Vraag & Antwoord

Grafisch

Hoe opslaan?

Anoniem
@l
7 antwoorden
 • Heb een digitale camera die de bestanden wegschrijft als jpg. (Helaas geen raw) Bij de beste instellingen is zo'n bestand dan zo'n 2mb. Na bewerking kan ik bij >>opslaan als<< kiezen uit veel mogelijkheden; ik wil echter geen compressie meer maar wel de mogelijkheid om hem met "alle" vieuwers/programma's te openen.

  Wie heeft raad? Thks
 • een bitmap….
 • Nou T. verklaar eens waarom?
  Misscihen zijn er wel andere/betere opties?
 • Je camera maakt altijd JPG omdat het een betrouwbare compressiemethode is.
  Als ik me goed herinner ondersteund RAW alleen geindexeerde kleuren en geen RGB wat een veel breder specrum heeft (betere en meer kleuren)

  Als je geen compressie meer wilt kun je je camera: onder water stoppen, er met de auto over rijden of een bereidwillige tram, bus of vrachtwagen chaufeur over laten rijden. :lol: Geintje.

  Als je op je pc geen compressie in je file wilt toepassen kun je hem het beste als tiff file bewaren.

  Gretz bye mike
 • Nee laat ik dat maar niet doen!
  Bedankt voor de reactie's en ik zal er eens mee gaan experimenteren.

  Groet :)
 • Nou…..ik weet het even niet meer.
  Mijn foto's zijn 2mb. Als ik ze in photo paint bewerk wil ik ze niet nog een keer comprimeren. (jpg)Vandaar mijn vraag. Als ik zou nou opsla als een tiff of bittmap zijn ze 11 mb. Begrijp ik het goed dat een jpg een "ingepakt" bestand is dat in fotopaint of irfan al automatisch uitgepakt wordt?
  En ik heb wel een grote HD maar 11 mb per foto….
 • Een jpg bestand wordt inderdaad ingepakt (gecomprimeerd) Hoe groot het bestand nu wordt is vooral afhankelijk van het verschillende aantal gebruikte kleuren, en de oppervlakten hiervan. Als je nu het bestand in een ander formaat opslaat bijvoorbeeld bmp, dan wordt er echter geen gebruik van compressie gemaakt, maar wordt iedere kleur van de pixel apart opgeslagen. Hoe groter het plaatje wordt hoe meer pixels je heb en hoe groter het bestand dus wordt. Je zegt dat je een foto neemt op de hoogste kwaliteit, dit is (bijvoorbeeld) een resolutie van 1280 - 1024. Dan moet in een bmp formaat al 1310720 pixels worden opgeslagen. Als je 16,1 miljoen kleuren gebruik wordt dit ongeveer 4 mb. Ook als de foto totaal zwart is. In jpg wordt dit echter maar 21 kb. Nou vraag ik me echter wel af hoe groot jou maximale resolutie van foto's is want zoals je ziet kom ik lang niet aan de 20 mb!

  Groeten, Wouter

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.