Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

Pixels per inch in fotobewerking belangrijk?

J-P Le Conte
3 antwoorden
 • Ik maak veel digitale foto's met een 5 megapixel die uitkomen op een resulutie van 2580x1920 en bewerk deze meestal in Photoshop of Fireworks.

  Bij laat ik Fireworks nemen kun je een foto openen, maar wat ik wil is een kader en wat effecten om de foto heen dus open ik een blanco document. Je moet hierbij kiezen voor een aantal pixels per inch/cm en dit staat standaart op 72.
  Als ik nu hierna mijn foto importeer in dit document word uiteindelijk ook deze foto met maximaal deze waarde geexporteerd neem ik aan.

  Het probleem:

  Als ik nu dit document (.jpg) met een resolutie van bv. 2980x2320 (foto + kader dus) upload naar de hema voor afdrukken geeft het programma van de hema aan tot welke afdrukgrootte de foto's van goede kwaliteit zijn.

  Nu verwachte ik zelf dat een foto van 2980x2320 wel goed zou zijn op bv. 45cm bij 30cm, maar het programma geeft aan dat dit dan van lage kwaliteit zal zijn.
  Aangezien dit haast niet aan de grootte van de foto kan liggen, heeft dit dan te maken met die 72 pixels per inch van een standaart document?

  Welke waarde moet ik bij het document aangeven om wel op die grootte scherp te laten ontwikkelen? Als ik vergelijk met een monitor namelijk (die op 1280x1024 staat) zou de foto dus scherp zijn op een grootte van minstens 4x het oppervlak van de monitor.

  Edit: sterker nog: met even rekenen kom je met een foto van 3000x2000 op 75x50 cm uit op 40 pixels per cm en 16 pixels per vierkante mm. Is dat niet scherp?
 • je moet dan denken aan 150 tot 300 dpi

  t.
 • Dat verklaard dan een hoop ja. Maar tot welke waarde kan het oog dan waarnemen dat we zulke hoge waarden gebruiken?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.