Vraag & Antwoord

Grafisch

Dokalamp

Anoniem
gerben
13 antwoorden
 • Een vriend van me heeft op de zolder bij zijn ouders een hele zooi spul gevonden om foto's mee te onwikkelen/afdrukken.

  Nu ben ik eergisteren meteen naar de stad gegaan om de missende ingredienten te halen. Ontwikkelaar, stopbad, fixeer en fotopapier. Gisteren kwam ik erachter dat ik ook nog een lamp nodig had, nu blijken daar ook weer verschillen in te zitten. Ik had dus gewoon om een dokalamp gevraagd en kreeg een rode philips darkroom lamp mee.

  Nu zegt mijn broer opeens dat deze lamp niet geschikt is voor het papier dat ik heb gekocht.
  Kan dit kloppen??
 • Ik heb geen id, maar dit is geen software en ook geen computer… misschien kan je het beter op een ander forum vragen of naar een winkel gaan.
 • Dit forum zit er het dichst bij en ik weet toevallig dat er hier meerdere zijn die wat van analoge fotografie afweten.
 • je kan beter naar een fotograaf gaan die destijds zelf ontwikkeld heeft

  er zijn inderdaad 2 lampen die mogelijk goed zijn

  een s.g. doka lamp heeft een zwarte afdekking bij de voet van de lamp om geen wit licht door te laten

  denk ook om de fitting die je gebuikt bij het aan en uit zetten mag geen vonken zichtbaar zijn
 • kan een geel groene lamp wezen of een rode lamp

  wel heeft deze een specifieke kleur en egale dekking
 • mja.. of het nou hier beter past of in "hardware anders"… dit is een PC-gerelateerd forum….

  Maar toch.

  een rode focusline (?) lamp is geschikt voor afdrukken op bromide- en chloorbromide papier. Verder kan je er orthochromatische films ("oude" z/w films) bij ontwikkelen. (jep… teacher fotografeert idd :) )

  t.
 • Ik heb in een grijs verleden ook nog foto's ontwikkeld en afgedrukt. Mij werd bij de aanschaf van de apparatuur verteld, dat zo'n geelgroene lamp veiliger was voor het papier. Dus dat een rode lamp toch nog voor verkleuring van het papier kon zorgen.
 • Ik weet niet waar je woont, maar als je naar een foto zaak gaat en vraagt om een doka lamp (niet de bouwmarkt) moet het lukken.

  't is al weer een hele tijd geleden, dat ik in de doka (douche) dook om wat te ontwik……

  Ik heb het erg druk maar moet toch van de week, op zolder zijn en zal kijken (als ik het niet vergeet).
  Best wel leuk die analoge "troep".

  Greetz

  Mike
 • [quote:eabe79ab6d]een rode focusline (?) lamp is geschikt voor afdrukken op bromide- en chloorbromide papier. Verder kan je er orthochromatische films ("oude" z/w films) bij ontwikkelen. (jep… teacher fotografeert idd )[/quote:eabe79ab6d]Op de verpakking van de lamp staat alleen: Geschikt voor orthochromatische film. Maar dat heeft dus niets met het papiersoort te maken?
 • [quote:997a2b8cba="Vunce"]Op de verpakking van de lamp staat alleen: Geschikt voor orthochromatische film. Maar dat heeft dus niets met het papiersoort te maken?[/quote:997a2b8cba] Nee..

  "nieuwe" zwart wit films ,pan-chromatische dus, zijn wel roodlicht gevoelig.
  En over het papier heb ik het al gehad.

  t.
 • met een "rode" (speciale) lamp kun je het ontwikkelproces van de zwartwit-papierafdruk in het ontwikkelbad volgen en zo nodig onderbreken (zuur stopbad en dan fixeer). De geelgroene lamp is zoals gezegd de basisverlichting in de doka zodat je niet steeds het gewone licht aan en uit moet doen en tijd kwijt bent om te wennen aan ofwel licht ofwel donker. En vooral geen TL-buis!Mijn doka-tijd lag tussen 1958 en 1990 of zo.
 • Voor het veilig verwerken van papier heb je een geelgroenelamp nodig,echter met een losse lamp zie je veel te weinig,een zogenaamde donkerekamerlamp met een los filter geeft een betere beoordeling van wat je doet,de filters zijn in diverse maten (verkrijgbaar)
  Een andere oplossing is zelf een bakje te maken waar je 2 of 3 lampen inzet en er een opaal plexi voorzet voor een betere gelijkmatige verspreiding van het licht.
  De veilige afstand tot het papier zou ik even moeten gaan meten.
  Een donkere kamer moet zo licht mogelijk zijn,maar alle muren behalve het plafond in het zwart schilderen.
  Ik ben ex beroepsfotograaf met veel ervaring,maar nu ook naar digitaal overgelopen!
  Nog vragen?graag tot uw dienst!
 • florry van donck
  je bent een neiwueling (nu) maar wil je niet zulke oude topics oprakelen

  vorig antwoord was nov 2004!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.