Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

eenvoudige manier foto's samenvoegen Photoshop 6?

patrickda
14 antwoorden
 • Ik heb slechts heel oppervlakkige kennis van Adobe Photoshop 6.0 en gebruik dit doorgaans enkel om kleine wijzigingen aan te brengen aan foto's (b.v. formaat wijzigen).

  Wie kan mij uitleggen hoe ik het eenvoudigst verschillende foto's samen op één blad breng? Het dient om af te drukken en te verknippen tot "gewone" foto's.
 • Ik neem aan dat je meerdere foto's op 1 A-4tje wilt zetten, en dan afdrukken?
  Open een nieuw venster:
  File –> new –> preset sizes: A4 –>OK

  Open de foto('s) die je op het blad wil plaatsen:
  select –>all –>edit –>copy

  Klik met de muis op het A4 venster. Klik vervolgens op "layer" –> new layer.
  Vervolgens klik je op "edit" –> paste.

  Schuif de foto naar de gewenste positie.
  Voor meerdere foto's herhaal je de vorige stappen.

  Als het klaar is, ga je naar:File–> print with preview –> en eventueel op "scale".
  Zorg dat de printer goed ingesteld is, op fotokwaliteit en dan kun je afdrukken.
  Succes!
 • Ja, ik ben een echte "Photoshop-nerd", en hier begint het dus al:

  [quote:ff9d6ccc27="Mrs.Birdlover"] …Open een nieuw venster:
  File –> new –> preset sizes: A4 –>OK…
  [/quote:ff9d6ccc27]

  Die "preset sizes" is bij mij niet te zien (andere versie Photoshop?), maar ik kan wel de grootte ingeven (A4: 210 x 297 mm). Als ik die grootte opgeef dan verandert dat document naar iets onooglijk klein, bestaande uit enkele heel grote pixels (waarschijnlijk door het vergroten om het document te kunnen zien).
  Dus waarschijnlijk moet ik behalve het instellen van de grootte in mm of cm, ook het aantal pixels of een verhouding of zoiets opgeven.

  Hoe weet ik dit? Moet ik dit afleiden uit de grootte (of aantal pixels, of resolutie of dergelijke,…) van de foto's die ik op dat nieuwe document uiteindelijk zou willen plaatsen? Of is dit in eerste instantie niet belangrijk omdat die foto's een nieuwe laag vormen?
 • A4 formaat is goed, je hoeft verder niets meer in te stellen.
  Het klopt dat het A4 venstertje klein is op je scherm. Je kunt het wat vergroten door het percentage (net boven de "start" knop van Windows) wat te verhogen, naar b.v. 25%. Dan is het venster al heel wat groter! Je kunt gewoon je foto op een nieuwe laag "plakken", je hoeft verder niets te wijzigen aan de afmetingen.

  Verder denk ik, dat je met "grote pixels" misschien de transparante achtergrond van het venster bedoeld. (Grijs-wit geblokt).
  Dit kan je heel makkelijk veranderen:
  kies:
  File–> new–> klik dan op de optie "white".
  Je krijgt dan een witte achtergrond te zien i.p.v. de blokjes.
  Nogmaals: succes!
  p.s. ik gebruik Adobe photoshop 7.0
 • Hoi,

  Mrs. helpt je al goed op weg :-) *plakplaatje

  Voor de rest zou ik nog willen toevoegen dat je na het instellen van het formaat, ook nog even checkt of de resolutie goed staat. 300 dpi (geen dpcm dus) of meer zal voldoen voor het betere printwerk..

  Succes!

  GR. J-P
 • [quote:34a383b68c="Mrs.Birdlover"]…A4 formaat is goed, je hoeft verder niets meer in te stellen.
  Het klopt dat het A4 venstertje klein is op je scherm. Je kunt het wat vergroten door het percentage (net boven de "start" knop van Windows) wat te verhogen, naar b.v. 25%. Dan is het venster al heel wat groter! Je kunt gewoon je foto op een nieuwe laag "plakken", je hoeft verder niets te wijzigen aan de afmetingen…[/quote:34a383b68c]

  OK, ik heb nu eindelijk weer eens een kwartiertje kunnen vrijmaken om te proberen verder te doen met die foto's.
  Dat A4-formaat is geen probleem, de grootte ervan op het scherm ook niet.
  Maar vanaf dat ik er een foto op plak is het hele "A4'tje" gevuld met slechts een deel van de foto.
  Blijkbaar zal ik toch moeten op voorhand uitkijken hoeveel foto's ik erop wil en hoe groot ze moeten zijn, dan eerst de foto's afzonderlijk op de juiste grootte brengen en ze daarna kopiëren, of bestaat er een eenvoudigere methode?

