Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

PHP/MySQL probleem

skywalker
2 antwoorden
 • Hallo,

  ik werk aan een project…
  ik ben bezig een omgeving te realiseren voor een transportbedrijf…
  Ik heb met MySQL een database gemaakt die draait op Apache.

  Ik heb een aantal formulieren gemaakt waarmee je ritten kan plannen, ladingen toevoegen e.d.

  Nu heb ik een tabel met chauffeurs..

  Daar staat alleen een id (auto_increment) en een naam.

  In een andere tabel staan de ritten gepland.
  In die tabel kan je een ladingnr, vrachtwagennr, chauffeur intypen…een soort van hoofdtabel.daar worden de ritten ingepland.

  Nu heb ik het volgende..heb een php pagina gemaakt die de beschikbare chauffeurs weergeeft, zodat je in één oogopslag kan zien welke chauffeur je kan inplannen.

  dit werkt gewoon goed met een mysql query door te kijken op welke datum de chauffeur terug is (tabel ritten veld DatumTerugkomst).
  Wanneer ik in de query zet

  [code:1:6923d0f4b6]SELECT Chauffeur, DatumTerugkomst FROM ritten WHERE DatumTerugkomst < curdate()[/code:1:6923d0f4b6]

  Dit gaat de eerste keer goed, maar wanneer ik een nieuwe rit toevoeg en een chauffeur gebruik die al een keer gebruikt is geeft hij bij de beschikbare chauffeurs nog steeds die naam weer omdat hij immers nog wel instaat bij DatumTerugkomst dat die chauffeur dan terug is..hij kan niet de link leggen dat het dezelfde persoon is.

  Is dit op te lossen met een if-lus? ik zou niet weten hoe ik dat moet uitvoeren. Hij moet dus controleren in de tabel of de naam al eens is gebruikt en wanneer dat zo is alleen kijken naar de nieuwe rit.

  Hoop dat mijn vraag duidelijk genoeg is?

  Alvast bedankt

  Groetjes Remi
 • Het simpelste is natuurlijk die 'datum terugkomst' aan te passen, samen met de inplanning. Zou ik wel met een transactie doen, als je mysql versie dat aankan. Je kunt ook nog denken aan een join of een subselect, maar of mysql dat kan?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.