Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

photoshop op andere HD = snelheidswinst ?

gerben
10 antwoorden
 • Hallo,

  laatste vraag waar ik momenteel meezit (dus daarna laat ik jullie met rust … allez hoop ik toch :roll: )

  Ik gruik mijn comp vooral voor PS bewerking. Nu wordt er in het fotografiemilieu gezegd dat je PS best op een andere HD zet dan windows. Je zou daar snelheidswinst mee halen.

  Is dat zo ? en waarom eigenlijk ? (je CPU moet dan toch 2 HD's in't oog houden zou ik logischer wijze zeggen)

  Wat ik al wel gedaan heb is op mijn 1° HD 2 kleine FAT32 partities gemaakt. eentje voor het VM van win en eentje voor de swap file van PS. PS.exe staat normaal ook op deze HD.

  Maak ik dan nog snelheidswinst als ik PS.exe (allez, ik bedoel eigenlijk die hele PS-folder) + zijn swapfile naar een andere HD verplaats ?
 • Volgens mij heeft het geen zin PS te verhuizen naar een andere schijf. Het verplaatsen van de swap-files wel. Daarbij is misschien wel de belangrijkste reden, dat PS grote swap-files heeft. Er bestaat dan een kans dat de harde schijf vol loopt. Als dit je systeem-schijf is, dan crasht Windows met alle gevolgen.
  Om dezelfde reden wordt ook vaak aangeraden je printer-spooler op een andere schijf te zetten dan de systeem-schijf.
 • k bedankt Peter,

  dat bevestigd mijn vermoedens. Waarschijnlijk zegt men dat omdat wanneer je PS op een andere HD zet (of andere partitie) je swap-file automatisch niet op de systeem drive staat.

  Goed, laatste vraag. Ik heb 1 GB RAM, nu heb ik beide partities 2 GB gegeven, lijkt me voldoende, niet ?
 • Afhankelijk van het werk, maar ik vermoed dat het over het algemeen voldoende moet zijn. Ik heb eerlijk gezegd nooit opgelet hoe groot swap-files worden, ik weet alleen dat ze groot (kunnen) worden. De layers moeten tenslotte in zijn totaliteit ergens opgeslagen worden. Met andere woorden: veel layers maken het bestand ook gauw een stuk groter. Kijk maar naar de psd-bestanden.
 • oke, tnx, ik zal die partitie in't begin wat extra in't oog houden. Zien we direkt of hij redelijk vol loopt of niet.
 • mag ik hier nog ff iets vragen.

  Ik hebm ijn schijven ingedeeld als volgt :

  [img:27c9b19b9b]http://users.pandora.be/perrush/partities.JPG[/img:27c9b19b9b]

  Zoals je ziet staan de partities van de swap file en scratch disk helemaal op het einde van de HD. Zou het beter zijn om die naar het midden te brengen ? Of zelfs in het begin van HD2 te zetten ?
 • niet zo moeilijk doen joh!!
  gewoon de scratch disk van photoshop op een andere partitie laten werken dan de swapfile van windhoos
  dan gaat et allemaal goed
 • <quote>
  niet zo moeilijk doen joh!!
  </quote>

  tja, verschillende mensen hadden me gezegd dat dat niet zo goed is voor de schrijfkoppen van de HD omdat die dan constant te grote bewegingen moesten doen. Zij stelden dan ook voor om die partities in't begin van HD2 te zetten.

  En omdat ik het zelf eigenlijk niet wist …
 • In theorie misschien waar, maar wat dacht je dat er bij servers gebeurt die de hele dag staan te draaien? Daar zal ook niet gekeken worden of veel gebruikte bestanden aan het begin of aan het einde van een harde schijf staan. Wat misschien veel belangrijker is, is regelmatig defragmenteren. Gefragmenteerde bestanden zullen naar mijn mening veel meer kopbewegingen veroorzaken dan bestanden die wel of niet vooraan een harde schijf staan.
 • die 2 kan je niet met elkaar vergelijken, in de meeste servers zitten scsi schijven..daarvan zijn de meeste schijven een stuk beter in kwaliteit dan sata/ata.
  Met als gevolg dat SCSI schijven veel meer uren mee gaat dan sata schijfjes.
  Maar daar betaal je natuurlijk wel voor :P

  het maakt idd niet veel uit waar je bestanden staan..schijven zijn gemaakt om die taken te doen. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.