Vraag & Antwoord

Grafisch

The Gimp

Anoniem
wbsoft
9 antwoorden
 • Hallo,

  Sinds enige tijd werk ik zowel onder Linux en Windows met GIMP.
  Het is best een goed pakket voor open-source. Het is echt een Photoshopkloon.

  Gebruikt een van jullie het? Wat zijn jullie ervaringen?

  http://www.gimp.org

  Zelfs de uitgebreide handleidingen zijn gratis:
  http://manual.gimp.org/
  http://gimp-savvy.com/BOOK/index.html

  Op het volgende adres staat hoe je de Gimp onder Windows kan installeren:
  http://www.computertotaal.nl/cursussen/cst.cfm?id=90
 • Ik heb het onder Windows al een aantal keer uitgeprobeerd. Wellicht heb ik het nog niet genoeg kansen gegevene, maar mijn eerste indruk was dat al die zwevende venstertjes op je desktop het geheel niet echt overzichtelijker maken. Ik gebruik voor mijn sporadische beeldbewerking Paint Shop Pro 7.

  Toch ben ik er wel van overtuigd dat het functioneel een goed pakket is. Het is bij mij meer een kwestie van smaak (en gemakzucht trouwens; Paint Shop Pro werk prima, dus vervang ik het niet zo snel).
 • [quote:52cd073ca6]…, maar mijn eerste indruk was dat al die zwevende venstertjes op je desktop het geheel niet echt overzichtelijker maken. [/quote:52cd073ca6]

  Daar heb je gelijk in. In Windows is dat erg jammer dat het zo werkt. In Linux namelijk heb je vaak bij een grafische omgeving meerdere bureaubladen en dan kan je 1 bureaublad gewoon voor GIMP gebruiken. Voor Windows zou je dan een desktopmanager moeten installeren, maar dat zou ik ook niet snel doen. Kost weer geheugen en processor en bovendien zijn die niet gratis te gebruiken volgens mij.

  Dat gemakzucht begrijp ik wel. Ik had ook iets van Photoshop werkt goed, waarom iets anders gebruiken. Maar het is gratis te gebruiken legaal en er is een hoop documentatie voor te vinden. Ik vind het wel een leuke ontwikkeling die grote open-source pakketten.
 • [quote:8afe751d8e="DPinguin"]Ik vind het wel een leuke ontwikkeling die grote open-source pakketten.[/quote:8afe751d8e]Ben ik met je eens. Een ander goed voorbeeld vind ik bijvoorbeeld OpenOffice.org. Persoonlijk heeft dat bij mij de voorkeur boven MS OfficeXP. Ik gebruik zowieso graag freeware of open source; die programma's zijn meestal efficienter in gebruik, rescource besparend en daarnaast onderschrijf ik de filosofie dat goede software gratis moet (kunnen) zijn.

  In principe ben ik bv. ook bereid over te stappen van XP naar Linux. Maar toch weerhouden nog enkele zaken me daarvan. Op de eerste plaats weer luiheid: in Windows weet ik al het noodzakelijke vrijwel blindelings te vinden. Linux wordt weer een krachtoer om te doorgronden.

  Toch heb ik onlangs Mandrake 9.1 nog op CD gebakken en ligt de Knoppix versie van de laatste C't op m'n bureau. Nu moet ik alleen nog kiezen wat ik ga proberen (heb een lichte voorkeur voor Mandrake; heb al eens wat ik 7.1 en 8.0 aangeklooid), want Linux is dermate interessant dat het de aandacht verdient.
 • OpenOffice.org is zeker goed! Ik begin het steeds meer te gebruiken.
  Zo kom ik langzamerhand veel verder te staan van Windows en dat spreekt me wel aan.

  [quote:7c6178a576]In principe ben ik bv. ook bereid over te stappen van XP naar Linux. Maar toch weerhouden nog enkele zaken me daarvan. Op de eerste plaats weer luiheid: in Windows weet ik al het noodzakelijke vrijwel blindelings te vinden. Linux wordt weer een krachtoer om te doorgronden.[/quote:7c6178a576]

  Begrijp precies wat je bedoelt. Heb dat zelf met geluidsbewerking en nog een paar programma's waar ik nog niet een goed alternatief voor heb gevonden, zoals Dreamweaver.

  Toch leuk dat we een open source discussie hebben in Grafisch. Wellicht wordt het wel verplaatst. :wink:

  Slackware kan ik je ook aanbevelen. Het gaat verschrikkelijk snel. Met Mandrake heb ik ook gewerkt en dat vond ik fijner dan RedHat.
 • [quote:f583099174="DPinguin"]Begrijp precies wat je bedoelt. Heb dat zelf met geluidsbewerking en nog een paar programma's waar ik nog niet een goed alternatief voor heb gevonden, zoals Dreamweaver.[/quote:f583099174]Ik ben in principe niet echt bang dat ik geen goede alternatieven kan vinden; zo heb ik bijv. vernomen dat K3B een redelijk alternatief is voor Nero. En als het dan eenmaal moet, dan stap ik van Paint Shop Pro ook wel over naar The Gimp. Verder gebruik ik onder windows zoals hgezegd al OOo ipv MSOffice. Waar ik vooral tegenaan loop is dat zowel m'n printer (Canon I550) en m'n scanner (Canon D1250U2) niet ondersteund worden. Dat is natuurlijk wel een serieuze beperking.

  Om weer terug te komen op The Gimp; Wat voor printpreview features kent het eigenlijk? Wat ik in PSP zo handig vind is dat je meerdere afbeeldingen in een printprevieew kan slepen en uitprinten. Dat was bijv. handig toem ik vorige week een fotocollage moest maken; kun je een beetje puzzelen…
 • Gisteren heb ik me zelf verwend met SuSE 8.2 PRO. Het draait echt goed en is lekker compleet. Ik ga de aankomende weken m'n hele windowsschijf na op bestanden en ga het nodige branden en kijken wanneer ik daadwerkelijk de definieve overstap kan maken. Ik heb trouwens nog een laptop met W-XP, dus mocht ik nog ff iets nodig hebben kan ik daar altijd heen. Dus met andere woorden: binnenkort draait er alleen maar SuSE 8.2 op mijn desktop. Nu is het nog dualboot.

  SuSE 8.2 is een flinke vooruitgang op 7.3 die ik als laatste gekocht distrobutie had. Fantastisch die ontwikkeling voor op de desktop.

  [quote:35a3c6a1da]Waar ik vooral tegenaan loop is dat zowel m'n printer (Canon I550) en m'n scanner (Canon D1250U2) niet ondersteund worden. Dat is natuurlijk wel een serieuze beperking.[/quote:35a3c6a1da]

  Ik heb vernomen dat de ondersteuning steeds beter wordt. Heb geduld dus zou ik zeggen.

  [quote:35a3c6a1da]
  Om weer terug te komen op The Gimp; Wat voor printpreview features kent het eigenlijk? Wat ik in PSP zo handig vind is dat je meerdere afbeeldingen in een printprevieew kan slepen en uitprinten. Dat was bijv. handig toem ik vorige week een fotocollage moest maken; kun je een beetje puzzelen..[/quote:35a3c6a1da]

  Heb geen idee. Het is me in ieder geval niet opgevallen.
 • Wat doet linux reclame in grafisch..?
 • The GIMP is er ook voor Windows. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.