Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Grafisch

Hoe kan ik dit probleem met scanner kwijt raken..

Frank Black
15 antwoorden
 • Als iets scan, bv een cd hoesje of dvd hoesje.

  Komt er op het gescande plaatje een soort van stippelpatroon. Hoe krijg ik dit weg, scan ik verkeerd of wat doe ik verkeerd.

  Meestal druk ik gewoon op het knopje kopieren van de scanner en drukt hij het gelijk af maar dan met al die stippels wat kan ik hier aan doen.

  mvg Jos Kikkert
 • Stel het aantal dpi's hoger in, en verklein de scan daarna in bv PSP.
 • fout! Moire effect zal je blijven zien. Doe het als volgt:

  Scan op hoge resolutie (400dpi)
  Blur (vervaag) filter gebruiken totdat de stippeltjes bijna weg zijn.
  vervolgens verkleinen naar het juiste formaat.
  Klaar!

  Gr. J-P
 • of gebruik de stamp om ze weg te werken
 • [quote:481d1ec6b7="Tupacrulezz"]of gebruik de stamp om ze weg te werken[/quote:481d1ec6b7]

  Zeg dan niets! Tjees… Heb je het zelf wel eens gedaan? Nee dus. :roll:
 • jewel? de stamp gebruik ik dik vaak!

  bv om ehm als je een muurgeven hebt en er blijft een bord hangen van een pizzaria die ik er niet bij op wil haal ik die weg en trek de muur door met de stamp (dit is een bestaand voorbeeld net zoals een zakje chips verwijderen uit een grasveld etc)
 • Dat is toch wel iets anders dan die vervelende stippen. Die kan je niet met een stamp weghalen. Dan ben je nog sneller om handmatig alle pixels te gaan vervangen. ;)
  Ik doe altijd zoals JP, gewoon Blur gebruiken, dat werkt het beste !
 • Precies wat ik bedoelde.. :)

  Gr. J-P
 • Thankz voor de andwoorden. Maar met welk fotobewerkingsprogramma kan ik dit het makkelijkst doen, ik ben nog niet zo thuis in photoshop.

  jk
 • Ik scan hoesjes in op 300 DPI.
  Daarna resize op 80% en weg zijn de stippeltjes.
  Ik gebruik iPhoto express. Was geleverd bij mijn Microtek scanner.
 • Sommige scanners hebben ook driver programma's waar een "Media" instelling staat. Dan "blurt" de scanner de pixels weg. Je hebt niet perse een duur programma als photoshop nodig. Je moet in ieder geval op zoek gaan naar een blur of vervaag tool. Dit is voor het mooiste resultaat. Andere mogelijkheden zijn of standaard filters of gokken op de scanner resolutie. (dit heeft bij mij nooit goed gewerkt. Ik ben dan ook wel kritisch over het eindresultaat..)

  Gr. J-P
 • Hey,

  Wat J.P.Le Conte schrijft dat klopt.
  De manier van Tupacrulezz heet klonen en haalt geen moiree weg.

  Sommige scanners hebben de mogeijkheid om te ontrasteren. Dit gaat niet altijd goed. de mate van ontrasteren is… afhankelik van het raster.

  Als er een raster is gebruikt van b.v. 120 lijnen per inch dan is deze grover als een raster van 170 lijnen per inch. Kijk maar eens naar het raster in de krant en een duur tijdschrift.

  Je hebd dus meerdere manieren nodig om te ontrasteren.

  Een fijn raster kun je op de dubbele resolutie in scannen, vervolgens iets vervagen en dan de resolutie terug brengen naar de gewenste grootte.
  Bij een grof raster word het wat moeilijker. Je kunt al beginnen het plaatje een iets onscherp in te scannen (transparant folie tussen de glasplaat en de foto), maar wel weer op dubbele resolutie, vervolgens weer spelen met vervaging resolutie terug brengen nar de gewenste en dan proberen de via verscherpen de scherpte een iets terug te brengen.

  Niet dat deze manier heilig is maar hij wordt veel gebruikt.

  Greetz bye mike
 • De te scannen afbeelding is al gerasterd door het gebruikte drukproces.
  Probeer eens de afbeelding onder een hoek van plm. 15 graden in de scanner te leggen. Een beetje experimenteren levert misschien wel resultaat.
  :o

  Drifter
 • Bij mij op de scanner (Twaindriver) zit de optie "descreen" deze doet precies wat jij wilt; lijntjes en pixels effenen!
  Soms is er ook een optie om de kwaliteit van het te scannen spul vooraf te bepalen met keuzes als; "newspaper", magazine, art magazine" etc.
  door de hoogste optie te kiezen heb je het minste last van strepen.
 • Waarschijnlijk het beste antwoord is:

  Het drukwerk heeft 4 rasterhoeken, de scanner heeft ook een scanhoek.

  De vier gedrukte hoeken staan dusdanig dat ze geen moire geven, ga je scannen, dan gebeurt dat meestal in een verkeerde hoek ten opzichte van de gedrukte rasters.

  MENSEN, MENSEN TOCH, HET ANTWOORD IS ZO SIMPEL:

  DRAAI HET IN TE SCANNEN PLAATJE ZODANIG DAT HET MOIRE EFFECT WEGVALT ! ! !


  In de meeste gevallen kun je het moire effect BIJNA GEHEEL laten verdwijnen door het plaatje in de juiste hoek te draaien.

  Met een beetje geluk kun je dit in de preview van de scan al zien aan de donkere vlekken.

  Als je de juiste hoek gevonden hebt (kan zijn dat je het een paar keer opnieuw moet scannen om de juiste hoek te vinden), moet je het plaatje binnen het programma draaien zodat het weer rechtop staat en ja de rest kun je eigenlijk alleen fatsoenlijk wegkrijgen door het te blurren (Gausian Blur).

  De beste manier om te weten hoeveel je moet (kunt) Blurren(Gausian Blur), zet het plaatje op dusdanige grootte dat het op ware grootte van de te maken afdruk staat.

  Je moet dan net zo ver blurren tot er een minimale scherpteverlies optreed op ware grootte, DAT EN ALLEEN DAT, is je maximale blur.

  DPI ?, 600 DPI, waarom, omdat ik jaren en jaren en jaren met deze techniek heb gewerkt en geexperimenteerd.

  Ik heb voor een grote concertzaal gewerkt, voor ons drukwerk gebruikten we altijd de laatste cd hoes van de te komen band, en wat kregen we altijd van de boekingskantoren, jawel een gedrukt cd hoesje :-? .

  Hebben wij ooit moire effect op onze posters gehad ? ? ?

  NEE, NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOIT, NOOIT EN TE NIMMER ! ! ! NEVER EVER ! ! !


  Ik zou me dieeeeeeeeeeeep geschaamd hebben als het wel zo zou zijn.


  Draaien dus met scannen tot je de juiste hoek gevonden hebt :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.