Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

ms dos script probleem

Anoniem
Noobie
10 antwoorden
 • hoi.. ik ben bestwel nieuw hier op dit forum en alles..en sinds iedereen hier schijnbaar toch zoveel weet van computers en programmeren en alles hoopte ik dat misschien iemand tijd zou hebben om een onervaren iemand te helpen die graag ervaren wil worden in de computerwereld?:)

  maar in ieder geval..ik probeer een msdos script te maken zodat ik bij de bestanden in mijn computer kan komen, maar ik kom niet verder dan bij de bestanden van notepad.exe en alles wat in de WINDOWS map staat (van de c schijf) :cry:
  Ik heb overal al gezocht op internet, op dit forum en vanalles al geprobeerd om de script te laten werken maar steeds krijg ik het bericht: kan het opgegeven pad niet vinden.

  Kan iemand me helpen? moet ik soms een bepaalde code typen voor de map? of weet er iemand een site om te weten te komen hoe je perfecte dos scripts maakt? (dit was mijn huidige script die ik over en over probeerde: C:\>Program Files\Movie Maker\sample.asf , dit is natuurlijk gewoon even een voorbeeld script, mijn doel is te weten te komen hoe ik zulke scripts goed kan maken:))

  ik hoop dat ik mezelf nu niet teveel voor schut heb gezet op dit forum, maar toch heel erg bedankt als je de moeite heb genomen om dit te lezen:)
 • Om eerlijk te zijn, begrijp ik je probleem niet helemaal, dus als je wat duidelijker kan omschrijven waar je op stuk loopt en/of wat je wilde bereiken, dan is het wat makkelijker om aan te geven wat je fout doet. Geef bijvoorbeeld een stukje van je huidige script en geef aan waar het fout gaat.

  Als ik nu een gokje zou moeten wagen, dan denk ik dat je probleem zit in de lange directorynamen (evt met spaties) die niet door elk 'DOS' commando worden begrepen. Oplossing daarvoor is om de paden te omsluiten met quotes of om de korte MS-DOS benaming van de directory te gebruiken. Voor het voorbeeld van Program Files wordt dat dan bijv:

  [code:1:b11ef84a71]
  dir "Program Files"

  : of

  dir Progra~1
  [/code:1:b11ef84a71]
 • Post je code hier, geeft ons een kans om te zien wat er fout gaat. Gebruik de code-tags om het netjes te posten.
 • bedankt dat jullie reageren, en ja zoals je kon lezen in mijn vorige tekst heb ik daar een stukje msdoscode getypt, die is alleen niet goed. mijn probleem ligt waarschijnlijk inderdaad in de spaties tussen de directory namen. Tenminte dat is mijn vermoeden dat het probleem daartussen ligt.Hier is btw een stukje van mijn probleem dus:

  C:\>Program Files\Movie Maker\sample.asf

  Voor alle duidelijkheid mijn vragen zijn dus:
  1. Weet iemand een website waar ik msdoscode kan leren? (zoals deze scripts fouloos maken, inlogscripts etc.)
  2. Wat is er fout aan de code daarboven en hoe moet ik het verbeteren? (indien je het antwoord weet typ de code pls voluit in de goede vorm:))
 • [quote:3d9ababd48="Noobie"]C:\>Program Files\Movie Maker\sample.asf[/quote:3d9ababd48]

  Als je hiermee het bestand sample.asf wilt benaderen in die map, dan moet je het '>' teken weglaten. Het wordt dan:

  [code:1:3d9ababd48]C:\Program Files\Movie Maker\sample.asf[/code:1:3d9ababd48]

  Als het probleem zit in de spaties, dan gebruik je het volgende:

  [code:1:3d9ababd48]"C:\Program Files\Movie Maker\sample.asf"[/code:1:3d9ababd48]
 • Wat wil je met deze opdracht? Wat verwacht je? Een ASF bestand is streaming audio/video bestand. WIl je dat gebruiken in een script dan is de regel die je noemt geen opdracht maar een deel van de opdracht namelijk een mogelijke parameter.
  'Dir' is bijvoorbeeld opdracht, de rest er achter aan. Wil je hem afspelen, dan moet je dat programma die dat doet nog toevoegen. Wanneer een map of bestand spaties oid bevat moet je soms duoble quotes gebruiken of een DOS notatie. Soms is het gebruik van variabelen handiger. Ik ken geen goede handleiding, toch denk ik dat er weinig verschil is met de oude DOS. Voordeel van Windows NT (en dus XP) is dat je een vrijer gebruik in de wildcards hebt. Dus een script als "cd mijndo*" kan naar de map "Mijn Documenten" leiden.
 • de laatste reactie hier was wel een beetje kloppend, maar ik begreep hem op het laatst niet helemaal..met de script wil ik inderdaad bestanden openen.. het probleem is dat ik zie dat msdos zegt (wanneer ik opdrachtprompt open etc) dat hij het niet kan vinden of geen juiste opdracht is..
  vandaar dat ik hier vraag naar de juiste script aan ervaren mensen..mijn probleem is helemaal niet ingewikkeld?
  mijn doel is: om (msdos)scripts te kunnen maken die bestanden kunnen openen, zodat je met 1 klik vanallerlei acties kunt uitvoeren (ik wil dus bijv voor later als ik een backup wil maken op een secondaire schijf een script maken die ALLE bestanden in 1 keer van een bepaalde map naar de andere schijf kopieert)

