Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

Foto's beheren, waarmee?

Prin0096
17 antwoorden
 • Mag ik vragen welke programma's favoriet zijn bij het beheren van de enorme ladig digitale fotos op de harde schijf? ACDSee, Picasa, iView Media voldoet het beheerdeel van een Photoshop of PaintShop Pro ook wel? Of een ander, desnoods een databaseprogramma als Filemaker of simpelweg Excel…

  Welke functies vindt iedereen dan belangrijk? Een goede doorzoekbare database met fotoinformatie uit EXIF of zelf toe te voegen informatie, of eigen rating, virtuele verzameingen, etcetera?

  Ik wil een artikel hierover maken voor Computer!Totaal en hoor graag wat jullie hiervoor gebruiken. Of gelooft iedereen dat beheer wel en zoekt alleen op datum en bestandsnaam?

  mvrgroet en dank voor de reacties,

  Edmond
 • ik gebruik voor het legen en overzetten naar computer van het geheugen kaartje finepixviewer
  voor het scannen van mijn dia's gebruik ik mgifotosuite of corelfotopaint

  voor het beheer zelf gebruik ik of de finepixviewer of gewoon de verkenner

  in de finepixviewer zit ook een diashow mogelijkheid

  de finepixviewer is alleen mogelijk als je destijds of nog steeds een fuji kamera hebt (gehad)
 • Ik heb heel wat afbeeldingen op mijn schijf staan, maar gebruik geen beheerprogramma. Gewoon in windows -eh, total - commander, en bekijken met irfanview. Met goede bestandsnamen en directory-indeling kom je ook een heel eind.
 • M'n eigen pc heeft niet veel persoonlijke data.

  Op pap's pc heb ik picasa geïnstalleerd al raakt dat naar verlopp van tijd minder over zichtetelijk.

  Ik prefereer gewoon een goede map structuur in Mijn Documenten en klaar is kees (in dit geval Sander)
 • Zoals hiervoor al gezegd, werkt windows verkenner met een goede mapstructuur/duidelijke bestandsnamen uitstekend. Eventueel Irfanview om even snel door de foto's heen te bladeren.
 • gebruik sinds vele jaren acdsee, en niet eens een late versie maar 3.0 (!).Geef toe dat ik achter loop, maar 4,5,6,en 7 lagen me niet. Voor bewerkingen Photoshop 2 en 5.5. Beide vullen elkaar soms aan.
 • Het voornaamste voor mij is dat het [b:ed68a1bf73]snel[/b:ed68a1bf73] en simpel is. Ik heb al verschillende programmas geprobeerd (waaronder acdsee, irfanview en picasa) maar de beste vond ik Brilliantphoto: gemakkelijk trefwoorden in te geven, categorien maken,…

  Adobe Bridge (opvolger van de filebrowser) vond ik eigenlijk ideaal, ware het niet dat het zo goed als onbruikbaar is omdat het heeeeeeeeeel traag gaat (en ik ben niet de enige die daar problemen mee heeft).

  Ook heel belangrijk is dat het veel formaten ondersteunt met preview (indesign, illustrator,…). Ik heb nog niet veel software tegengekomen die CorelDRAW bestanden kan previewen.
 • Foto's overzetten gewoon copy/paste omdat de camera als externe schijf herkend wordt.
  Dan per 'gebeurtenis' (dagje uit, vakantie, etc) een aparte map met datum in de mapnaam op de HDD. Foto's die buiten die groepen vallen in een aparte map 'Allerlei', met jaartal in de mapnaam.

  —–
  De foto's beheren met [b:6c3b814105]Adobe Photoshop Album 2.0 Starter Edition[/b:6c3b814105] (gratis, eventueel tegen betaling ook uit te breiden naar simpel bewerkingsprogramma).
  In dit programma worden foto's op datum gerangschikt (met tijdbalk) en zijn aan de foto's 'tags' toe te voegen (bepaalde personen, plaatsen, etc). Zo kun je makkelijk foto's van bepaalde mensen samen of op bepaalde plaatsen - bedenk de combinaties maar - terug vinden.
  —–

  Voor het bewerken gebruik ik echter vooral PaintShop Pro, soms Irfanview.

