Vraag & Antwoord

Grafisch

aanpak voor A0 presentatieposter 300dpi maken?

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Voor een groot project in de bachelor werktuigbouwkunde aan Universiteit Twente moeten we voor een tussenpresentatie een A0 poster maken om het gekozen concept te presenteren aan de opdrachtgever.

  Een snelle blik op wikipedia vertelt mij dat een A0 1189x841mm is. Volgens de opdracht moet de poster minimaal 150dpi zijn, maar bij voorkeur 300dpi.

  1189 / 25,4 x 300 = 14043 pixels
  841 / 25,4 x 300 = 9933 pixels

  14043 x 9933 = 139,5MP

  Zou de hele A0 dus ontworpen worden als een kantlijnvrije afbeelding, dan zou deze 139,5MP zijn, dat is in mijn ogen behoorlijk veel, bijna 20x zo veel pixels als wat m'n digitale camera maximaal kan.

  Mijn vraag is daarom, hoe pak je zoiets aan? Want alle afbeeldingen die je gebruikt moeten dan natuurlijk een hele hoge resolutie hebben omdat je ze anders maar heel klein kan afdrukken.

  Hoe komt het er uit te zien:
  de A0 in portretstand wordt op de linker helft gevuld met een zo groot mogelijke afbeelding van het concept (voor een servicekraan voor op een offshorevaartuig), op de rechter helft komt een tabel met belangrijke eigenschappen van de kraan en een paar kleinere afbeeldingen die uitvergrotingen zijn van belangrijke details (uitwerkingen van specifieke deelfuncties van de kraan)

  Vooral die grote afbeelding wordt lastig, als je zo'n 85% van de hoogte van de A0 wil gebruiken heb je een afbeelding nodig van 12000 pixels hoog.

  Alle modellen zullen gemaakt worden in Solidworks 2009, de afbeeldingen moeten dan denk ik daar ook vandaan komen, eventueel met het bijgeleverde Photoview.

  Verder heb ik Photoshop CS2.

  Het uiteindelijke bestand moet als PDF ingeleverd worden en wordt voor ons afgedrukt.
 • Afhankelijk van hoe scherp je het wilt, kun je die afbeelding natuurlijk ook gewoon opschalen vanaf een lagere resolutie. 300dpi is voor A0 inderdaad erg veel, tenminste als het geen technische tekening is of zo. Posters in bushokjes zitten op ongeveer 20dpi, en zijn op normale afstand toch goed scherp en leesbaar.
 • Wij moeten echt minstens 150dpi volgens de opdracht, en het liefst dus 300dpi.

  Het zijn niet echt technische tekeningen overigens, het wordt waarschijnlijk een gerenderde afbeelding van een solidworks samenstelling van de kraan, dat renderen kan je met Photoview doen volgens mij. Dan kan je zelf belichting, achtergrond, en weergave van het model (kleur, reflectie, transparantie, etc.) instellen.

  Maar met 150dpi is het dus alsnog 6000 pixels hoog voor die hoofdafbeelding.

  Waarschijnlijk moet het allemaal zo scherp, zodat je vanaf een afstandje de hele kraan dus duidelijk kan zien, maar dat als je dichterbij gaat staan je ook de details nog duidelijk en scherp kan zien.
 • Even langs geweest bij de mensen van de Universiteit die verantwoordelijk zijn voor al het DTP en fotowerk van de UT (brochures, posters, flyers, etc.) om te kijken of die nog tips hadden. Zat toch op m'n werk (ook bij de UT), en dat is dan 20 meter lopen.

  Om te beginnen, 300dpi is onzin, zoals jij ook al aangaf, die printers kunnen maximaal 180dpi op dat formaat.

  Verder werd me aangeraden om de poster gewoon op te maken in Powerpoint in plaats van moeilijk te gaan doen met allemaal Adobe programma's (Illustrator, InDesign, Photoshop, etc.)
 • Onze tutor was het duidelijk niet eens met de docent die die eisen gesteld had. Hij zei dat die poster totaal geen prioriteit had en dat er toch niet op beoordeeld werd en dat het daarom zo min mogelijk tijd moest kosten.
 • Blijkt maar weer hoe goed alle scholen tegenwoordig in elkaar steken :lol: communicatie is belangrijk prediken ze dan ook nog
 • is zelfs een universiteit, maar inderdaad, de beoordelende en begeleidende docenten zijn het lang niet altijd met elkaar eens

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.