Vraag & Antwoord

Grafisch

[gimp] rastereffect foto verwijderen.

Anoniem
mike leroi
4 antwoorden
 • Ik heb een fototje (pasfoto van lang geleden) dat een beetje een ribbelige oppervlaktestructuur heeft, honingraat-achtig. Bij inscannen komt dat ook een beetje in de foto (voorbeeld):

  [img:808ce8c506]http://www.xs4all.nl/~wbsoft/files/moire.png[/img:808ce8c506]

  wie weet de truuk om dat (bijvoorkeur met Gimp) goed te kunnen verwijderen. Ik heb ontspikkelen geprobeerd, en dat werkt heel goed, maar je verliest wat scherpte. Dus ik zoek eigenlijk een ander soort filter. Wie kan mij helpen?
 • Als je hem iets vager maakt is in de meeste gevallen het Moiré een stuk minder geworden.

  Jeroen
 • Met vervagen en dan verscherpen gaat het wel, maar mooier is het fotootje eerst met een overdreven resolutie in te scannen, bijv. 1200 pixels/inch.
  Dan ga je vervagen (Gaussian blur) met bijv. een factor 2, als je "met voorbeeldweergave" hebt zie je direct het resultaat, tot de vlekken weg zijn.
  Dan ga je verscherpen, liefst "Unsharp mask" tot het weer scherp is, daarna breng je de resolutie terug tot wat je wilt, afhankelijk van hoe groot je wilt afdrukken.
  Dat moet lukken met Gimp.
  Succes, Toon.
 • Ja, Ontspikkelen en daarna verscherpen geeft ook een aardig resultaat! Zeker omdat ik idd op 600DPI gescand had. Op een normalere grootte is er dan helemaal niets meer van te zien. Tnx voor de hulp!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.