Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

foto vergroten (aantal dpi)

Vunce
6 antwoorden
 • Dag,

  hoe kan ik op een eenvoudige manier een vergroten.
  Stel ik heb ene foto van 200 kb, die wil ik echter printen op A4, wat eigenlijk niet kan. Hoe pas je dit aan en hoe vergroot je dit?

  Groeten
  Arnold
 • a) Dat heeft niks met het aantal kb's te maken :-?
  b) Dat kan meestal bij Edit–>Image Size of Image–>Image Size, maar bedenk je wel dat je een afbeelding van 200x200 px van redelijke/lage kwaliteit, nooit mooi zult krijgen als je hem ver uitvergroot…

  Bedenk je wel dat printers niet onbeperkt veel DPI aankunnen (dots per inch).
 • Het aantal DPI is niet per definitie bepalend voor de afdruk grootte. Een foto van 2200x1700 pixels wordt op een resolutie van bv. 200 DPI zo groot als een A4-tje afgedrukt. Stel je 'm echter in als 400 DPI, dan wordt ie echter 14x11cm. In beide gevallen is de hoeveelheid informatie gelijk, alleen zal de kwaliteit van de 2e foto waarschijnlijk wat hoger zijn (minder korrelig).

  Een goede vuistregel voor het afdrukken van hoge kwaliteit foto's is ongeveer 300 DPI. Daarboven heeft meestal niet veel zin, want de meeste printers kunnen niet zoveel met een nog hogere resolutie (ondanks het aantal DPI dat de printerfabrikant opgeeft). Daaronder krijg je - afhankelijk van het aantal DPI - zichtbaar slechtere foto's. Vandaar dat er altijd een minimaal aantal Mpixels voor een bepaalde grootte van een foto wordt aangeraden.

  Met een gratis tool als IrfanView kun je het aantal DPI van een plaatje instellen. Dat veranderd dus niks aan de kwaliteit of de grootte van het fotobestand zelf (bestandsomvang en aantal pixels blijft gelijk), het zegt alleen iets over hoe ie afgedrukt moet worden.

  Een foto die uit weinig pixels bestaat kun je softwarematig vergroten, maar dat gaat - afhankelijk van hoever je 'm oprekt - ten koste van de scherpte. Er worden nl. pixels 'bijgefantaseerd' (interpolatie). In dat geval wijzig je wel de bestandsgrootte en het aantal pixels.

  Beide bewerkingen vindt je in Irfanview onder [i:2c9c08fd88]afbeelding>grootte wijzigen[/i:2c9c08fd88]. Vergeet niet de Nederlandse taalmodule voor Irfanview te downloaden.
 • Ik denk dat je voor mooie afdrukken toch rekening moet houden met het volgende:
  Een plaatje op je scherm met 180 dpi ziet er aardig uit.
  Ook als je bij het vergroten het aantal dots per inch gelijk houdt zal het bij het afdrukken tegen vallen.
  Het omhoogbengen van het aantal dots per inche zal wel wat, maar niet veel helpen. Immers je oorspronkelijke plaatje was niet beter. De beeldpunten staan te ver uit elkaar en wat software in principe doet is de "gaatjes" dichtsmeren.
  Het is niet voor niets dat negatefscanners vanaf zo'n 2700 dpi werken.
 • [quote:d9897b3ec4="h.enk"]Het is niet voor niets dat negatefscanners vanaf zo'n 2700 dpi werken.[/quote:d9897b3ec4]ik eb altijd met een negatiefscanner gewerkt met 1800 dpi. en kreeg al goede resultaten van +- 1200 x 1800 van een dia (negatief) en zat nog geen eens op het maximum
 • [quote:d379924f16="sjouwer"][quote:d379924f16="h.enk"]Het is niet voor niets dat negatefscanners vanaf zo'n 2700 dpi werken.[/quote:d379924f16]ik eb altijd met een negatiefscanner gewerkt met 1800 dpi. en kreeg al goede resultaten van +- 1200 x 1800 van een dia (negatief) en zat nog geen eens op het maximum[/quote:d379924f16]
  Hmm, En ik was al bang dat iemand me om de oren zou slaan met een 4000 dpi scan :wink:
  Ik heb zelf een wat "bejaarde" nikon coolscan II LS-20 goed voor dia's maar een draak van een ding met negatieven [strookjes van 6 in een frame en per 3 keren]. Wel een troost dat er nog geen enkel digitale camera tegen op kan :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.