Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

Filters voor digitale zwartwit fotografie

Anoniem
Ali Jas
9 antwoorden
 • Uit mijn analoge fototijd ken ik nog de m.n. gele en rode filters, die toepasbaar waren bij zwart-wit fotografie.
  Is dit ook mogelijk in de digitale variant? Als ik nu gele of rode filters toepas op digitale zwart-wit afbeeldingen, dan worden deze kleuren overgenomen in de afbeelding i.p.v. het accentueren van zwart, wit of grijspatronen in de afbeelding.
 • Ik denk eerder dat je een dergelijke bewerking moet toepassen op een kleurenfoto, en die dan vervolgens converteren naar zwartwit. Dat is namelijk wat je vroeger ook deed, de buitenwereld (in kleur), via een kleurfilter, vastleggen op een zwartwit film. Maar ik betwijfel of je precies dezelfde effecten zult bereiken. Je kunt ook nog eens kijken of je die kleurfilters niet op je camera kunt zetten, tijdens het maken van de opname.
 • gerben zegt het (wederom) correct, maar dat effect hoef je niet alleen te verwachten van de filters voor de camera te houden / te schroeven.
  in de digitale wereld pas je pas in de pc op de kleurenprent de filters toe, en tenslotte kan je de prent omzetten naar grijswaarden.
  maar het zal wel enig experimenteren vergen (in de doka kon je moest je nogal papier offeren voordat je de gewenste effenten kreeg, op de pc kost het enkel tijd)
 • Dank voor de reaktie.
  De optie, om filters voor de camera te schroeven gaat bij mij helaas niet meer op.
  Heb alle analoge stuf en aanverwant verkocht. Als ik had geweten, dat ik ooit een digitale camera terug zou kopen, waarop het mogelijk is, om filters en aanverwant voor de lens te schroeven, tsja…. :o
  Ik stort mij dus maar op de PC en zijn/haar mogelijkheden.
 • Heb je Photoshop?
  CS2 heeft alle correctiefilters als standaardoptie in palet 'Layers of Lagen'.

  Als je zelf wat wil experimenteren, of als je een oudere versie van PS hebt, kun je ook eerst naar Lab-kleurmodus converteren. Dan behoud je de meeste controle en krijg je de mooiste resultaten.
 • [quote:6b6cd3f45f="Ali Jas"]Heb je Photoshop?
  CS2 heeft alle correctiefilters als standaardoptie in palet 'Layers of Lagen'.[/quote:6b6cd3f45f]

  Ik heb PS7, maar ga zeker jouw tip hieromtrent bekijken.
 • [quote:b1ecc1bc06="Ali Jas"]Ik heb PS7, maar ga zeker jouw tip hieromtrent bekijken.[/quote:b1ecc1bc06]
  Bij PS7 zul je die Layeroptie helaas niet vinden. Jij moet die andere optie gebruiken. Ik zal je op weg helpen. Krijg zelf ook hulp elders. :wink:

  Zet je foto van RGB dus naar Lab. Ga naar palet Channels/Kanalen. Klik op Lightness/Lichtsterkte. Je foto is nu grijs. Zet dit nu ook even om bij menu in modus Grayscale/Grijswaarden.
  Ga nu naar palet Layers/Lagen. Dupliceer je achtergrondlaag met rechtermuisklik. Je hebt nu 2 lagen en je foto ziet er niet uit.

  Nu komt de truc: Verander je 2e laag in palet Lagen van Normaal naar Bleken (Screen). Ga nu schuiven met de balk rechtsboven in palet Opacity/Dekking. Even zoeken, en jawel een prachtige zwartwit foto. Wil je andere effecten? Kies iets anders dan Bleken en experimenteer.

  Succes en groet, Alice J.
 • Ali Jas, dat had ik uit je reaktie wel opgemaakt, dat de bedoelde layers alleen in CS2 te vinden zijn.

  Toch bedankt voor het verder op weg helpen binnen PS7. :wink:
 • De genoemde functies zitten wellicht niet in PS7, maar daar zou je toch wel met layers kunnen werken. Dus een layer boven de afbeelding aanmaken, vullen met rood, en dan 50% transparant maken of zo. Daarna exporteren naar zwartwit jpeg. Geen idee of dat het gewenste resultaat oplevert, maar het is simpel uit te proberen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.