Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

[ACCES] Ruimte database op harddisk

rgm
5 antwoorden
 • Ik werk met een redelijk grote database, waar telkens nieuwe data wordt bijgeschreven. Ik ben er veel mee aan het testen. Zodoende komt er veel data dubbel en onnodig in de database.

  Het valt me op dat als ik de data 'hard' delete vanuit Acces, ik wel lege tabellen heb, maar de database op de harde schijf evenveel ruimte in blijft nemen als voor de delete-actie. (Het gaat om substantiele hoeveelheden. 'Vol' is de database iets van 100mb, 'leeg' zou ik maar iets van 2 mb verwachten, maar het blijft gewoon 100mb)

  1. Weet iemand hoe dit komt?
  2. Hoe kan ik deze ruimte toch vrij maken?


  Het is geen groot probleem, want zodra het in productie komt krijgt de database uiteindelijke een omvang die enigzins constant is, maar ik ben wel benieuwd of er iets aan te doen valt.

  Is eventueel nog mogelijk om dit vanuit een VB-script te doen?

  ad1) Ik vermoed dat er automatisch ruimte wordt gereserveerd, maar dat wanneer de tabellen worden geleegd, de gereserveerde ruimte niet wordt aangepast. Ben ik warm?
 • open Access (en niet de database waar het om gaat)
  EXTRA>>database hulpprogramma's>>database comprimeren
  vervolgens de database selecteren en alle overbodige lucht wordt eruit geperst
 • [quote:b97d060df3="rgm"]
  1. Weet iemand hoe dit komt?
  [/quote:b97d060df3]
  Ik weet het niet zeker, maar jouw veronderstelling over het reserveren en niet vrijgeven van de ruimte klopt wel ongeveer.
  [quote:b97d060df3="rgm"]
  2. Hoe kan ik deze ruimte toch vrij maken?
  [/quote:b97d060df3]
  Tools -> Database Utilities -> Compact and repair…
  [quote:b97d060df3="rgm"]
  Is eventueel nog mogelijk om dit vanuit een VB-script te doen?
  [/quote:b97d060df3]
  Je kan (vanaf versie 2000) aangeven dat je de database wil "compacten" bij afsluiten: in het Tabblad Algemeen/General van de opties.
 • Bedankt beide!
  De database is leeg nog maar 252 kb!
 • [quote:b1850d9763="rgm"]Het is geen groot probleem, want zodra het in productie komt krijgt de database uiteindelijke een omvang die enigzins constant is, maar ik ben wel benieuwd of er iets aan te doen valt.

  Is eventueel nog mogelijk om dit vanuit een VB-script te doen?
  [/quote:b1850d9763]Denk er aan dat als je updates en inserts doet op je database dat de MDB file zal groeien.

  In Access 2000 kun je [code:1:b1850d9763]Call DoCmd.RunCommand (acCmdCompactDatabase) [/code:1:b1850d9763] gebruiken in een stukje VBA code.
  Hou er rekening mee dat dat compacten fout kan gaan, maak een reserve kopie als je dit in een script gaat uitvoeren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.