherm met een weergave van 1280x1024 pixels kan men dus nooit een 1600x1200 pixel afbeelding 1:1 volledig weergeven. 1280x1024 is een typische instelling van een 19" beeldscherm. Wil men zijn foto's uitsluitend op een computer beeldscherm weergeven, dan kan men, door zijn camera op 1280x1024 in te stellen, op het zelfde geheugenmedium veel meer opnames opslaan.

  Gaat u uw foto's afdrukken (al dan niet via een on-line service), dan dient u zich af te vragen op welk papierformaat u wenst af te drukken. Afhankelijk daarvan maakt u uw keuze van de te gebruiken opname pixelmaat. Zit u goed bij kas, dan kunt u natuurlijk voor het zekere gaan en altijd de maximale pixelmaat gebruiken. Dat betekent wel dat de registratietijd van een opname toeneemt en u juist het cruciale moment kan missen en tevens een aanslag op uw portemonnaie voor de aanschaf van geheugenmedia.

  Indien men het beeldmateriaal gaat gebruiken op een website, dan worden hier vaak veel kleinere afbeeldingen getoond. Men kan dit bij jpeg met "schalen" bereiken, maar dat is af te raden omdat dan de tijd voor het openen van een pagina onnodig lang gaat duren. Gebruik daarvoor een kopiebestand waarvan de afmeting is aangepast aan de te gebruiken afmeting.
 • Vencent, een hele boterham, maar wel verhelderend!

  Nu moet ik dus nog op zoek naar 'hoe ik in photopaint mijn pixelsgrootte kan wijzigen' . 'k Dacht altijd dat het met veranderen van dpi kon, maar dat is blijkbaar niet zo vanzelfsprekend…
 • De pixelgrootte veranderen is denk ik niet echt de term, maar ik denk te snappen wat je bedoelt. De optie die je zoekt zit in photopaint onder kopie veranderen. Je kunt daar de grootte va de afbeeldingen veranderen in dpi, maar ook het aantal pixels of cm.
  Imeers als het aantal pixels per inch gelijk blijft en je neemt meer pixels, wordt je afbeelding groter.

  Voordat je vrolijk met die dpi bezig gaat, moet je wel in de gaten houden dat een foto niet beter wordt door er in photopaint een hoger aantal dpi's van te maken. Alleen wordt de bestaande informatie van de afbeelding over meer pixels verspreid. Om voordeel te hebben van een hoog dpi moet je de afbeelding met een hoog dpi scannen of fotograveren.

  Een lager dpi, bijv voor op internet kan natuurlijk wel, maar doe dat dan in een kopie van de afbeelding, anders krijg je nooit meer de originele kwaliteit terug.
 • idd: ik bedoelde met pixelgrootte het ààntal pixels.

  Om het je even duidelijk te maken: ik zit met een avatar die te groot is voor een forum. Die mag maar 60 x 60 pixels groot zijn. (dus 3.600 pixels bevatten)

  Nu heb ik vroeger een jpg eens minder pixels gegeven door met het aantal dpi te spelen, maar enkele dagen geleden lukte dit niet.
  In Photopaint kan je alleen de paginagrootte en de dpi's wijzigen, maar ik vind nergens iets van pixels vermeerderen of verminderen.

  Ik heb van die jpg het paginaformaat èn de dpi's al drastisch verminderd (zodat er geen fatsoenlijk beeld meer over bleef) en toch lukte het me niet. Ik doe blijkbaar iets fout, maar wat?

  (t.bauhuis: dank voor je antwoord!)
 • hoe groot is ie nu dan
  ik heb voor mijn avatar gekeken hoe groot ie was en toen gedeeld door het maximale pixels
  met resice heb ik toen de grootte naar het maximale aantal pixels gemaakt
  door beide kanten te delen door het gevonden getal + 1
  blijft ie er net onder
 • formaat: 57,3 x 57,3 (mm)
  dpi: 70 x 70
  grootte: 75.208 bites

  'k heb er ook aan gewerkt tot:
  formaat: 13,8 x 13,8
  dpi: 170 x 170
  grootte: 26.040

  maar met beiden zat ik blijkbaar boven de 60 x 60 pixels… :-?
 • kan je in je teken programma ook bits instellen ipv mm

  dpi is voor mij een afdruk instelling en heeft weinig met de afbeelding grote te maken (staat bij jouw op mm)

  mijn grafisch programma kan ik alleen op bits zetten. en niet in mm

  ik weet van voorheen dat psp wel in mm inch en bits kon instellen
 • [quote:0f68cc6ea0="Passer"]formaat: 57,3 x 57,3 (mm)
  dpi: 70 x 70
  grootte: 75.208 bites

  'k heb er ook aan gewerkt tot:
  formaat: 13,8 x 13,8
  dpi: 170 x 170
  grootte: 26.040

  maar met beiden zat ik blijkbaar boven de 60 x 60 pixels… :-?[/quote:0f68cc6ea0]
  je hebt dpi gewijzigd zodat er meer bits in 1 mm ging. maar de grote van de bits bleef het zelfde
 • Zoals ik al eerder heb gezegd in photopaint zit dat onder kopie veranderen. Als je daar de afmeting van mm of cm veranderd in pixels, kun je de afmeting van de afbeelding in pixels opgeven (in versie 8 en 9 tenminste). Dat gebruik ik al een tijdje om mijn bureaublad op maat te maken, de avatar zal dus niet anders zijn.

  (Dat t.bauhuis is trouwens ooit blijven hangen, zeg maar Theo tot ik het in m'n profiel heb aangepast) :wink:
 • [quote:a0d3981728="t.bauhuis"]Zoals ik al eerder heb gezegd in photopaint zit dat onder kopie veranderen. Als je daar de afmeting van mm of cm veranderd in pixels, kun je de afmeting van de afbeelding in pixels opgeven (in versie 8 en 9 tenminste).[/quote:a0d3981728]Ach, Theo ( :wink: ), en ik maar denken dat je het alleen van mm naar inch kon wijzigen…. Staat pixels daar ook gewoon bij !! :oops:
  (en 'k had in de help ook al zitten zoeken, maar daar was ik ook niet verder mee gekomen)
  Jongens: dank voor het meedenken!!
 • [quote:ca8c1da223="t.bauhuis"]Dat t.bauhuis is trouwens ooit blijven hangen, zeg maar Theo tot ik het in m'n profiel heb aangepast :wink:[/quote:ca8c1da223]

  je kan je nick name niet veranderen kijk even hier en ook in de faq bij feedback
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=110574
 • Is er ook al gezegd dat een beeldscherm niet meer dan 72 Pixels/inch aankan? en dat je plaatje ook niet groter wordt maar dan je beeldscherm het niet op die scherpere resolutie kan weergeven dus dat het plaatje groter wordt?
 • [quote:615e774f7d="Interficior"]Is er ook al gezegd dat een beeldscherm niet meer dan 72 Pixels/inch aankan? en dat je plaatje ook niet groter wordt maar dan je beeldscherm het niet op die scherpere resolutie kan weergeven dus dat het plaatje groter wordt?[/quote:615e774f7d]
  yep
  op het beeldscherm is eigenlijk pixel = beeldschermpixel
  de foto die hij wil verzenden als avatar mag maximaal 60 x 60 pixel wezen vermoedelijk vanwege maximale ruimte voor nickname
  hier is dit 80 x 80

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.