Vraag & Antwoord

Grafisch

Toelatingsgesprek academie Den Haag!

Anoniem
None
32 antwoorden
 • Ik heb vandaag een gesprek gehad bij de KABK (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) gehad…

  …en ik ben er gelukkig wel tevreden over! Ik moest eerst een formulier invullen, toen werd ik meegetroond naar een klein kamertje (met matglazen wanden, believe me, alles is daar stylish of van kunstwerken voorzien!)

  Ik heb al mijn werkstukken laten zien, dat waren onder andere een kaarthouder, een paar beeldjes, wat tekeningen. Ze kon nog weinig zeggen van of ik talent had, want ik had heel weinig bij me, vond ze.

  Wat ik moest doen, was de standaard opdracht: een visueel dagboek maken. Ik mag van haar een bestaand leeg dagboek kopen, en dan op elke bladzijde wat creatiefs doen. Dus, alles kan, dingen uitsnijden, theezakjes plakken, met kaarsvet knoeien, met jam poppetjes gaan tekenen… :razz:

  Bij de opmerking dat er sowieso weinig kans was dat ik aangenomen zou worden temidden van die honderden aanmeldingen, reageerde ze heel positief. Ze konden er elk jaar echt uithalen wie er nou talent had en zich er ook voor inzette, en wie niet. De minder talentvolle kandidaten kregen dan nog tips en bij een tweede keer werd besloten voor alle kandidaten wie wel aangenomen zou worden en wie niet. Vorig jaar hebben ze gewoon alle 'talenten' aan kunnen nemen.

  Dus, als ik echt goed mijn best doe en creatief ben op die opdracht én mijn portfolio, heb ik best een kans om daar toegelaten te worden. Ik moet me alleen nog wat meer ontwikkelen.

  Ik ben er echt tevreden over, ik weet nu gewoon dat ik een redelijke kans maak, als ik maar gewoon mijn best doe en origineel ben.

  Mocht ik mijn examen dit jaar niet halen, wat ik dus echt wel ga proberen - dat scheelt me een jaar - dan kan ik daar zelfs nog VWO 6 afmaken en elke middag vast voorbereidingslessen voor de academie volgen! Maar goed, ik ga er van uit dat ik mijn examen op t Ulenhof haal, dat scheelt me een jaar.

  Mocht ik niet toegelaten worden tot de KABK, dan ga ik een jaartje werken, cursussen en voorbereidingsopleidingen volgen en het het volgende jaar nog eens proberen.

  Ik ben in ieder geval optimistisch!
 • Suc6 :smile:
 • Volgens Wolters Handwoordenboek:
  Forum: "Groep deskundigen die onvoorbereid vragen beantwoorden."

  Ik heb in het verhaal van Toeter84 exact 1 vraag kunnen vinden en laat die nou net niet over "grafisch" gaan, komt tie:

  "Ik had geloof ik al verteld dat ze me dezelfde middag nog terug hebben willen bellen, en dat mijn moeder er niks van begreep?"

  Maare voor dat IK off-topic ga…(ben ik al, weet ik)…ga lekker door met dit alles, trek je niets aan van mij…(zouden jullie sowieso wel doen, weet ik). :smile:
 • Foutje = Newbie.

  Foutje, Toeter mag dit. Ik denk zelfs dat JP nog wel even zal reageren.

  En Toeter, Suk6 met welk besluit dan ook. :smile:
 • Dilbert schreef: "Foutje, Toeter mag dit. Ik denk zelfs dat JP nog wel even zal reageren."

  Toeter84 is een speciaal iemand hier?

  Ik sta open voor alle communicatie…ook met JP. :smile:

 • Dankje!

  Overigens… ik heb weer bericht gehad. Ik had het telefoonnummer van mijn ouders op dat formulier ingevuld, en ze hebben dus meteen 's middags daar heen gebeld. Ja, leuk, ik zat in Den Haag en mijn moeder was zo stom om niet mijn mobiele nummer door te geven :mad:

  Ze vertelden haar dat ik nog te weinig voorbereiding had, dat ik zelf had gemeld dat ik misschien dit VWO examen niet zou halen, en nou vonden zij het beter als ik bij hen VWO6 afmaakte, en dan tussendoor vast oriënterende lessen volgde; dat kan daar, een soort combinatie met VWO afronding.
  Dit mede dus omdat ik nog een relatief kleine portfolio had en ik me nog echt op die school moest richten.

