Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

Java GUI zoals Eclipse

Anoniem
pieter78
12 antwoorden
 • Ik heb een vraag (dûh..) Ik ben al een paar jaartjes wat aan het klooien met programmeer-talen (Delphi, PHP - oké, scripttaal) en een klein beetje C#. Nu overweeg ik een switch naar Mac om diverse redenen, maar zit ik met een 'probleem': mijn huidige programmeer-interesse is vooral gericht op PDA, maar ook breder (cross-platform, ik geloof niet meer in Windows als enige platform).

  Nu - en ja, ik heb gezocht en ook gevonden op dit forum, andere forums en www, maar mijn vraag nog niet duidelijk beantwoord gekregen: ik begin telkens meer interesse te krijgen in Java, maar met een paar bedenkingen:

  1) Is hoeverre is Java 5 nu echt sneller (en stabieler) geworden?

  Berichten spreken elkaar soms tegen, en mijn ervaring met oude Java programma's is dat ze langzaam waren, en vaak instabiel (wel op oudere hardware)

  2) -reden van dit topic- Is het moeilijk om met Java (bv middels Eclipse VE) een GUI te maken die er redelijk platform-eigen uitziet voor Windows / Mac OS X / Linux?

  Ik vind de oude Java programma's spuuglelijk (die grijze saaie vakjes ;-) ) en ze zien er continu anders uit dan je van je OS gewend bent. Ik heb echter Eclipse geinstalleerd op Windows en Mac OS X en dat ziet er heel gelikt uit… En toch helemaal in Java gemaakt, zegt men.

  Is dit het talent van de makers van Eclipse, of is het voor een normale medemens ook mogelijk om zoiets te doen?

  Indien je met Java programma's kunt maken die er een beetje normaal uitzien, lijkt me dat aantrekkelijk… zoniet: C++ lijkt me te moeilijk (en kan ik voor PDA ook niet direct wat mee, gaat me teveel tijd kosten, denk ik), dus dan zal het wel C# blijven. Maar ik heb geen zin om met twee laptops te gaan zeulen, dus dat betekent dat ik wel min of meer noodgedwongen aan Windows blijf vastzitten…

  Graag jullie advies!
 • Over de snelheid kan ik je geen antwoord geven. Op internet zijn genoeg benchmarks te vinden. Maar wat betreft de GUI je kunt bij ieder Java form aangeven wat de layout style moet zijn (weet even niet precies de naam van de property) en daar kun je dus ook native (geloof ik), dus van onderliggend OS, aanzetten.

  Idd Eclipse is helemaal in Java.

  Groet,
  Marcel
 • Hmm… klinkt goed! Ik merk net al dat Windows XP ook een deel van de vooruitgang bepaalt, moest vandaag op werk even op Win98 werken, en daar had ik nog die lelijke dingen… Onder XP geen probleem, alles netjes! Geeft hoop….

  Dat andere zou ik naar moeten kijken… Heb de VE van Eclipse (nog) niet werkend. Thx 4 reacting!

  Als iemand nog wat weer over de snelheid?
  (ik ken de benchmarks, maar ben meer benieuwd naar recente gebruikerservaringen, liefst met versie 5)
 • Heb zelf niet gewerkt [b:203922a8d3]in[/b:203922a8d3] Java, maar wel [b:203922a8d3]met[/b:203922a8d3] in Java ontwikkelde progamma's. Afhankelijk van de functie en het 'gewicht' (hoeveel acties worden (tegelijk) uitgevoerd, hoeveel data wordt het geheugen ingepompt, wat is het doel van de app etc) zal Java niet echt veel langzamer zijn. Je zult wel (duidelijk) merken dat er verschil zit in je Java applicatie en een in een andere taal ontwikkelde applicatie, maar a) ben je daar zo aan gewend, en b) afhankelijk van je systeem zal dit niet eens zo heel veel uitmaken. Vooral het opstarten van je app zal iets meer tijd kosten (kwestie van maximaal enkele seconden) dan bij een programma dat in bijvoorbeeld C++ of Delphi is ontwikkeld.

  En tja, het uiterlijk van je applicatie dat bepaal jij als programmeur zelf. De vraag is hoeveel tijd jij in het uiterlijk wilt steken (ik zou zowieso eerst mijn programma goed werkend willen krijgen en me pas dan zorgen gaan maken over het uiterlijk) en hoeveel je er al van weet/kunt/kan.
 • [quote:8b5f42cfd2="Lodyx"]ik zou zowieso eerst mijn programma goed werkend willen krijgen en me pas dan zorgen gaan maken over het uiterlijk[/quote:8b5f42cfd2]

  Volkomen mee eens, echter ik zou het nogal jammer vinden om eerst een taal te kiezen en nadien teleurgesteld te raken omdat deze niet biedt wat ik wil…. Stap twee is om te leren *hoe* het moet… da's dan voor daarna! :-)
 • Eclipse maakt gebruik van de swt library voor de GUI. Dit is een library die daarnaast een platform afhankelijke library gebruikt voor de schermopbouw. Het mooie hiervan is dat je deze zelf ook kunt gebruiken voor je programma's. Deze zien er dan net zo gelikt uit.
 • Ja. Java met SWT is mooi en snel, maar geen 100% java meer. Er wordt native code aangeroepen en de garbage collector kan dat geheugen niet voor je beheren. Voor het target platform moeten er ook native binaries zijn. Als je 100% java wil moet je voor AWT of swing kiezen.
 • Wat heet 100% Java… het etiket maakt me niet uit, ik wil graag een goed product afleveren op het eindplatform. Meen zelfs dat Eclipse niet eens de VM nodig had, maar misschien is dat weer iets specifieks…