  bedankt voor de reacties, en de reactie waar staat dat dit (>;) teken weggehaald moet worden werkt niet sorry..want als ik opdrachtprompt open kan dat teken niet weggehaald worden want dat staat er al (nee kan ook niet met backspace of del), dit lijkt mij als je goed ervaren met dit soort dingen bent toch niet zo moeilijk om een duidelijk antwoord op te geven?
 • [quote:788bbf9f6e="Noobie"] mijn doel is: om (msdos)scripts te kunnen maken die bestanden kunnen openen, zodat je met 1 klik vanallerlei acties kunt uitvoeren (ik wil dus bijv voor later als ik een backup wil maken op een secondaire schijf een script maken die ALLE bestanden in 1 keer van een bepaalde map naar de andere schijf kopieert)[/quote:788bbf9f6e]Die c:\> is helemaal okay, dat is gewoon de DOS prompt. Daar heb ik verder ook niks over gezegd. Waarschijnlijk is niet iedereen meer zo bekend met DOS.
  Om bestanden te kopieren heb je een aantal oplossingen. Bijvoorbeeld:
  [code:1:788bbf9f6e]
  copy *.asf d:\voorbeeld

  of
  xcopy *.asf d:\voorbeeld
  [/code:1:788bbf9f6e]
  Voordeel van xcopy is dat deze efficienter kopieert en, meer met mappen kan doen. Denk er aan dat je in DOS gewoon 'dir /?' of 'xopy /?' kan doen als je geen idee hebt hoe je zo'n opdracht zou moeten gebruiken.
  De informatie staan misschien gewoon in de help, intikken 'help' op de DOS prompt. Intikken van 'help xcopy' kan ook … Verder kan je op zoek gaan naar een DOS boek, daarin staat de informatie die je zoekt ook. Opdrachten zoals xcopy komt alleen voor in nieuwere DOS versies of bv in DR-DOS.
 • [quote:e430b103ed="Noobie"]de laatste reactie hier was wel een beetje kloppend, maar ik begreep hem op het laatst niet helemaal..met de script wil ik inderdaad bestanden openen.. het probleem is dat ik zie dat msdos zegt (wanneer ik opdrachtprompt open etc) dat hij het niet kan vinden of geen juiste opdracht is..
  vandaar dat ik hier vraag naar de juiste script aan ervaren mensen..mijn probleem is helemaal niet ingewikkeld?[/quote:e430b103ed]
  Je probleem is sowieso dat sample.asf geen 'uitvoerbaar' formaat is. Hiervoor is een andere applicatie nodig die dit bestand afspeelt.

  Het onderstaande gaat wel werken, maar dat is weer een geval apart…
  [code:1:e430b103ed]C:\>start "" "C:\Program Files\Movie Maker\sample.asf"[/code:1:e430b103ed]
 • [quote:7a00eb6745="Noobie"]bedankt voor de reacties, en de reactie waar staat dat dit (>;) teken weggehaald moet worden werkt niet sorry..want als ik opdrachtprompt open kan dat teken niet weggehaald worden want dat staat er al (nee kan ook niet met backspace of del), dit lijkt mij als je goed ervaren met dit soort dingen bent toch niet zo moeilijk om een duidelijk antwoord op te geven?[/quote:7a00eb6745]

  Oke, dan was er een miscommunicatie…

  Als er al C:\> staat, en je hebt het even later over:
  [code:1:7a00eb6745]C:\>Program Files\Movie Maker\sample.asf[/code:1:7a00eb6745]
  Dan houdt dat dus in dat jij zelf hebt ingetoetst:
  [code:1:7a00eb6745]Program Files\Movie Maker\sample.asf[/code:1:7a00eb6745]

  Dat werkt niet, want dan zoekt hij naar het bestand 'Program', want waarschijnlijk niet bestaat…

  Maar de anderen hier hebben je nu al op weg geholpen, dus het moet nu wel duidelijker zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.