Vraag & Antwoord

Grafisch

Foto's op de harde schijf beschadigen

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Ik merk steeds vaker dat de foto's die op mijn harde schijf staan beschadigen. Het lijkt wel of de foto halverwege verspringt". Het bovenste en onderste deel van de foto passen net niet meer aan elkaar. Vaak valt het samen met een verspringen van de kleurbalans.

  Ik heb dit in het begin (2003) even gehad maar het lijkt steeds vaker te gebeuren. Eigenlijk alleen met foto's die ik van mijn digitale camera haal. Plaatjes van internet hebben het verschijnsel niet.

  Heb ondertussen al een andere harde schijf (merk en type) dus dat zou het niet kunnen zijn. Wel alles met dezelfde camera gemaakt. Maar op verschillende CF-cards.

  Partitie is FAT32 gepartitioneerd. Maxtor 160 GB Ata. Canon Powershot A70.

  Wie weet raad?


  [img:d1e9c191ea]http://img489.imageshack.us/img489/456/img1091mc6.jpg[/img:d1e9c191ea]
  [img:d1e9c191ea]http://img489.imageshack.us/img489/921/img0986lz3.jpg[/img:d1e9c191ea]
 • Dit verschijnsel, heb ik nog nooit gezien.
  De harde schijf kan hier zeker niet de oorzaak zijn.
  Mogelijk een probleem met de software die de foto's uitleest, maar hierbij heb ik zéér grote twijfels, herinstalleren van de soft bied zekerheid.
  Ik vermoed eerder dat je camera fouten maakt bij het opslaan van de beelden, waarom dat deze fouten meer zichtbaar worden na x aantal tijd ????
 • Ik gebruik geen software voor de camera. Heeft Canon gelukkig niet nodig. Gebruik meestal Jasc After Shot om de foto's te importeren, maar soms lees ik ze rechtstreeks van de kaart af via Win-verkenner.
 • ik ga ervan uit dat de beelden bij laten zien op de camera zelf helemaal ok zijn. zo niet dan is het dús een cameraprobleem.
  indien wel ok op de camera dan is het ws een verbindingsprobleem: had gisteren hier toevallig hetzelfde verschijnsel bij overzetten vanaf camera via usb op pc1 via netwerkje naar pc2.
  het kan dus bijv ook aan de qualiteit van de usbaansluiting liggen, omdat camera en kaartlezer (al dan niet met jasc) beide neem ik aan van usb gebruik maken.
  misschien usb even in apparaatbeheer verwijderen en bij herstart opnieuw laten installeren cq de chipsetdrivers van het mobo vernieuwen.
 • Ben uitgebreid verder aan het zoeken.

  Gelukkig heb ik van de meeste foto's een backup op dvd staan. En die backups zijn goed. Het probleem speelt dus niet in de camera of de verbinding. Backups zijn gemaakt van af de harde schijf.

  Het probleem moet dus ontstaan zijn op de harde schijf.

  Ben nu eerst bezig alle beschadigde foto's te herstellen vanaf dvd.

  Valt wel op dat alle foto's aan de onderkant zijn beschadigd. Ook als de foto's gedraaid zijn van liggend naar staand formaat.

  Iemand anders een idee????
 • ontsataan op de hd: dat veronderstelt de hardware als schuldige.
  maar dat hóeft natuurlijk niet, het kunnen ook manipulaties met software zijn.
  als je de bestanden bekijkt in andere software, wat zie je dan?
  als je zo´n bestand nu kopieert en op een andere pc toont, hebben ze het verschijnsel dan ook?
 • Ik geef (nog) niet de harde schijf de schuld (alhoewel ik wel een vermoeden die kant op begin te krijgen), maar de foto's op de harde schijf zijn beschadigd.

  Kopieren en op een andere pc bekijken met een ander programma, of met een ander programma op deze pc levert helaas dezelfde problemen op.

  Ga volgende week de partitie eens veranderen van Fat naar Ntfs, misschien helpt dat.

  Het is wel frappant dat de wijze van verandering iedere keer hetzelfde is……. Het begint ergens in de foto, en lijkt of er vanaf dat moment een stukje versprongen is of de kleurbalans vanaf dat moment verschoven is. Als het volledig random zou zijn zou het op willekeurige plekken moeten zijn. Merkwaardig ook dat ook staande foto's het probleem aan de onderkant hebben……….

  Ben zondag terug.
 • Even hardop denken:

  header/exif informatie beschadigd?

  Kijk eens of je een hex editor kan vinden, en kopieer de header van een nog goede foto (kopie maken dus) naar een beschadigde foto.
 • Is gewoon uw Videokaart en/of Drivers.
  Kopieer gewoon een "beschadigde" foto en bekijk hem op een andere PC. Je zal het dan wel zien. Heeft te maken met schermverversing. Een HD verminkt zomaar geen data. Dat is bullshit. Tenzij die defekt is natuurlijk…NTFS en/of Fat32 heeft daar zeker niets mee te maken.
 • zijn mijn drivers/videokaart dan ook beschadigd? Ik zie echt een beschadigde foto in de startpost.
 • Als één bepaaalde foto ook op een andere PC hetzelfde fenomeen heeft, én alle anderen goed zijn kan er op de originele HD een slechte cluster zijn waar een stuk van die foto instaat. De HD is dan ook om zeep aan't gaan. Daarom : eerst proberen op een andere PC. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn, en dat kost niets. Als daar die foto(s) normaal is/zijn zit de fout waar ik zei. Ooit al gehoord van "Refresh Rate" ?
  Uiteraard zie je een beschadigde foto, de vraag is hoe hij hierin geplakt is.
  Screenshot misschien ? Want zo doe ik het ook, onmiddelijk een kleiner bestand en dan blijven mijn originelen onaangeroerd.
  [quote:fe37fc0a38]Kijk eens of je een hex editor kan vinden, en kopieer de header van een nog goede foto (kopie maken dus) naar een beschadigde foto.[/quote:fe37fc0a38]Als de foto inderdaad zou beschadigt zijn kan dit dus ook niet want dan moet hij een beschadigde foto over een beschadigde plakken vermits hij dan geen goede heeft.
 • Ik was op zoek naar een antwoord voor mijn foto probleem en kwam op dit forum terecht..