  Mijn ouders hebben dat compleet verkeerd opgevat, en die vinden het nu beter om me een jaar te laten overdoen, hier of daar, omdat ze me sowieso al jong vinden. Ja, ik heb in het verleden als meer last gehad met mn ouders, mijn vader heeft zelfs letterlijk eens gezegd 'het zou prima voor jou zijn om te blijven zitten, je bent nog erg jong (uiterlijk ja) en je zou een stuk beter passen bij de jaarlaag na je'. Dat sloeg nergens op, maar ik weet nu ze dit gehoord hebben, ze me echt zullen willen ompraten om dat jaar in Den Haag af te maken en het examen voor dit jaar te laten varen.
  Maar goed, dat zijn mn ouders… en daar ben ik gelukkig over een paar maanden vanaf.

  Verder over de opleiding: ik moet dus morgen even die man die mijn moeder heeft gebeld, terugbellen onder schooltijd. Ik hoor wel wat hij dan te zeggen heeft. Het was, vond mijn moeder, enerzijds negatief - ik had nog te weinig werk - en anderzijds positief omdat ze me toch willen helpen om aangenomen te worden of volgend jaar in de combinatie-cursus te laten meedoen.
  Dit zal overigens wel standaardprocedure zijn hoor… ik ben just yet another newbie daar…

  Maar goed, ik houd hoop.
 • Nou, ik hoop nog steeds voor je dat je je examen haalt, dan kun je naar de academie in Den Haag. Als je het echt zeker weet dat je die richting op wilt, dan moet je het dus gewoon doen.

  Maar nu heb je me heel nieuwsgierig gemaakt, naar datgene wat je ter beoordeling hebt meegenomen naar de academie.

  Even wat anders, trek het je niet aan dat je ouders proberen je om te praten. Zij proberen wat zij het beste vinden voor jou eruit te slepen. Dus luister wel serieus naar wat ze te zeggen hebben, en veeg wat ze zeggen niet zomaar van tafel, alleen maar omdat het je ouders zijn.

  Veel succes!

  [i:363974a811]edit[/i:363974a811]
  Zeg ik vroeg me opeens af, of je jou webpagina's ook hebt voorgelegd, als … euh… grafisch vormgever of zo za' 'k maar zegge'.

  [ Dit Bericht is bewerkt door: WillyF op 2002-02-20 10:40 ]
 • Wat ik meegenomen had:
  - Mijn kaarthouder voor een Dalí schilderij - kaart:
  Dalí lijstje
  (voor overzicht van expositie vorig jaar , klik hier…)

  Ennn….
  - een tekening van een draak, en dan dus echt een draak van een A4tje groot in paars, met gradients enzo.
  - Een tekening van een vrouw:
  [img:6627fd5bd2]http://www.stylite.nl/crap/girlstyle.jpg[/img:6627fd5bd2]
  - deze:
  [img:6627fd5bd2]http://www.stylite.nl/crap/girlstyle2.jpg[/img:6627fd5bd2]
  - een tekening van mezelf:
  [img:6627fd5bd2]http://www.stylite.nl/crap/heiditekening.jpg[/img:6627fd5bd2]
  - Mijn Stylite kerstkaart voor dit jaar:
  [img:6627fd5bd2]http://www.stylite.nl/previews/kerstkaart/kerstkaart.jpg[/img:6627fd5bd2]

  En dan nog prints van de websites:
  - het nieuwe design voor Stylite (onbekend!)
  - Mediawebhosting
  - Theo Komen

  En dan nog wat kleien beeldjes.
  De prints zaten in een zilverkleurig mapje, die heeft JP wel es gezien… lekker 'professioneel' :wink:

  Helaas heb ik mijn agenda niet laten zien, die zat dus ook in mn tas, en mijn artwork… ik heb van de zomer een heel schrift vol met artwork getekend, en dat ben ik vergeten op tafel te leggen!

