Vraag & Antwoord

Grafisch

semi-automatisch foto's knippen

Anoniem
amira
9 antwoorden
 • Mijn digitale camera maakt foto's met lengte-breedteverhouding 1,3 (en dat is helaas ook niet anders in te stellen) en ik wil ze op verhouding 1,5 laten afdrukken.

  Ik ben op zoek naar een mogelijkheid om snel veel foto's tegelijk zo te kunnen knippen, dat ze die verhouding krijgen. Daarbij zat ik te denken aan iets waar ik eerst in een thumbnailoverzicht zelf per foto kan aangeven hoe ik ze geknipt wil hebben (één gewenst breedte en lengte voor alle foto's tegelijk aangeven en dan door slepen per foto de juiste uitsnijding aangeven) en dan met één druk op de knop de knipactie voor alle foto's te laten uitvoeren.

  Mij lijkt dat dat met Irfanview zou moeten kunnen, maar het is me nog niet gelukt die optie te vinden. Weet iemand hoe het moet met dat programma? En als dat toch niet kan, welk ander programma kunnen jullie me aanraden?
 • Het kan inderdaad in irfanview, met batch conversie. File, batch conversion/rename, vinkje zetten bij use advanced options, knop advanced options, vinkje bij crop, etc.
 • Ah, het kan dus, bedankt voor het snelle antwoord :) Gelijk even uitgeprobeerd en het werkt. Echter, je kunt alleen voor de gehele selectie aangeven of de boven- dan wel onderkant, en de linker- dan wel rechterkant erafgeknipt wordt. Het is - voor zover ik kan zien - niet mogelijk om dat per foto aan te geven, en ook niet om van beide kanten een stukje te laten knippen, i.p.v. alles van één kant. Of zie ik iets over het hoofd?
 • Nee, die optie zie ik ook niet.
 • Weet je of er software is, waarmee dat wel kan (dus semi-automatisch i.p.v. volautomatisch)?
 • Nope. Betwijfel ook of het er is.
 • Ik heb inmiddels gezien, dat het redelijk makkelijk is om het gewoon in enkele stappen te doen. Dus eerst de thumbs selecteren (en dat is het leeuwendeel) die kunnen door de onderkant eraf te knippen, dan de thumbs waar de bovenkant eraf moet, en mochten er zijn waar precies het midden uitgehaald moet worden (dat zijn er maar weinig), dan doe ik die wel met de hand.

  Bedankt voor de hulp!
 • Je zou ook even een paar dirs aan kunnen maken, waar je de foto's over verdeelt. En dan per dir batchen.
 • Goed idee, ga'k doen! :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.