  Voordat je gaat testen even het volgende.

  Ik heb het zelfde probleem. Bij mij zijn het niet enkel onderkanten of bovenkanten die vervreemden van het origineel. Mijn foto's raken op de meest vreemde plekken afwijkend van het eens kloppende geheel….

  Ik heb al nieuwe schijven geprobeerd. Ik heb NTFS, FAT32, maar ook reiserfs geprobeerd. Op alle verschillende type Operating systems blijven de problemen. De problemen komen ook na verloop van tijd weer terug als ik de goede backup terugzet….

  Ik heb meerdere machines (dus ook meerdere video kaarten) geprobeerd, maar niets maakt een verschil. Ik betwijfel ook sterk of het probleem hem zit in een falende, of beginend falende harde schijf. Dat is een makkelijk antwoord dat geen hout snijd en in het fundement nergens op gebasseerd is.

  Het probleem treedt bij mij op met afbeeldingen van digitale bronnen. Ik heb meerder camera's geprobeerd en laat altijd bestanden naar de harde schijf via de verkenner. Binnen linux werk ik ook met een handmatige kopieerslag, waarbij de bestanden dus ook zonder tussenkomst van een oplossing van derden op een plaats op de harde schijf terecht komen.

  Ik zoek op dit moment naar een tooltje waarmee ik de foto's eventueel kan herstellen. Zodra ik meer weet post ik mijn ervaring.

  Groet,

  Jelle
 • Hoi,
  sinds kort heb ik eenzelfde probleem. En al zoekende kwam ik hier terecht.

  Mijn situatie en wat er gebeurde:
  in mijn PC zitten 2 HD's: 60GB en 200GB. NFTS, Windows XP. PC uit 2002.
  ik kreeg hetzelfde fenomeen met nieuwe foto's die ik op de 200GB HD zette. Ook werden foto's helemaal niet meer leesbaar. Op deze schijf stond zo'n 125GB aan data.
  Dezelfde foto's die ik van de geheugenkaart op de andere HD zette, bleven wel goed.

  Ben toen gaan defragmenteren: gevolg: zo'n beetje de helft van alle bestanden was niet meer leesbaar of beschadigd, nu dus ook de bestaande.

  Ik was in de veronderstelling dat het aan de HD zelf lag. Deze 200GB schijf zat nog in de garantie en zodoende een nieuwe schijf gekregen. Helaas was het hiermee niet verholpen. Wederom beschadigde foto's, maar ook muziek bestanden die verloren gingen. Het ging dan wederom om bestanden die er nieuw opkwamen. Bestaande bleven dus goed.

  Ik dacht dat het wellicht aan de partitiegrootte lag. Dus de schijf maar eens opgedeeld in een 105 en 85GB. (de 105GB was bestaande data, via Partition Magic dit deel verkleind van 200GB naar 105). Maar je raadt het al, alles wat ik op het nieuwe deel zette: beschadigd, mappen niet meer te openen etc. Al tijdens het kopieren kwamen de meldingen: beschadigd … chkdsk uitvoeren.
  Bestaande data op het verkleinde deel is goed (althans daar lijkt het op tot nu toe).

  Wie-o-wie kan me helpen?
  Kan mijn PC gewoon niet overweg met zo'n schijf? driver probleempje?
  Alvast bedankt!
 • Test je geheugen eens met memtest. http://www.memtest.org/
 • [quote:0b30d30a58="gerben"]Test je geheugen eens met memtest. http://www.memtest.org/[/quote:0b30d30a58]
  Aantal runs gedaan. Alles OK.

  Maar!! Het ziet er naar uit dat m'n probleem is opgelost. :D Dankzij de tips in dit forum: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=138967

  Ik had sterk de indruk dat het bij te maken had met de schijfgrootte, de grens 128/137GB zeg maar. Ik kon weliswaar de volledige schijf (WD 200GB) zien, maar data die 'over de grens' ging, ging deels verloren (2 kleinere partities aanmaken had dus ook geen zin!!). Omdat ik SP2 heb kon XP niet het probleem zijn.
  Maar blijkbaar was de Intel chipset [i:0b30d30a58]wel[/i:0b30d30a58] de boosdoener :evil: M'n chipset# werd idd vermeld in de lijst. Zodoende de “Intel Application Accelerator" geinstalleerd en alles ziet er nu weer goed uit. Lezen lijkt sneller te gaan, maar belangrijkste: ik heb geen beschadigde bestanden meer, ook geen chkdsk medlingen met zwevende /verloren bestanden etc etc!

  Al met al: bedankt voor de info hier. Mocht het toch weer mis gaan (hoop het niet), meld ik het wel. Voor een ander met hetzelfde probleem: doe er je voordeel mee. Het heeft mij inmiddels wel zo'n 3 weken gekost …. :evil:

  [i:0b30d30a58]Gelukkig hebben we de foto's nog ….[/i:0b30d30a58]
 • Het is zeker dat het aan de overdracht ligt naar harddisk en het uitlezen ervan.

  Mocht je HDD te groot zijn voor je bios, misschien een BIOS update.
  Het moet volledig read-able zijn. Anders krijg je inderdaad dit soort effecten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord