Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

EPS illustrator bestand (vectoren gescheiden)

Ger
11 antwoorden
 • We willen graag een logo op een t-shirt laten drukken. Dit logo moet aangeleverd worden als [i:4898aed06b]"EPS illustrator bestand (vectoren gescheiden)"[/i:4898aed06b]. Dit kan de drukker voor ons doen, maar daar vraagt hij € 30,- voor en dat vind ik gezien de oplage een beetje duur. Ik wil daarom kijken of ik het zelf kan doen.
  Nu heb ik niet veel kaas gegeten van grafische dingen, maar ik heb wel begrepen dat als je een niet-vectoren bestand hebt, je dat ook niet zomaar kunt openen en opslaan als een wel-vectoren bestand.

  Is er iets waarmee je een jpg of gif kunt opslaan als een "EPS illustrator bestand (vectoren gescheiden)"?

  (heb trouwens GIMP en Irfanview tot mijn beschikking)
 • Deze programma’s bestaan inderdaad. Adobe Streamline is eenzame hoogte. Illustrator, Corel etc. kunnen het ook, maar minder nauwkeurig. Een gratis programma als Inkscape is ook mogelijk, ken ik verder niet. Met jouw programma’s lukt het in ieder geval niet.

  Je moet het bestand dat bestaat uit 'bitmaps' converteren naar 'vectors'. Dat is de belangrijke stap en dit gebeurt met de 'trace' functionaliteit van deze programma's. Daarna sla je het op, eventueel als een EPS. Vergelijk het met het maken van een OCR van gescande tekst.

  Evengoed, als het voorbeeld het beste is wat je hebt (qua resolutie), dan zal het resultaat je waarschijnlijk teleurstellen. :?
 • Hetgeen wat ik heb, is oorspronkelijk gemaakt in Powerpoint (ik weet het, amateuristisch :oops: ) en vervolgens gekopiëerd naar Irfanview, negatief gezet en opgeslagen. Valt er vanuit dat Powerpoint-ding nog iets te "vectoreren"?

  Ik zal sowieso nog even kijken naar Inkscape, maar mijn ouders hebben ook Photoshop. Valt daar nog iets mee te doen, of moet het echt Streamline zijn?
 • Ik heb ‘m in Streamline omgezet en het resultaat is erbarmelijk. Dat was ook te verwachten.
  Kijk naar de jaggies in de tekst, de resolutie van je ontwerp is veel te laag.

  Begin opnieuw, maak een ontwerp veel groter dan je nodig hebt. Doe dat b.v. in Paint, met pagina instelling A3 of zelfs nog groter.
  Sla het op als Tif (niet als Jpg of Gif). Trace het daarna met Inkscape bijvoorbeeld. Schaal het formaat en sla dit op als een EPS bestand.

  Uiteraard kun je ook vanuit Inkscape beginnen te ontwerpen, daarvoor is het programma ook bedoeld, maar dat is aan jou.
  Het vereist enige studie. :wink:
 • Nou, het is gelukt! Heb met Inkscape een compleet nieuw logo in elkaar gedraaid (that's a first) en het ziet er goed uit! Ik zat alleen een hele partij te klooien met die krullen. Dat zijn e, f, g en h in Wingdings2, maar dat lettertype heeft Inkscape dus niet. Proberen na te tekenen, maar dat gaat mijn pet (iig op dit moment) nog te boven. Uiteindelijk dus maar gigantisch groot gemaakt in Powerpoint en via een screendump in Inkscape gezet. Je ziet nu nog wel kleine "kartelrandjes". Is er een manier om dat te voorkomen of weg te werken?

  Oh, en nog iets: als ik het als .svg opsla, is het maar 8.92 kB, en sla ik het als .eps op, dan is het 4.45 MB. :o
  Scheelt nogal. Is dat normaal?

  PS: het .svg-bestand kun je hier vinden.
 • Als het goed is moet je de wingdings gewoon via Unicode kunnen oproepen. Kijk in de Windows speciale tekens editor voor de code en plak het in je ontwerp. Meestal gaat dat via de teksteditor van je programma. Of anders via Word of zo. Zo blijven het vector-tjes en hou je alles strak.

  Misschien is het ook handig om alle tekst uiteindelijk om te zetten naar paden. Dan leest de computer de tekst als een ‘tekening’. Zo vermijd je straks eventuele letterproblemen in de drukkerij.

  Je link werkt trouwens niet.
 • De link werkt wel, maar je krijgt er een witte achtergrond met witte afbeelding. Blijkbaar iets verkeerd gedaan, want in Inkscape had ik de achtergrond op zwart gezet. Beginnersfoutje, zullen we maar zeggen. :lol:

  Ik had het wel geprobeerd te kopiëren, maar dat ging niet echt volgens mij. Misschien ook iets verkeerd mee gedaan, zal eens kijken.

  De tekst omzetten naar paden was een optie bij het opslaan meen ik. Ik snapte niet helemaal wat daarmee bedoelt werd. Is een pad hetzelfde als een vector, of hoe werkt dat?
 • Vergissing, unicode werkt niet bij die wingdingetjes, heb het net geprobeerd. Vreemd. :roll:

  En vervelend, wordt tracen dus als je deze ornamentjes wilt gebruiken. Zorg dat je een bitmap met een hoge resolutie als bron hebt, blijven de lijntjes soepel.

  Paden zijn ook vectoren, maar geen tekst meer. Je kunt de mooiste letters lay-outen maar als de drukker ze niet kan inlezen sta je daar mooi te kijken.
 • Ziezo, een niet onaardig resultaat! :D

  De boel is door dat 'tracen' (als ik het goed begrijp via paden, bitmap overtrekken…) wel een stukkie groter geworden, 1.8 MB nu in een .svg
 • Ziet er behoorlijk uit. Maar lay-out is off-grid. Dat kan toch beter.

  En ik zie nog verwijzingen naar het Sylfaen font. Is dat wel omgezet?


  EDIT:

  Als ik het transparant maak is het misschien duidelijk. Het draait hier om symmetrie en balans.
  Het rode blok staat teveel naar rechts en disharmonieert zo met het zwarte blok en het geheel.

  En er zit inderdaad nog tekst in. ‘FACTS’ is nog niet omgezet. :wink:

  [img:c7f135bac5]http://img293.imageshack.us/img293/7677/outofgridyt2.gif[/img:c7f135bac5]
 • Hoe bedoel je "off-grid"? Wat houdt dat in, waarom is het verkeerd en hoe krijg ik het "on-grid"?
  En volgens mij heb ik alles toch omgezet naar paden, zal nog eens kijken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.