Vraag & Antwoord

Grafisch

Horizontale en verticale strepen vervormen

4 antwoorden
  • Een opname gemaakt van verticale of horizontale strepen, denk aan jalouzieen en strepen in een zonnescherm, onder een schuine hoek vertonen vervorming op het beeldscherm, maar ook op de afdruk. Het effect doet zich voor bij gescande negatieven in mijn negatiefscanner en bij afbeeldingen gemaakt met een digitale camera. Opvallend vind ik, als ik zo'n opname uitvergroot, het effect verminderd of zelfs verdwijnt. Bij het verkleinen neemt de vervorming juist toe. Is hier sprake van moire of interferentie. Wat is eer aan te doen, behalve dan rekening houden bij de opname/fotografie zelf? Is er correctie achteraf mogelijk?
  • Bedoel je een optisch effect zoals de vertekening van een een geruit kledingstuk op TV? Ik denk dat het vooral een optisch probleem is (Jij ziet het op de afdruk, omdat je hersenen het zo vertalen.)
  • Jazeker Ijsqueen, dat is het juiste effect. Je ziet het terug op het beeldscherm en op een printafdruk. Ik vraag me af, hoe dat op een conventionele foto eruit zal zien. Ik neem mogelijk maar eens de proef op de som. Van één van de afbeeldingen heb ik een negatief.
  • Hoi, Probeer eens een vervaag gereedschap van een foto bewerkings programma. Iets als Photoshop of Paintshop Pro. Als je het plaatselijk vervaagt (dus daar waar je er last van hebt :-) ) Kan het misschien onopvallend verholpen worden. Probeer eerst met minimale instellingen te werken. Te vaag is ook lelijk natuurlijk :-) Misschien is het net genoeg om je printer een standje te geven.. Succes! Gr. J-P

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.