Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

Aantal kb's van een foto verkleinen!?

Anoniem
Johnny321
6 antwoorden
 • Beste mensen,
  Is het mogelijk om het aantal kb's van een foto te verkleinen??
  Want ze moeten dus zo min mogelijk zijn des te meer kan ik ze op een site doen! :)
  Is dit mogelijk en hoe??
  -Bedankt-
 • ja, dat kan.

  als eerste de afmetingen terugbrengen.
  dan de het aantal dpi's terugbrengen naar 72
  daarna de jpg compressie op 60-70% zetten (hier een beetje mee vogelen).
  Blur 0,02.

  met irfanview kom je een heel eind, maar ook met ps of psp.


  t.
 • Bedankt ik ga het proberen!! :lol:
 • Ik gebruik hiervoor altijd de image optimizer van xat.com. Met dit proggie kun je al opgeslagen bestanden zo ver mogelijk comprimeren zonder (zichtbaar) kwaliteitsverlies (je krijgt er een preview bij).
 • [quote:7550b535ba="teacher"]als eerste de afmetingen terugbrengen. dan de het aantal dpi's terugbrengen naar 72[/quote:7550b535ba]
  Als het je om de omvang in kilo (of mega) bytes gaat, is het verstandig gewoon naar het aantal pixels te kijken, en niet naar de afmetingen in centimeters en de resolutie in dpi's.
  een plaatje van 100x100 pixels, is 100 dpi als je het op 1 inch breed en 1 inch hoog afdrukt, maar net zo gemakkelijk 10 dpi als je het 'vergroot' tot 10 inch bij 10 inch… Het blijven 10.000 pixels.
  Een pixel kost 3 bytes in RGB en 4 in CMYK. In formaten met een palet (256 kleuren gif bijvoorbeeld) 1 byte. Maar in ieder geval geldt: meer pixels is meer bytes, minder pixels is minder bytes. Die relatie is heel direct.
  Daarna werkt eventueel compressie, in jpg of gif bestanden, die het bestand kleiner maken. Voor foto's: gebruik jpg. Voor tekeningen, met maar een beperkt aantal kleuren, gif.
  Het grote verschil is dat jpg probeert onbelangrijke informatie over kleine kleurverschillen weg te gooien. Dat lukt heel goed, en wat als 'onbelangrijke informatie' gezien wordt kun je vaak instellen. Maar als je het als jpg opgeslagen bestand weer inleest, ben je informatie kwijt.
  De compressie in gif werkt alleen goed als er in de afbeelding vlakken voorkomen met exact dezelfde kleur. Dat is vaak het geval bij tekeningen en/of grafieken. Bij gif compressie gaat geen informatie verloren, als er tenminste niet meer dan 256 kleuren in de tekening zitten. In dat geval verdient gif dus vrijwel altijd de voorkeur.
 • Bewaar je plaatjes in het gif formaat (deze heeft automatisch de LZW compressie) en voor internet hoeven ze maar 72 dpi te zijn.
  Kleurmodus naar RGB of system en,,, je hebt heeeel kleine bestandjes

  Greetz bye mike

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.