Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

foto´s in batch converteren van 4:3 naar 16:9 formaat

polderbaan
3 antwoorden
 • Ik ben op zoek naar een makkelijke methode om een grote serie foto´s te converteren in verband met mijn nieuwe monitor. Het betreft een serie vliegtuigfoto´s waar makkelijk onder en boven een strook af kan. Ik zit aan twee methoden te denken: een batch resize voor een hele map (ik heb een goede back-up om daarna verkeerd uitgekaderde foto´s te herstellen) of een vast kader dat ik van foto naar foto kan verplaatsen en wat ik dan alleen omhoog of omlaag hoef te schuiven om de nieuwe uitsnede te krijgen, dus te bepalen wat boven en onder kan wegvallen.
  Bij voorbaat dank,

  Ab Gobets.
 • Met Irfanview kun je batch croppen. Ik zou trouwens niet snel een hele serie gaan croppen omdat goede foto's bestaan bij de gratie van compositie. Als je die klakkeloos gaat bewerken verpest je de foto's.
  Maar goed, als ik zo om me heen kijk kan dat niet veel mensen iets schelen.

  Met het programma kun je ook uitsneden maken maar volgens mij niet in vooraf opgegeven maten. Dat kost je wat meer handwerk.

  Heb je de beschikking over Photoshop… daarmee kun je alles doen wat je wilt.
 • Volgens mij doet Irfanview ook niet precies wat ik wil, maar ik zal er nog eens op studeren.
  Het betreft hier alleen vliegtuigen, hoofdzakelijk van opzij opgenomen en over het algemeen netjes in het midden van het beeld. Dus kan er boven en onder een flinke strook weg. Maar om dat nou 15.000 keer met de hand te doen…
  Ik heb overigens bijna 50 jaar een donkere kamer gehad, ook in kleur, dus ik weet wel wat af van croppen en compositie. Ik heb mijn volledige analoge archief gedigitaliseerd en fotografeer nu alleen nog maar digitaal.
  Mijn andere foto´s blijven ongewijzigd of worden handmatig aangepast.


  [quote:b9d91d09fd="vuurtoren"]Met Irfanview kun je batch croppen. Ik zou trouwens niet snel een hele serie gaan croppen omdat goede foto's bestaan bij de gratie van compositie. Als je die klakkeloos gaat bewerken verpest je de foto's.
  Maar goed, als ik zo om me heen kijk kan dat niet veel mensen iets schelen.

  Met het programma kun je ook uitsneden maken maar volgens mij niet in vooraf opgegeven maten. Dat kost je wat meer handwerk.

  Heb je de beschikking over Photoshop… daarmee kun je alles doen wat je wilt.[/quote:b9d91d09fd]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.