Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

InDesign CS2 en swatches

Anoniem
Ali Jas
4 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  ik weet niet of ik hier aan het juiste adres ben, en of iemand hier veel ervaring heeft met Adobe InDesign.

  Ik wil graag in InDesign CS2 een schoolkrant maken. De schoolkrant wordt gedrukt in full colour, dus heb ik ervoor gekozen om elke spread een bepaalde basiskleur te geven. Zo kunnen pagina's 2 en 3 bijvoorbeeld een rood thema krijgen, en pagina's 4 en 5 een blauw thema. De bedoeling is dan ook dat De achtergrond van bepaalde vakken, de lijnen om bepaalde dingen heen, de tussenkopjes enzovoorts die kleur krijgen (of een daarvan afgeleide tint).

  Mijn vraag: is het mogelijk om in InDesign een soort "variabele swatch" te maken, zodat ik ZONDER voor elke pagina aparte paragraph-, object- en character styles aan te hoeven maken, het kleurthema van een spread in één keer kan veranderen?

  Dus ik heb bijvoorbeeld op de eerste spread een aantal vakken met een rode achtergrond en rode tekst enzovoorts, maar ik wil op de tweede pagina een aantal vakken die blauw zijn. Dan wil ik dit door één swatch aan te passen kunnen veranderen. Eigenlijk wil ik dus een soort Swatch die voor elke pagina anders is.

  Want ik kan wel voor elke spread een paar swatches aanmaken, maar dan moet ik óók voor elke spread andere paragraph-, object- en character styles aanmaken, of met overrides werken wat het hele nut van die voorgedefinieerde stijlen teniet doet.

  Heeft iemand een idee of dit kan, of een andere oplossing?
  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Lennart Goosens.
 • Ik neem aan dat je met een spread een table bedoelt?
  Vergeet niet je krantje op te maken in CMYK…. :)
 • Volgens mij is een spread twee naast elkaar liggende pagina's (bijv. p. 2 en 3). Maar ik zou niet weten hoe je kunt bewerkstelligen wat ts wil.

  Wat ts wil vereist de mogelijkheid om bijvoorbeeld met id's en classes te werken (zoals dat in css kan). Het zou mooi zijn als zo'n manier van werken ook in InDesign kan, ik ken (en kan) het echter niet.
 • Het komt inderdaad neer op de werkwijze van CSS, waar ik erg in ingevoerd ben. Als het niet mogelijk is, dan ga ik gewoon tientallen swatches aanmaken natuurlijk. Maar ik had zoiets van: "dit moet toch makkelijker kunnen" :lol:, en meestal als ik dat denk is dat ook wel zo. Ik ben immers nog niet lang bezig met InDesign (enkele maanden).

  [offtopic]
  Met een spread bedoel ik inderdaad twee naast elkaar liggende pagina's. Even gauw van google, dit is een spread:

  [img:ec5dacb25b]http://www.elinepellis.com/picture_library/simpleviewer/stage/images/afbeelding10kopie72.jpg[/img:ec5dacb25b]
  (Met natuurlijk een vouw in het midden)

  Ik leer ook elke dag weer termen bij (zoals bleeding en "out of register" en trapping enzovoorts) en dit is er één van.
  In CMYK opmaken; zover was ik nog wel; ik ben me er ook extra over gaan inlezen, en dit is misschien trouwens ook wel interessant voor anderen om te lezen:
  http://americanprinter.com/mag
  gb_cmyk_0605/index1.html
  [/offtopic]

  Maar terug naar mijn vraag, voordat hier weer een off topic thread over ontstaat.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.