Vraag & Antwoord

Grafisch

RAW bestanden

Anoniem
D'acide
6 antwoorden
 • Ik heb een digitale camara Nikon d70 en daarmee kun je RAW fotos maken. Het schijnt de beste kwaliteit te geven. Maar als ik deze fotos overzet naar de PC worden deze RAW bestanden niet ondersteund doow Windows XP. Als ik er op dubbelklik opent die ze niet. Bestaat er een bepaald converteerprogramma waarmee ik deze RAW bestanden over kan zetten naar JPG of BMP bestanden. Ik hoop het wel anders kan ik mijn fotos niet bekijken.
 • Er moet wel een programma bij je camera zitten daarvoor. Iedere camera maakt andere RAW bestanden die niet compatible zijn.
 • Zit er bij je nikon geen CD met daarop nikon capture? Die kan (bijna zeker weten) het RAW nef formaat aan.

  Een andere optie is de NEF plugin voor bijvoorbeeld photoshop.

  t.
 • [quote:4aabd693f6="XPer"]Ik heb een digitale camara Nikon d70 en daarmee kun je RAW fotos maken. Het schijnt de beste kwaliteit te geven. Maar als ik deze fotos overzet naar de PC worden deze RAW bestanden niet ondersteund doow Windows XP. Als ik er op dubbelklik opent die ze niet. Bestaat er een bepaald converteerprogramma waarmee ik deze RAW bestanden over kan zetten naar JPG of BMP bestanden. Ik hoop het wel anders kan ik mijn fotos niet bekijken.[/quote:4aabd693f6]
  Ben je er al aan uit anders kan ik je wel aan capture 4.1 helpen
 • Even misverstanden uit de weg ruimen:

  RAW geeft niet de beste kwaliteit. Het is slechts een "digitaal" negatief (bij wijze van spreken). Het geeft echter wel de meeste speelruimte achteraf. Bij RAW wordt de ruwe beelddata die de sensor registreert, niet voorzien van de verschillende parameters zoals witbalans, verscherpen, verzadiging, kleurtoon, helderheid etc. Al deze instellingen kan je achteraf dus naar eigen wens aanpassen dmv bv photoshop met nikon RAW (NEF) plugin (gratis @ adobe site). andere mogelijkheid is de standaard NEF/RAW viewer die bij je camera geleverd wordt. Nikon capture is absoluut niet gratis maar wel erg handig in gebruik.

  LEt op: een NEF/RAW foto van je D70 zal ongeveer tussen de 8 en de 10 MB groot zijn. Zo is je kaartje van bv 512 mb erg snel vol.
 • LEt op: een NEF/RAW foto van je D70 zal ongeveer tussen de 8 en de 10 MB groot zijn. Zo is je kaartje van bv 512 mb erg snel vol.
  Tussen 5,5 en 6mb om precies te zijn

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.