Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

Welke taal?

None
40 antwoorden
 • Hallo,

  Ik wil wat simpele toepassingen maken voor eigen gebruik, dus geen super mooie interfaces en high-performance.
  Ik weet nu nog (bijna) niets van programmeren. Welke programmeertaal is het makkelijkste voor een 'beginner' en weet iemand nog Nederlandstalige hulpsites?

  Ik zat zelf te denken aan VB, maar ik heb toch graag nog wat advies!
 • Persoonlijk spreekt Pascal of Delphi mij het meest aan. Visual Basic kan ook, ik geloof dat je op dit moment zelfs een gratis versie kunt downloaden. Ga wel op zoek naar een goed beginnersboek. Enig doorzettings vermogen is wel vereist.
 • Je zou je ook kunnen verdiepen in een scripting taal als php. Is relatief eenvoudig, en je kunt er leuke dingen mee doen.
 • [quote:1745df4356="gerben"]Je zou je ook kunnen verdiepen in een scripting taal als php. Is relatief eenvoudig, en je kunt er leuke dingen mee doen.[/quote:1745df4356]

  Ik wil echt een programmeer taal gaan gebruiken, dus geen scripting.

  Als iemand tips heeft of sites met goede informatie…?
 • Ikzelf begin binnenkort op school met C++. Dit lijkt me ook een leuke taal om mee te beginnen.
 • C++ is veel te lastig voor beginners, Visual Basic (en beter nog Visual Basic.Net) is een veel betere taal voor beginners. Syntax is redelijk snel onder de knie te krijgen en een interface sleep je snel in elkaar.

  Ps: luister niet naar abcott als ie weer aankomt met z'n Liberty Basic ;)
 • Hmmm… Liberty Basic komt er aan.
  De tutorials zijn reeds in het Nederlands vertaald.

  Liberty Basic heeft de grootste (in elk geval de meest enthousiaste) community.

  Op elke vraag krijgt u bijna ogenblikkelijk antwoord.
  Zelfs van de maker van Liberty Basic.

  Abcott
 • [quote:8e54e9f7a3="davykager"]Hallo,

  Ik wil wat simpele toepassingen maken voor eigen gebruik, dus geen super mooie interfaces en high-performance.
  Ik weet nu nog (bijna) niets van programmeren. Welke programmeertaal is het makkelijkste voor een 'beginner' en weet iemand nog Nederlandstalige hulpsites?

  Ik zat zelf te denken aan VB, maar ik heb toch graag nog wat advies![/quote:8e54e9f7a3]

  Misschien is Just Basic iets voor jouw.
  Het is eenvoudig en GRATIS.
  Geen reclame. Geen DLL en API, gewoon Basic voor Windows.
  Je hardware is buiten Windows om te runnen!

  Natuurlijk tutorials, nieuwsbrieven, voorbeelden, programma's enz. ook gratis.

  Abcott.
 • [quote:a0d3981728="abcott"]Liberty Basic heeft de grootste (in elk geval de meest enthousiaste) community[/quote:a0d3981728]Meen je dit serieus?
 • /me slaat abcott :>

  Microsoft heeft van de nieuwste visual studio een beperkte (maar voor de beginner toch heel volledige) versie gratis beschikbaar gesteld. Ga daar eens met VB.net kloten of desnoods met J# of C# (als java of C je meer aanspreekt) - die hebben iirc wel beiden een drag'n'drop interface :)
 • Hmmm… Webspider,

  LB heeft ook een Drag & Drop interface.
  Niet zo lang terug was er een contest voor FreeForm interfaces. Er kwamen 7 inzendingen (in Liberty Basic geschreven). De nieuwste programmeerwedstrijd betreft een Web Browser in Liberty Basic (reeds 5 inzendingen)

  Hallo Davykager,

  Je kunt een Nederlandse vertaling van de TUTORIAL van Liberty Basic(leren programmeren in zes hoofdstukken) downloaden op het Nederlandse Liberty Basic forum.

