Vraag & Antwoord

Grafisch

programma om uitsnede te maken

Anoniem
Ali Jas
7 antwoorden
 • Ik zoek een programma om van een foto een uitsnede te maken. De foto kan elk formaat hebben en de uitsnede ook, maar laatste wil ik dan uiteindelijk toch op een vast formaat hebben. Dus eigenlijk moet de uitsnede vooral de goede verhouding hebben.
  Bijv als de foto 100x100 is dan wil ik uiteindelijk een uitsnede overhouden van 10x5 maar die zou ook van 16x8 of 20x10 van t origineel kunnen komen.
  Bestaat er een programma om dit gemakkelijk te doen? Of kan iemand uitleggen hoe ik dit met Photoshop of Fireworks kan doen.
  Het gaat dus vrnl om de verhouding. Daarna het op de goede afmetingen krijgen lukt me wel.
 • Kan ook met irfanview. Kun je doen door een venstertje te trekken, maar ook heel precies in aantallen pixels.
 • Ha Gerben,
  dit is bijna wat ik zoek. Maar ik wil graag dat ik voor dat venstertje een verhouding kan opgeven en dan groter of kleiner maken (in die verhouding). De selectie dan op het gewenste formaat krijgen is niet zo'n probleem meer. Het gaat mij er om dat ik graag wil zien welk deel (groot of klein) ik wil uitsnijden.
 • In Photoshop kan je je selectie-tool fixeren met een ‘fixed aspect ratio’ via de optie-balk. Dus zeg maar een waarde invoeren met de verhouding 4:3 of 12:9 voor breedte en hoogte en zo je selectie maken. Vervolgens uitsnijden via menu Image > Crop.

  Andere mogelijkheid:

  Met het palet Tool Presets (Voorinstellingen Gereedschap) kan je je eigen snij-instellingen opslaan en dus ook verzamelen en zelfs een naam geven. Dus ‘Bijsnijden tot pasfoto (staand)’ of ‘Bijsnijden tot pasfoto (liggend)’ ik noem maar wat (- inmiddels heb ik zo een hele waslijst bewerkingen verzameld).

  Heel handig als je een stuk of wat foto’s in hetzelfde formaat of verhouding moet bijsnijden en uitprinten. Dit bespaart je heel wat tijd, maar je moet deze instellingen natuurlijk wel eerst maken. Hou ook rekening met de resolutie van het origineel en je opgeslagen Crop-instelling bij hergebruik, want die instellingen zijn absoluut en voor je het weet ben je aan het re-samplen.
 • Het kan in irfanview ook, met create custom crop selection. En als je handmatig trekt, kun je de control toets ingedrukt houden.
 • gebruik altijd photo elf
 • [quote:f6183e29d2="Ali Jas"]In Photoshop kan je je selectie-tool fixeren met een ‘fixed aspect ratio’ via de optie-balk. Dus zeg maar een waarde invoeren met de verhouding 4:3 of 12:9 voor breedte en hoogte en zo je selectie maken. Vervolgens uitsnijden via menu Image > Crop.
  [/quote:f6183e29d2]
  Dit werkt wel goed. De andere optie lukte me niet. Ook in Irfanview kan ik t niet vinden.

  [quote:f6183e29d2="amira"]gebruik altijd photo elf[/quote:f6183e29d2]
  Dit programma is echt geweldig voor dit doel! Alleen jammer dat het (weer) geld kost.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.