Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

Omzetten van Type1 of .pfb font in TrueType?

Saskia_Voogels
12 antwoorden
 • Ik heb een paar mooie fonts binnen. Helaas zijn die van Type1 en .pfb formaat. Is er een manier om die om te zetten in TrueType fonts? Zodat ze ook een beetje mooi uit mijn printer rollen.

  Alvast bedankt,
  Saskia.
 • Een ‘Printer Font Binary’ is dacht ik speciaal voor Windows bedoeld, neem dus aan dat je daarop draait.
  Je zou dan een Postscript translator (zoals DVIPS) kunnen proberen, maar ik vraag me wel af of dit freeware is.

  Ga je artwork maken? Dan kun je ook overwegen om deze letters, voordat je gaat printen, te converteren naar outlines, mits de letter niet te klein is. Uitprinten is dan geen probleem meer.
 • Ja, ik gebruik Windows. Maar omdat mijn systeem geen pfb bestand herkende dacht ik dat het misschien voor de Macintosh was.
  Het probleem is gewoon dat de letter minder scherp uit mijn printer komt dan een TTF.
 • Type1 is gemaakt voor Postscript printers, niet voor MacOs of Windows.

  Met PFB heb je hetzelfde probleem. Je moet het dus gaan omzetten met een PS translator, anders wordt het resultaat niet beter.
  (Ghostscript wordt trouwens ook vaak gebruikt, weet niet of er een Windowsversie van is.)

  Maar waarvoor wil je deze letter gebruiken? Want met een opmaakprogramma (zie vorige tip) kun je het probleem ook omzeilen. 8)
 • Misschien moet ik er even bij zeggen dat ik geen expert ben en eigenlijk niet weet wat postscript en outlines zijn :oops:
  Ik wil de letter gewoon gebruiken voor het printen van brieven en verhalen, dus tussen corps 9 en 12 in.
  Het lijkt er echter op dat mijn printer liever wil dat ik het bij TTF lettertypes houd…
 • [quote:486bd999ef="Saskia_Voogels"] Ik wil de letter gewoon gebruiken voor het printen van brieven en verhalen, dus tussen corps 9 en 12 in.
  [/quote:486bd999ef]OK, vergeet het opmaakverhaal dan maar.

  Wat je nog zou kunnen doen is Adobe Type Manager downloaden. Heb je XP? Ik weet eigenlijk niet of ie daarop draait. Want ATM is nooit verder ontwikkeld sinds MacOsX het min of meer heeft geïntegreerd. En dat is al een poos geleden.
  Heb je 98? Dan zit je waarschijnlijk goed. Maar ja, kost je dus wel geld.

  Ah, er schijnt een Light versie te zijn, zegt iemand hier. Gratis, dat wist ik niet eens.
  Misschien is dat te proberen? Kijk even op de Adobe website. :wink:
 • Ik werk met XP.
  ATM Light geïnstalleerd, maar die doet niet wat hij belooft, namelijk automatisch converteren. Er stond toch ergens dat hij ook voor XP geschikt zou zijn.
  Misschien toch maar overstappen op een Mac :wink: Ik hoor daar wel meer goede dingen over wat grafische toepassingen betreft.

  Toch bedankt voor de tip!
 • Waarom zo moeilijk doen? XP ondersteunt het gebruik van deze fonts!
  Je kunt ze op gebruikelijke manier toevoegen.
 • [quote:5fc7e4e743="Frits Raaf"]Waarom zo moeilijk doen? XP ondersteunt het gebruik van deze fonts!
  Je kunt ze op gebruikelijke manier toevoegen.[/quote:5fc7e4e743]Dat is mooi. Maar stuurt XP ook een non-postcript printer goed aan, dat is even de vraag? (ATM kan dat, hoewel ik van de Light versie daar niet zeker van ben.)

  @Saskia
  Ik weet niet wat voor printer je hebt, maar je zou ook nog kunnen experimenteren met het verhogen van de resolutie van deze printer (aantal dpi’s omhoog schroeven) of misschien is er een ‘print text as graphic’ optie of iets dergelijks? Even aan/uit zetten dan. Misschien geeft dit verbetering… wie weet…

  En iets anders kan ik eigenlijk ook niet verzinnen, of je moet tijd hebben voor een speurtocht op het internet en op zoek gaan naar een gelijkwaardige letter in Truetype. Iedere letter (tenzij van een pret-design) is vaak onderdeel van een familie met veel varianten, zoals Helvetica, Garamond, Univers, Verdana, ik noem een paar hele bekende. Misschien kom je een ontwerp tegen dat op jouw letter lijkt?
  [quote:5fc7e4e743]Misschien toch maar overstappen op een Mac Ik hoor daar wel meer goede dingen over wat grafische toepassingen betreft. [/quote:5fc7e4e743]Dat is hier niet aan de orde. Het gaat over TrueType, Type1 en jouw printer :wink:
 • [quote:e5d2501131="Ali Jas"][quote:e5d2501131="Frits Raaf"]Waarom zo moeilijk doen? XP ondersteunt het gebruik van deze fonts!
  Je kunt ze op gebruikelijke manier toevoegen.[/quote:e5d2501131]Dat is mooi. Maar stuurt XP ook een non-postcript printer goed aan, dat is even de vraag?[/quote:e5d2501131]
  Ja hoor, gedraagt zich net zoals True- of OpenType fonts.
  Bij de Win9X-versies had je inderdaad ATM nodig, maar sinds XP is dit niet meer nodig.
 • Ik hoop dat ik geen drukte om niks veroorzaakt heb. Ik had alleen de indruk dat die nieuwe fonts minder scherp uit de printer kwamen dan de Times, etc.
  Kan een beetje verbeelding bij zitten :oops:
  Maar bedankt voor alle commentaren!
 • [quote:79c7ce0e61="Saskia_Voogels"]Ik hoop dat ik geen drukte om niks veroorzaakt heb. [/quote:79c7ce0e61]Much ado about nothing…
  Wie schreef dit ook al weer? Met een mooie veer. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.