  //edit: Zie net dat er ook al een versie 3.0 is, deze zal in essentie (fotobeheer) waarschijnlijk wel vergelijkbaar zijn: http://www.adobe.com/products/photoshopalbum/starter.html

  //edit2: Ik heb op het moment een bestand van 4000+ foto's, snelheid is erg goed (P4 2,8GHz / 512Mb RAM). Als je ineens er in stapt is het een kleine leeuwenklus, maar het bijhouden daarna is een eitje. (Eerder opgenomen foto's worden automatisch herkent en niet dubbel opgenomen).
 • Ik gebruik ook gewoon de Windows verkenner icm Irfanview.
  Heb ongeveer 1000+ foto's.
  Elke rolletje dat ik inscan zet ik in een aparte map met datum en nummer.
 • het nadeel van zo'n photoshop/adobe programma erbij is dat het het oude Acdsee a.h.w. wegdrukt. Bovendien geeft Acdsee een uitstekende mogelijkheid om af te drukken.
 • Ik heb behoorlijk wat foto's op mijn computer staan en gebruik voor het merendeel Windows verkenner. Mijn foto's zijn gerangschikt in een duidelijke en overzichtelijke mappenstructuur. Nikon View gebruik ik indien ik specifieke informatie/gegevens toe wil voegen. Irfan View gebruik ik alleen voor zaken als het maken van thumbnails e.d.
  Bewerken: Adobe Photoshop CS
 • Ik heb steeds meer foto's op mijn harde schijf. Tot nog toe gewoon in verschillende mappen, elk met een datum van unloaden als naam. Ik ben er niet helemaal tevreden over; heb me al lang voorgenomen om een en ander iets inzichtelijker te ordenen, maar ben daar door drukte en luiheid nog niet aan toegekomen. In de praktijk kan ik (en mijn vrouw) echter wel redelijk de weg vinden tussen alle foto's

  Om te bekijken gebruik ik meestal de Windows-viewer maar ook wel IrfanView en/of ACDSee. Bewerken en printen doe ik altijd vanuit Photoshop.
 • dan ik ook nog maar:
  ik werk gewoon via een herkenbare mappenstructuur (onderwerp cq datum) in de verkenner.
  voor bekijken gebruik in het m.i. onvolprezen oude progje vueprint (komt bij aanklikken van een afbeelding echt onmiddelijk met de prent in altijd beeldvullend formaat, volgende/terug bladeren via spatiebalk/backspace).
  bewerken: psp7.
  bijsnijden tbv afdrukken op 3x2: jpegcrops
  batch verkleinen tbv webtoepassingen: picsizer
 • Ik gebruik al jaren ACDSee 3.0
  Ben er erg tevreden mee
  gr
  HDL
 • Ik maak gebruik van de HTML export mogelijkheid van Irfanview.

  Daarmee kan je (na een kleine aanpassing in de HTML code) een 3 traps raket bouwen:

  1. overzicht van foto's in thumbnails, formaat 150x150 pix, 1000 foto's op één pagina is totaal geen probleem (ook niet vanaf DVD)
  2. afbeelding van de gekozen foto, formaat 640x480
  3. de echte foto ongecomprimeerd

  Werkt perfect en ik weet zeker dat ik er over 10 jaar nog wat aan heb. Is op alle computers te draaien, geen software vereist behalve bij het genereren.

  Wat ik wel eventjes doe: alle foto's krijgen in de bestandsnamen een paar kenmerken mee. Op bestandsnaam zoeken is dus ook heel goed mogelijk.
  De HTML pagina's categoriseer ik ook, evenals het maken (in HTML) van een overzichtspagina van alle categorieën.

  Heerlijk, ik heb al 20.000 foto's op deze wijze opgeslagen liggen, 2 volle DVD's.
 • Ik gebruik al jaren ACDSee, vanaf versie 3, nu versie 7 en het bevalt me uitstekend. Vooral het zoeken op EXIF datum is erg handig. Ook het snel hernoemen en nummeren van foto's werkt gewoon fijn.
 • Welnu, weer 's een bezoekje sinds tijden ;)

  Ik gebruik geen programma's om mijn foto's te beheren, net als anderen hier. Ik heb wel een programma als Paint Shop Photo Album bekeken en geprobeerd, maar mijn belangrijkste argument hier tegen is dat ik eerder het gevoel heb 'de controle te verliezen' dan dat zo'n programma goed voor me kan doen. Ik heb liever alle foto's schoon van de camera in mappen dan dat er misschien ongewenste informatie aan wordt toegevoegd etc (niet dat ik zo'n programma niet meester ben oid, maar je begrijpt wat ik bedoel, ik heb niet het gevoel het nodig te hebben).
  Als ik mijn foto's wil structureren of optimaliseren, doe ik dat wel handmatig met alleen die waarmee ik dat wil, waar ik iets mee wil gaan doen.
  Toch zou het er natuurlijk nog wel van kunnen komen dat ik een foto-beheer programma ga gebruiken, dan denk ik toch eerder aan bv PSPA dan aan een databaseprogramma.

  Succes met het artikel, ik zal tzt weer 's een C!T halen ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.