Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

Resolutie wordt een nachtmerrie

Anoniem
Passer
11 antwoorden
 • Beste mensen,
  ik heb een flyer gemaakt en naar drukkerij verzonden,maar ieder keer krijg ik het bestand terug.de laatste keer zegt de drukkerij het volgende:
  {Ook dit bestand is niet goed genoeg voor de druk. Ik vermoed dat u het originele bestand (dat 72ppi was) omgezet/opgeslagen heeft naar 300ppi? Als dat het geval is, kan ik u vertellen dat dit niet gaat werken.
  Het bestand moet in 300ppi worden opgemaakt, dat wil zeggen compleet nieuw gemaakt worden.
  Converteren van 72ppi naar 300ppi heeft geen zin bij pixel-baserende afbeeldingen, ondanks dat u de resolutie heeft gewijzigd blijft de 'bron' slechts 72ppi. Bij vector-baserende afbeeldingen (onder andere te maken met Adobe Illustrator) zou dit geen probleem zijn geweest}.
  Hoe moet ik een foto in 300ppi krijgen of maken?

  Bedankt voor alle reacties
 • Ik ben bang dat het niet anders kan dan zoals de drukker het aangeeft. Het originele ontwerp moet op 300 dpi zijn. Een ebstand dat met 72dpi is ontworpen, zal nooit een beter kwaliteit krijgen, al converteer je het naar 1000 dpi.
  Kortom, wie het originele ontwerp heeft gemaakt moet zijn huiswerk opnieuw doen en dit keer in 300 dpi.

  Een afbeelding is opgebouwd uit puntjes, dots. Hoe meer puntjes je op een vierkante centimeter (of in dit geval inch) stop, des te scherper wordt je afbeelding / ontwerp.

  Ga maar na, als je door alleen maar punten te zetten een oog moet tekenen, dan wordt je oog niet erg duidelijk wanneer je met een hele dikke stift tien punten kan zetten. Als je met een fijn stiftje 500 punten mag zetten, dan kan je al een beter gedetailleerd oog maken.

  En hier is het net zo. En daarom heeft converteren naar een hogere resolutie ook geen zin. Want wat je in feite doet is met veel kleine puntjes een groot punt namaken. Maar eerst een dikke rode punt stond van een dikke stift, daar staan later 500 kleine puntjes, die samen die dikke rode punt 'natekenen'

  Kortom, wat ooit niet erg gedetailleerd was (door een te lage resolutie) zal nooit beter gedetailleerd worden, hoe hoog je de resolutie ook opschroeft. Dus het moet van begin (ontwerp) tot eind (drukker) een hoge resolutie hebben gehad. En daarom zit er dus weinig anders op dan het designen over te (laten) doen in een hogere resolutie.

  Misschien is er nog ergens een bronbestand (b.v. PDF) van een betere kwaliteit, dan heb je nog kans dat het niet opnieuw hoeft.
 • Je kan hier je lichtje ook eens gaan opsteken: http://www.dpiphoto.eu/dpi2.htm
 • Mijn vraag :wat bedoelt hij met" Bij vector-baserende afbeeldingen "
 • Dit
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Vectorafbeelding
 • Met dank voor alle reacties,
  Het is nog niet helemaal duidelijk voor mij,stel je voor dat ik een afbeelding van een vogel op de flyer ga zetten (300dpi resolutie):
  -moet ik de vogel in een grafisch programma ontwerpen met optie van hoge resolutie?
  -of haal ik een afbeelding van internet en bewerken met grafisch programma?
 • Je sprak eerst van een foto, nu van een afbeelding.

  Als je een zelf een 'foto' wil maken die wat realistisch is, begin je er best niet aan met een bitmapprogramma (gewoon niet te doen of je moet een krak zijn en dagen tijd hebben) - en met een vectorprogramma is het geen foto meer, maar een tekening.
  Heb je dus een foto op het oog of gewoon iets als een logo of zo?

  Van het net halen? Als het om een vogel gaat, vind je er massa's op het net - maar als je er dan van 300 dpi wil hebben, wordt het aantal wel véél kleiner - als je het al gaat vinden…

  ps: ben je trouwens thuis in een grafisch programma?
 • Nu wordt iets duidelijker,maar nog een ding ,een bepaalde foto van het net wil gebruiken en geen resolutie van 300dpi kan vinden,hoe dan?wat is het alternatief ?
 • Mogelijk is dit een oplossing (maar vraag het eerst even aan je drukker want zeker ben ik er niet van):

  - je gaat op het net op zoek naar je plaatje

  - bij Geavanceerd Zoeken geef je eerst een GROOT formaat op (ik zou al zeker gaan van meer dan 1 MB - hoe groter hoe beter)

  - dan ga je werken met het verhogen van de resolutie (dpi) EN tegelijk je pagina kleiner maken (papierformaat aanpassen) - zodat je ongeveer dezelfde bestandsgrootte gaat houden (en nu spreek ik in termen van mijn eigen grafisch programma - bij jou worden 'resolutie' en 'papiergrootte' mogelijk anders genoemd)

  Dat bestand sla je dan best op als pdf (hier werken drukkers mee) en je speelt het door aan je drukker.
 • Ik heb op Google een foto van " vogel " gezocht ,optie gekozen groot = meer dan 6MP , ik krijg resolutie van 28,35 pixels/cm.
  deze link:
  http://www.google.nl/imgres?q=vogel&hl=nl&safe=active&as_st=y&biw=1152&bih=612&tbs=isz:lt,islt:6mp&tbm=isch&tbnid=-lbYi1twXVAl_M:&imgrefurl=http://zoom.nl/foto/512953/dieren/fregat-vogel.html&docid=2vPvuj
 • http://speedy.sh/pvcbc/fregatvogel.pdf

  Test eens uit bij je drukker, zou ik zeggen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.