Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

Kun je bewerking van digitale foto herkennen?

Passer
18 antwoorden
 • Kun je herkennen of een foto op de een of andere manier digitaal bewerkt is?
 • Dit zie ik als ik
  1. een kopie maak van een foto
  2. vervolgens bewerk…
  3. via de verkenner R-muis op bestaad zie je nog de modificatie tijd ook nog (geen plaatje)
  Maw oude gegevens zijn traceerbaar (ik gebruikte dus ACDSee en Windows verkenner van XP)

  [img:c77506eb55]http://img684.imageshack.us/img684/2415/fotoocg.jpg[/img:c77506eb55]
 • Bedankt André. Kan ik ook zien of een foto bewerkt is die iemand aan mij opstuurt?
 • Ik neem aan dat als je hem opslaat dat je wel die data tevoorschijn zou moeten kunnen toveren… tenzij iemand een blanko bestand aanmaakt en de foto vanuit een andere foto erin plakt… (dus ook in de mail plakken zal eronder vallen vrees ik).

  Waarom overigens die vraag?
 • [quote:b2593a53bb="andre@home"]Ik neem aan dat als je hem opslaat dat je wel die data tevoorschijn zou moeten kunnen toveren… tenzij iemand een blanko bestand aanmaakt en de foto vanuit een andere foto erin plakt… (dus ook in de mail plakken zal eronder vallen vrees ik).

  Waarom overigens die vraag?[/quote:b2593a53bb]Ik begrijp dat je deze zaken uit je laatste antwoord dus niet met zekerheid weet. Misschien is er iemand die dat wel zeker weet?
 • Vrees ik…. schreef ik omdat je in principe alleen mar de pixles copied…. dus de originele file waar de exif en data instaan stuur je dan niet meer..
  Mijn vrezen wordt bevestigd door:
  http://www.eosdigitaal.nl/forum/viewtopic.php?t=8878
  Iets wat jezelf ook had kunnen opzoeken….. denk ik (kostte me 2 seconden met Google…)
 • Ik heb een viewer die een massa info kan geven van foto's, oa het cameramodel.

  Een foto die geknipt werd en tot een nieuwe foto gemaakt, heeft geen cameramodel meer.

  Een foto die gewoon bewerkt werd: daar heb je verschil tussen aanmaakdatum en laatst-bewerkt-datum - dus daar kan je 't ook zien.

  (ik dacht: in verkenner kan je toch ook een kolom tevoorschijn laten komen met Cameramodel, dus in verkenner kan je 't ook zien? Maar ik nam even de proef op de som en een foto rechtstreeks op computer geplaatst noch een copy/paste-foto gaven geen van beiden iets bij Cameramodel. Dus in verkenner schijnt het niet te lukken. - Met die viewer van mij lukt het dus wel)
 • [quote:87215f7124="Passer"]Ik heb een viewer die een massa info kan geven van foto's, oa het cameramodel.

  Een foto die geknipt werd en tot een nieuwe foto gemaakt, heeft geen cameramodel meer.

  Een foto die gewoon bewerkt werd: daar heb je verschil tussen aanmaakdatum en laatst-bewerkt-datum - dus daar kan je 't ook zien.

  (ik dacht: in verkenner kan je toch ook een kolom tevoorschijn laten komen met Cameramodel, dus in verkenner kan je 't ook zien? Maar ik nam even de proef op de som en een foto rechtstreeks op computer geplaatst noch een copy/paste-foto gaven geen van beiden iets bij Cameramodel. Dus in verkenner schijnt het niet te lukken. - Met die viewer van mij lukt het dus wel)[/quote:87215f7124]Kun jij ook zien of een foto die iemand aan jou opstuurt is bewerkt?
 • Die exif info zegt ook niet alles. Als ik enkel een uitsnede maak in photoshop dan verdwijnt, in mijn geval, die info.
  In hoeverre de exif info in andere gevallen bewaard blijft weet ik niet.