  Ik had geloof ik al verteld dat ze me dezelfde middag nog terug hebben willen bellen, en dat mijn moeder er niks van begreep?
  Nou, dat was dhr. Hali, coördinator op dat gebied. Ik heb vanmiddag even met hem gebeld.

  Hij zei, dat ze inderdaad mijn portfolio wat leeg vonden, en dat er nog wat bij moest. Bovendien hebben ze liever, dat ik een voorbereidend jaar doe en omdat er kans is dat ik niet slaag, kan ik dat mooi combineren met voorbereidende vakken tussen de VWO6-lessen door bij hen.
  Als ik zak, dan hoef ik alleen de vakken die mis gingen dat jaar over te doen. De rest van de uren worden opgevuld met voorbereidende lessen voor het eerste KABK cursusjaar.
  Mijn ouders vinden het aan de ene kant prachtig, omdat ik nog zo jong en zo klein ben (vinden ze) (ik ben 17, bij toelating 18) en ik dus beter een jaartje kan wachten. Aan de andere kant willen ze per sé dat ik dit jaar mijn examen haal, terwijl ze al 3 jaar lang zeggen dat ik het toch niet ga halen, dat ik nog veel te jong ben, en dat een jaartje blijven zitten helemaal niet gek zou zijn. Zoals ik zei, mijn ouders zijn van een zeer vreemd slag.

  Op 4 maart moet ik weer op gesprek in Den Haag, en deze keer wil dhr. Hali mijn werk zien en mevr. Schep, waarmee ik al gepraat heb, is erbij.

  Nou vraag ik me echt af of dit met elke pre-student zo gaat, - dat lijkt me - of dat ze nou het wel zien zitten maar nog wat meer willen zien.
  Ik hoop het laatste, maar ik zal wel 'yet another girl' zijn…

  _________________
  · www.heidi.stylite.nl [b:6627fd5bd2]·[/b:6627fd5bd2]
  If I keep it up, I'm gonna make it - I'm so very close can't you see - [i:6627fd5bd2]No Doubt[/i:6627fd5bd2]

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Toeter84 op 2002-02-20 18:32 ]

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Toeter84 op 2002-02-20 18:33 ]
 • Nou, we zijn er zo'n beetje uit: ik ga dit jaar nog werken voor wat het waard is; vakken die ik niet kan, ga ik volgend jaar in Den Haag dus overdoen. Alles waar op ik slaag, is mooi meegenomen.
  Waarschijnlijk gaat wiskunde onvoldoende worden en over geschiedenis, kunstgeschiedenis en duits twijfel ik nog.

  Maar ik krijg nu steeds meer het gevoel dat er wel een zeer grote kans is dat ik aangenomen word… ja, k wil niet overdrijven… we zullen wel zien. Ik houd jullie op de hoogte!
 • Ligt dit aan mij, of ziet nou niemand dit…?

  Dit is zooooooooo off-topic…!!!

  Moderator..dit kan toch niet?


 • Ja, door wat er bij komt, gaat het wel ietsie offtopic…

  maar de moderator heeft zelf om deze info gevraagd, zij het niet op het forum, maar in een e-mail. Omdat ik het wel nuttig vond voor andere grafische types hier (voor later in de search) en gewoon om jullie op de hoogte te houden hoe het met mijn grafische opleiding gaat.
 • Mijns inziens is het off-topic…

  Maar ik neem het jouw niet kwalijk…de moderator had eigenlijk moeten reageren.

  Maar ja…dit is mijn 2de bericht…begint lekker…:smile:


 • Ik vind het juist wel handig(en zeker niet off-topic). Ik moet strax ook een grafische opleiding kiezen en dan is het leuk om te zien wat andere gaan doen (en wat andere hebben gemaakt)
 • Hoi,

  Ik vind dit ook wel de juiste plek hoor. Het is toch grafisch???

  Ik zou er idd vol voor gaan (die schoolvakken) en kijken waar het schip strand. Je moet maar zo denken (als je het niet haalt), dat je het volgend jaar qua schoolvakken een stuk rustiger hebt, en dan een deel grafisch kunt gaan doen.

  Dan kun je je al deels bezig houden met wat je leuk vind.