  Abcott
 • [quote:521471e387="abcott"]Niet zo lang terug was er een contest voor FreeForm interfaces. Er kwamen 7 inzendingen (in Liberty Basic geschreven). De nieuwste programmeerwedstrijd betreft een Web Browser in Liberty Basic (reeds 5 inzendingen)[/quote:521471e387]7 hele inzendingen zeg, uit die enorme (de grootste ter wereld) community! Wouw! :roll:
 • De grootste community van wat? Domme talen :lol:?

  Je zou geld moeten vragen voor elke keer dat jij LB zegt; was je nu rijk :rolleyes:

  Hoe dan ook, Delphi is een goede taal om mee te beginnen. Bijna extreem duidelijke syntax, maar toch kan je er alles mee (muv device drivers schrijven, maar dat wilde je toch niet zei je). Personal edition kan je gratis halen bij tijdschriften (helaas niet te downloaden). Kan je alles mee wat je als hobbieist moet kunnen. En je hebt er een [b:b8b272225a]echte[/b:b8b272225a] community bij.
 • Niet allemaal tegelijk a.u.b.

  Lodyx,
  Pascal (Delphi) is een prima taal. De goede elementen eruit hebben we in Liberty Basic overgenomen. Liberty Basic is even gestructureerd, maar eenvoudiger.
  In Liberty Basic heeft de schrijver gewoon een venster van Windows als een soort bestand opgevat. Hij opent dus een venster.
  OPEN ” “ for WINDOW as #handle
  Handle is de naam (Windows gebruikt nummers voor zijn handles) waarmee de DLL’s van MS een venster op het scherm plaatsen.

  Bill Gates,
  Serieus, ik tel mezelf voor meer dan één, maar jij bent toch ook niet Bill Gates?
  MS domineert de wereld van de Browsers (IE). Maar binnenkort komen daar 5 concurrenten bij. LOL.

  Abcott
 • Jongen je hebt volge's mij totaal geen idee waar je over praat.

  window "" handle open # ofzoiets nou doe mij maar gewoon AForm.Show;

  [code:1:d479bc9885]var
  eenstring: string;
  eenint: integer;

  begin
  eenint := 5;
  eenstring := 'Eenint = ' +IntToStr(eenint);
  ShowMessage(eenstring);
  end;[/code:1:d479bc9885]

  En nou mag jij wat laten zien, eens zien wat makkelijker te begrijpen is :roll:

  @TS: Ik zou gaan voor Delphi (wat je hierboven ziet), of anders voor C++ (wel iets hoger gegrepen, maar met wat goede inzet alsnog goed te doen). Geen VB want dat is een tijdje geleden afgekeurd door MS, dwz ze ondersteunen het niet meer, want ze gaan verder met VB.NET
 • Bedoel je dit?

  [code:1:a7c6b05350]notice " EenInt = 5 "[/code:1:a7c6b05350]

  Abcott
 • Lodyx,

  Liberty Basic is een "weak language".
  Geen overbodigheid.
  Geen andere variabelen dan strings en de nummerieke variabelen worden automatisch omgezet naar INTEGER, DOUBLE enz. Ik ken de namen ervan uiteraard niet. Veel te moeilijk. Geen declaraties e.d. vooraf. Gewoon eenvoud iets tikken en runnen. Inclusief het windows venstertje waar jij een functie voor nodig had.

  Abcott
 • Jij gebruikt ook een functie… de functie notice.
  sowiso is de code die jij gebruikt niet gelijk aangezien je 5 niet in een variabele stopt - en of het nou een goed idee is om standaard dingen te converten?

  Gestructureerd leren programmeren in pascal (delphi) kost niet meer moeite dan leren programmeren in VB, maar levert wel het inzicht voor de stap naar programmeertalen als C op. C is duidelijk een stap moeilijker dan pascal, aangezien pascal nog wel gewoon namen gebruikt, itt C.
 • Maar welke taal moet je nou kiezen (niet te onbekend…)?
 • Jij moet kiezen, niet ik. Wil programmeren goed leren dan zou ik zelf Basic niet adviseren als eerste programmeer taal. Pascal en Delphi vind ik veel geschikter. Wanneer je gewoon Basic wil proberen, dan moet je dat ook gewoon doen, en niet vragen. Ik raad dat in ieder geval af, en een ander zal het je weer aanraden. Dus, daarom gewoon zelf kiezen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.