  Heb via Google een aantal screenshots gevonden van een programma zowel in Swing als SWT. Verschillen waren uiterlijk niet zo heel groot, in mijn opnie (in dat voorbeeld althans). SWT vond ik wel wat mooier, maar is dus ook meer werk. Nou ja, Swing gaf ook heel nette resultaten, en niet die oude Java look… AWT zal best zijn voordelen hebben, maar ik krijg altijd jeuk op plaatsen waar ik geen jeuk wens te hebben als ik dat soort GUI's zie. 8)

  Een dingetje is me niet helemaal duidelijk, sorry als ik een domme vraag stel: kun je met Eclipse ook ontwikkelen voor Swing, of [b:093d7803f9]moet[/b:093d7803f9] je per se SWT gebruiken?

  Enne… als iemand nog goede vergelijkingsinfo heeft tussen de twee, houd ik me aanbevolen! (beetje Googlen kan ik zelf ook wel, maar misschien heeft iemand een tip waar 'ie zelf veel aan gehad heeft)
 • Aanvullinkje:

  Ben vanavond even wat aan het experimenteren geweest, maar hoe moet ik nou een app compileren vanuit Eclipse? "Build automatically" staat aan, ik neem aan dat dit de reden is waarom ik Build en Build All alleen grijs te zien krijg.

  Maar in de workspace zie ik alleen de .java en de .class file staan, niks anders. Javac geeft foutmeldingen (voor alle duidelijkheid: ik heb een kort stukje code om SWT te testen, en via Run werkt dat prima).

  Ik zou graag willen weten hoe ik via Eclipse stand-alone (client-side) apps kan maken voor Windows (XP) / Mac OS X / Linux. Hoe moet ik dat doen om het als programma te kunnen gebruiken?
  (vergeef mij mijn onwetendheid 8))

  Heb via Google wel al software gevonden die bv Windows .exe genereert, maar vraag me af of er niet een soort van "standaard" methode is om je programma's te compileren vanuit Eclipse?
  (zal iets met Build zijn, alleen waar hij ze automatisch neerzet… don't know)

  (kan de code evt. opsturen indien iemand zelf wil proberen… stelt niet veel voor, code-voorbeeldje van de Apple Developers site… if interested, just mail: forumct@kubben.nl)
 • Hmmm… Dat wat je met Eclipse maakt is in dit geval gewoon pure Java. Dus je moet een static void main(…… hebben zodat je 'm met de java vm kunt starten. Als dit onbekend klinkt is misschien http://www.mindview.net/Books/TIJ/ een beter idee om eerst ff door te nemen.
 • Hmm… die zit erin, maar misschien doe ik wat anders fout. Nu, dit is ook geen kritiek punt op dit ogenblik, voor nu wilde ik vooral info verzamelen of Java een juiste weg kon zijn voor de dingen die ik wil doen, en daar lijkt het wel op. Hoe ik precies een grafische UI maak, kan ik me later nog in verdiepen.

  Naar ik aanneem, geldt in ieder geval dat je met één source je programma kunt distribueren voor Windows / Mac OS X / Linux (omdat je in feite programmeert voor de VM en niet voor het OS, naar ik begrepen heb).

  Thx!
 • [quote:ba5f2d56c8="pieter78"]Wat heet 100% Java… het etiket maakt me niet uit, ik wil graag een goed product afleveren op het eindplatform. Meen zelfs dat Eclipse niet eens de VM nodig had, maar misschien is dat weer iets specifieks…

  Heb via Google een aantal screenshots gevonden van een programma zowel in Swing als SWT. Verschillen waren uiterlijk niet zo heel groot, in mijn opnie (in dat voorbeeld althans). SWT vond ik wel wat mooier, maar is dus ook meer werk. Nou ja, Swing gaf ook heel nette resultaten, en niet die oude Java look… AWT zal best zijn voordelen hebben, maar ik krijg altijd jeuk op plaatsen waar ik geen jeuk wens te hebben als ik dat soort GUI's zie. 8)

  Een dingetje is me niet helemaal duidelijk, sorry als ik een domme vraag stel: kun je met Eclipse ook ontwikkelen voor Swing, of [b:ba5f2d56c8]moet[/b:ba5f2d56c8] je per se SWT gebruiken?

  Enne… als iemand nog goede vergelijkingsinfo heeft tussen de twee, houd ik me aanbevolen! (beetje Googlen kan ik zelf ook wel, maar misschien heeft iemand een tip waar 'ie zelf veel aan gehad heeft)[/quote:ba5f2d56c8]

  Je kan met Eclipse alle soorten gebruiken. Ik zelf gebruik de laatste tijd swing. Het is veel meer GUI gericht en veel sneller/effectiever voor mijn (school gerichte ) opdrachten

  Het nadeel van eclipse is (vind ik) is dat als je hem een tijdje (lees: 1 uur of langer) inactief laat, dan zal hij HEEL traag lopen, zodra je hem weer activeert (ik gebruik winXP.. op 1gb mem + amd64 3200+) en af en toe, dan duurt het zeker wel 10-15min. voor ik eclipse weer normaal kan gebruiken.

  verder, als je met een ander iets wilt ontwikkelen dan swing/awt/swt dan gewoon de libraries o.i.d. in je project toevoegen, klaar :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.