  Ik had dat het laatste schooljaar heel sterk dat ik genoeg had van al die vakken. Ik wilde me specialiseren/richten op wat ik leuk vond.
  Ik zat toen op de Vrije School. Het diploma daarvan wordt helaas alleen als MAVO erkend. Daardoor zou ik eigenlijk nog een jaar op een ROC (Regionaal OpleidingsCentrum) rond moeten hangen om HAVO of VWO examen te doen. Dat zag ik dus niet zitten.


  En vriend van mij ook niet, en die is toen gaan proberen of hij rechtstreeks op de hogeschool kon komen. Dat is hem gelukt. Dat ben ik in Tilburg toen ook gaan proberen, waar ze dat niet wilden. Maar in Eindhoven (waar die vriend ook zat), was het geen probleem. Ik was toen overigens ook net 18 (die zomer geworden).

  Dat was wel een technische opleiding (werktuigbouwkunde), dus dat ligt wel anders. Maar zo zie je dat het raar kan lopen (positief :smile: )…


  Je moet gewoon ernaar streven te doen wat je boeit/leuk vind. Dus in jou geval een grafische opleiding.
  Wat maakt het uit dat je nog relatief jong bent? Dat wil toch niet zeggen dat je die opleiding niet aan kunt. Ik vind het een voordeel. Je kunt gewoon vroeg beginnen met een opleiding die je leuk lijkt. En je bent in principe ook vroeg klaar. Eventueel heb je dan nog tijd zat om nog door te studeren/leren… (mocht je dat willen :grin: ).


  Groetjes, Ed
 • ???
  In Eindhoven van Mavo naar Hogeschool Wtb ?

  Kan ik me bijna niet voorstellen. Ik ken mensen die van Havo afkwamen zonder natuurkunde en zelfs vakken moesten bijvolgen omdat ze anders niet de hogeschool op mochten.

  Grtz Grimmie
 • Toeter! Weet je wel wat je met me gedaan hebt! :grin:

  Bij het zien van je tekeningen, moest ik opeens denken aan een oude map van me. Toen ikzelf nog op de middelbare school zat, heb ik even met de gedacht gespeeld om kunstacademie Minerva in Groningen te doen. Uiteindelijk niet gedaan, maar die map met tekeningen heb ik weer opgeduikeld. En bij het vinden van die map, ben ik direct de stad ingegaan en heb een scannertje gekocht…

  Dus…
  :grin: :grin: Door jou heb ik een scanner gekocht! :grin: :grin:
 • Tuurlijk mag Toeter de regels niet overtreden.

  Maar het onderwerp op zich, Koninklijke Academie Beeldende Kunsten, past IMO prima in dit deel.
  Ook omdat grafici in de dop hier hoogstwaarschijnlijk langskomen. En dan is het bijv. prettig om te weten, dat je van te voren een soort verzameling van je eigen werk begint. Toch? (Dat wist ik ook niet. heb nooit bij Minerva nagevraagd of zo)

  [i:df2d56827c]edit[/i:df2d56827c] wacht even, ik wist het wel, maar ik weet niet meer hoe ik daar achter was gekomen….

  [ Dit Bericht is bewerkt door: WillyF op 2002-02-22 20:31 ]
 • Ik heb ook nog een stel foto's van zonsondergangen in de zomer, práchtig. Die mag ik de volgende keer ook meenemen, mevr. Schep was maar wat blij dat ik ook al foto's had.

  Foutje; nee, ik ben echt niet speciaal.

  Meestal komt zo'n scholen-topic vooraf, met vragen als 'wat gaan ze me vragen?' en 'wat moet ik meebrengen?'
  Ik heb even op GoT gekeken, maar om nog hier een topic te openen, leek me onzinnig; dan hadden er wel heel snel reacties moeten komen en had ik me alleen maar druk zitten maken.
 • Tuurlijk mag je de regels niet overtreden, maar als je het eventjes vanuit een moreel oogpunt bekijkt moet het kunnen.
 • Ik denk dat foto's die je hebt gemaakt, hen ook duidelijk kunnen maken, of je grafische inzicht/gevoel of zo hebt.
  Volgens mij wel, maar wie ben ik? :smile:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.