Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

Kwaliteitsverlies JPG bij lezen en schrijven

None
11 antwoorden
 • Is het waar dat elke keer als je een foto in jpg formaat opent met een foto bewerk programma en je doet er verder niets mee maar sla het gewoon weer op dat je dan kwaliteit verliest omdat tijdens het opslaan van de foto er weer opnieuw een compressie slag gedaan wordt.
 • Klopt. Jpeg gebruikt lossy compression; wat betekent dat er bij het comprimeren gegevens verloren gaan. Dit is acceptabel door de grote ruimtewinst. Stel je de compressie te hoog in, of doe je het meerdere keren achter elkaar, dan gaat de kwaliteit snel naar beneden.
 • En hoe zit het dan als je je de screensaver van Windows of Google ingesteld het staan met de map mijn afbeeldingen. Dan worden de foto, ook van schijf geladen. Als je dus geen bewerkingen doet aan een jpg dan moet je hem dus ook niet opslaan.

  Maakt het nog uit welk fotobewerking programma je gebruikt.
 • Er vind alleen kwaliteitsverlies op bij opslaan, niet bij laden/bekijken. Ik betwijfel of er zichtbaar verschil is tussen diverse fotobewerkingsprogramma's.
 • Klopt niet, wanneer je niets aan de compressieinstellingen wijzigt zal een plaatje er na 10x opslaan nog net zo uitzien als het eerste exemplaar. Je zult ook zien dat de grootte niet afneemt, een belangrijke aanwijzing dat er niets wijzigt in het plaatje. Het compressieniveau wijzigt niet, dus wijzigt de kwaliteit van het plaatje ook niet.
 • Dat dacht ik dus ook maar volgens anderen vind er elke keer tijdens het opslaan een nieuwe compressie plaats met daarbij kwaliteitsverlies. Dat zou je met name zien bij een al relatief kleine jpg
 • Er [u:d0e6a7d6bd]hoeft[/u:d0e6a7d6bd] geen verlies op te treden. Het hangt er vanaf wat de instellingen zijn voor het opslaan van de foto.
  Daar zou je dus naar moeten kijken :)
 • >Klopt niet, wanneer je niets aan de compressieinstellingen wijzigt zal een plaatje er na 10x opslaan nog net zo uitzien als het eerste exemplaar<
  dat hangt dus alleen maar af van de instellingen waarmee je opslaat.
  fotoprogrammaas onthouden doorgaans de instelling, en als die op compressie staat, zal het bestand elke keer verlies lijden.
  dus: alleen waar als je compressie op 0 staat en blijft staan!
 • Ik heb het met diverse files getest. Openen, opslaan , dit nieuwe bestand openen, weer opslaan , het nieuwe bestand weer openen etc., tot 20x. Het uiteindelijke resultaat is nog een exacte kopie van het oorspronkelijke, zowel qua grootte als qua kwaliteit.
 • Dus zolang je de compressieverhouding maar op 100% laat staan ou er dus geen kwaliteitsverlies op mogen treden.
 • Sorry ik lees dit net en kan het niet laten om ook mijn zegje te doen… 8)

  Volgens mij klopt het niet dat er geen kwaliteitsverlies ontstaat wanneer je het compressieniveau niet aanraakt.
  Bij mijn weten is elke keer opnieuw opslaan een zogenaamde nieuwe compressieslag, en treedt er dus wel degelijk kwaliteitsverlies op.

  Ik weet niet hoe je dit juist getest hebt maar in photoshop bijvoorbeeld moet je telkens je jpg afsluiten en opnieuw openen alvorens opnieuw als jpg op te slaan, want zolang het document niet gesloten wordt blijft photoshop steeds vertrekken van het origineel geopende bestand.
  Overigens is jpg compressie op maximaal niveau met 1 en zelfs meerdere slagen niet zomaar met het blote oog te zien (hangt van het beeld af). Als controle kan je op beide beelden het witpunt onder levels (in photoshop) extreem naar de andere kant verschuiven waardoor de compressie duidelijk zichtbaar wordt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.