Vraag & Antwoord

Grafisch

ingescande foto ontrasteren

Anoniem
None
6 antwoorden
 • ik ben totaal niet vertrouwd met het grafische aspect van een pc…
  dus neem ik mijn toevlucht tot C!T-forum!

  Hoe kan ik een ingescande foto vanuit een boek ontrasteren?

  merci,
  Aerypton  oja, voor de puriteinen: copyright is ok!
 • Opnieuw incannen op een hogere resolutie. Als dat niet kan, met een grafische editor een lichte blur toepassen (photoshop: gaussian blur).
 • Bij mijn scanner software (fotolook van agfa) kan ik descreen gebruiken, uitgedrukt in lpi. Deze settings worden in mijn handleiding aangeraden:

  Newspaper: 80 lpi
  Magazine, Catalog, Brochure: 120-133 lpi
  Art Magazine: 175-200 lpi

  Hoe hoger de kwaliteit van het origineel, hoe hoger de lpi dus. Indien je scanner software dat dus kan, moet je inscannen met enkele lpi waarden en de resultaten vergelijken.

  Je kan idd ook een blur filter oid gebruiken, maar als de scanner software descreen ondersteunt gebruik je dit beter want die software werkt met het origineel (nog voor eventuele compressie).
 • inderdaad, die blur deed het!
  De resolutie was zeker hoog genoeg: 300 dpi
 • Ik zie het een beetje laat, maar toch even reageren.

  Foto's in drukwerk (kaarten, folders, boeken e.d.) zijn opgebouwd uit puntjes. Als je dergelijke foto's scant, dan kan dit een lijnen- of ruitpatroon opleveren, wat jij een raster noemt. In 'vak'termen noemen ze dit het moirée-effect.

  De meeste grafische pakketten kennen een optie Descreen, Anti-moirée, Moirée-patroon verwijderen of iets dergelijks. In Paint Shop Pro, waar ik mee werk, kun je daarnaast de sterkte ervan nog instellen (heb ik op 2 staan). Dit geeft een prima resultaat.

  Sommige TWAIN-drivers (programmaatje waarmee je kunt scannen) kennen ook een instelling Descreen of Magazine die hetzelfde effect hebben. Zelf geef ik er de voorkeur aan om achteraf, in een grafisch pakket, te corrigeren. Sommige TWAIN-drivers (zoals van Canon) kennen ook een instelling Unsharp Mask. Zet deze uit, want die benadrukt het effect alleen maar.

  De optie Blur (of Onscherp) maakt je scan alleen waziger. Het kan in een aantal gevallen misschien voldoen, maar het zal het moirée-effect niet altijd 'verwijderen'.

  Wim.
 • Ik raad je eerder aan om direct via je scanner software descreen te gebruiken indien mogelijk. Descreen gebeurt hardwarematig (scannen gaat ook trager), en past het effect dus rechtstreeks toe op de foto die in je scanner ligt, niet op een jpg ofzo dus, die een beperkte resolutie heeft.

  Btw, autoeye vind ik een heel goed programma om volledig automatisch je foto's te verbeteren. Ook corelscan (een wizard) vond ik heel gemakkelijk, maar dat zit al niet meer bij de coreldraw suite sinds versie 9 denk ik.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.