  En hoe zou ik met Photoshop 6.0 kunnen weten wat de uiterste marges zijn (om dan te weten hoe groot ik de foto's uiteindelijk moet maken omdat ze nog volledig zouden kunnen afgedrukt worden).

  [quote:34a383b68c="Mrs.Birdlover"] …p.s. ik gebruik Adobe photoshop 7.0… [/quote:34a383b68c]

  Ja, geloof ik wel want ik zie niet helemaal hetzelfde als hetgeen ik volgens je uitleg zou moeten zien (niet dat ik aan je uitleg twijfel natuurlijk…)
 • Blijkbaar kan ik ook niet kiezen waar de foto terechtkomt als ik ze plak. Wanneer ik ze selecteer en probeer te verplaatsen dan verplaatst het selectiekader zonder dat de foto meeverplaatst.

  Hoe ver ben ik nu gekomen: Alle foto's die ik wil samenvoegen nieuwe afmetingen gegeven, de eerste foto gekopieerd en geplakt en daar staat ie dan mooi in het midden van het blad!

  Het ziet er naar uit dat mijn eigenlijke vraag (de titel van dit onderwerp) iets is wat niet bestaat, althans toch niet voor "Photoshop-dummies".
  Ben ik nu echt genoodzaakt om er een ganse studie van te maken (en er veel kostbare tijd mee te verspelen)?

  Laat het weten als ik verkeerd ben, maar mijn indruk is dat veel computerprogramma's zichzelf uitwijzen en/of voldoende helpfuncties hebben zodanig dat met de combinatie van proberen en nadenken het meeste (niet alle toeters en bellen, maar gewoon wat de doorsnee gebruiker het meeste nodig heeft) wel gaat zonder daarvoor echt te moeten studeren, maar blijkbaar is dit voor Photoshop een ander verhaal.
 • Als je de foto verplaatst moet je deze niet te selecteren. Wel moet je de Ctrl toets ingedrukt houden, terwijl je de foto met de muis naar de goede positie schuift.
  Als de foto op de goede plaats ligt, dan laat je de Ctrl toets los. :D
  Het gaat je lukken hoor, geef de moed niet op. Als je nog vragen hebt, dan stel ze maar.
  (En de hele moeilijke bewaren we voor JP, want dat is een expert!)
  :wink:
 • [quote:5b88580011="Mrs.Birdlover"]
  (En de hele moeilijke bewaren we voor JP, want dat is een expert!)
  :wink:[/quote:5b88580011] Dank u dank u! Ahum :oops: :wink:

  Zoals ik al zei, let op je resolutie. Hoe hoger de resolutie van je a4, de kleiner je foto's worden die je plakt op je A4. Probeer maar uit…

  Voor de rest kan je je foto's altijd wel verplaatsen zolang je de juiste "layer" hebt geslecteerd. Dit kan in het "layer" pallet (window>>Layers) Wat misschien makkelijker werkt, is om de foto's te slepen naar je A4 ipv te plakken. Je opend zowel je A4 als je foto's binnen Photoshop. Vervolgens sleep je van het ene bestand naar het andere.

  Succes!

  Gr. J-P
 • OK, bedankt voor jullie reacties, het is allemaal gelukt!
 • Ondertussen heb ik steeds zonder problemen foto's samengevoegd op één blad (topic is meer dan een jaar oud), maar nu plots lukt dit niet meer.

  Als ik een foto sleep (kopiëer) naar een nieuw document is die foto veel te groot, veel groter dan het gehele nieuwe document.
  Als ik de foto verklein naar de afmetingen die de uiteindelijke foto moet hebben lukt dit wel op het originele document (ook op afdrukvoorbeeld OK: afmetingen foto correct en afmetingen hele blad (A4) correct), maar als ik die foto ook naar een nieuw document sleep (om samen met een aantal andere foto's af te drukken) dan is deze nog steeds veel te groot.

  De grootte van dat nieuwe document is nochtans hetzelfde als vanwaar de foto komt (A4).

  Het is waarschijnlijk gewoon één of andere instelling, maar welke?
 • Ligt het aan de resolutie?
 • [quote:ad203f2c36="Mrs.Birdlover"]Ligt het aan de resolutie?[/quote:ad203f2c36]

  Dat weet ik nu net niet, zoiets.
  De resolutie van wat dan? De foto die ik wil kopiëren naar dat nieuwe document? Of de instelling van dat nieuwe document?
  En wat moet het dan zijn opdat het wel zou lukken?
 • …en kan ik bijvoorbeeld niet de verhouding pixels-afmetingen (in cm) voor beide gelijkschakelen zodanig dat ik dan enkel rekening moet houden met de grootte in cm's?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.