  Als je echt wil weten of afbeeldingen bewerkt zijn zul je deze moeten analyseren. Kijken naar kleurverschillen, vreemde posities, onlogische lichtval. Dat soort dingen.
 • - dubbelpost -
 • [quote:75839509cc="vuurtoren"]Die exif info zegt ook niet alles. Als ik enkel een uitsnede maak in photoshop dan verdwijnt, in mijn geval, die info.
  In hoeverre de exif info in andere gevallen bewaard blijft weet ik niet.
  [/quote:75839509cc]Als je met uitsnede een knip en plak aktie bedoelt naar een net angemaakt nieuw bestand, dan is dat hetzelfde wat ik schrijf….
  Mijn verkenner van XP geeft, gemaakt-laatst gewijzigd - laatst geopend via de R-muis.
  Als -laatst gewijzigd - afwijkt van -gemaakt- dan mag je aannemen dat er iets gewijzigd is…..
  Met een paste actie in de mail, ben je m.i. alle info kwijt….

  PS: beschrijf nu eens meer om welke foto, waar of in welk bestand of mail opgeslagen het gaat… nu is het wat grijs…..
 • [quote:522ecf2057="Henk Meerwijk"]Kun jij ook zien of een foto die iemand aan jou opstuurt is bewerkt?[/quote:522ecf2057]

  Ofwel heeft de foto een "Aanmaakdatum" (lees: wanneer hij gemaakt werd) en dan kan je kijken of deze dezelfde is als "laatst gewijzigd op"-datum (is die hetzelfde, dan werd hij niet bewerkt, is de tweede van latere datum dan werd hij wel bewerkt ) - en dan heeft hij ook nog een kenmerk van Cameramodel.

  Heeft de foto geen kenmerk van Cameramodel, dan is hij uitgeknipt en bewaard als nieuw plaatjes (en heb je dus nièt de originele foto)

  Bemerk wel dat 'bewerkt' kan gaan van : 'ik heb een stofje verwijderd' tot 'ik heb een persoon op de foto bewerkt / vervangen door een ander / …) - dus daar kan je nog alle kanten mee uit.
 • een exif is heel makkelijk aan te passen met een exif editor :wink:
 • klopt ook al weer, maar er is zoveel in te geven van dingen die soms op mekaar moeten afgestemd zijn, dat je het wel heel goed moet kennen om een copy-paste plaatje de correcte gegevens mee te geven.
  Voor een doorsnee-gebruiker is het al ver gezocht van dit allemaal in orde te brengen, dacht ik.
 • Je zou eens kunnen zoeken naar iets met de uitdrukking 'pixel-analyse'
  Ik kan zo gauw niets vinden, maar ik heb een tijdje geleden gelezen dat er software bestaat, die een beeld pixel voor pixel bekijkt en analyseert of het verloop 'regelmatig' is.
  Stel je hebt een electriciteitsdraad die dwars door een blauwe lucht op de achtergrond loopt.
  In bijv. Photoshop retoucheer je draad weg met het cloon-stempel door naastgelegen pixels op de plaats van de draad te zetten.

  Voor het oog kan het er dan perfect uit zien, maar softwarematig kan kennelijk in de meeste gevallen worden aangetoond dat er een bewerking heeft plaats gevonden door minuscule verschillen in de waardes van de naast elkaar gelegen pixels op de rand van het bewerkingsgebied.

  De EXIF-info kan te makkelijk gemanipuleerd worden.
  Als je bijv XnView gebruikt, dan kun je de EXIF info automatisch aan laten passen op de filedatum/tijd.
 • Al met al valt er dus veel over deze vraag te zeggen. Hartelijk bedankt voor jullie uitgebreide bijdragen.
 • graag gedaan, al was ik ook wel benieuwd of het je nu wat opleverde ?
 • [quote:918267cf15="Passer"]graag gedaan, al was ik ook wel benieuwd of het je nu wat opleverde ?[/quote:918267cf15]Ja, ik ben er wel wat verder mee gekomen. Maar ik merk wel dat ik nog heel veel niet weet op dit gebied. Bedankt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.